×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comunicat de la CGT Catalunya: "Només el poble, salva el poble"

Reproduïm el comunicat del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya enfront de les mesures del Govern central per pal.liar la crisi del coronavirus.

EsquerraDiari.cat

divendres 27 de març de 2020
Facebook Twitter

L’expansió de la pandèmia del COVID-19 segueix accelerant-se cada dia. Desenes de milers de persones s’han contagiat a tot l’Estat. Una xifra que sabem que no reflecteix la realitat ja que no es fa el test a la majoria de les persones que presenten símptomes que no són greus. A data d’avui els morts es compten també per milers. I encara estem a la fase en que cada dia es bat el rècord de noves morts. I així un dia darrere l’altra.

La declaració de l’Estat d’Alarma suposa un precedent preocupant. Restringeix de manera fulminant les llibertats d’ús de l’espai públic fins el punt que els nens i nenes no poden jugar als parcs i s’ha prohibit passejar. Podem entendre que mesures tant dràstiques s’hagin pres per garantir el confinament com una de les formes per lluitar contra la pandèmia (una mesura que, recordem, no ha de substituir la necessària dotació de mitjans a la sanitat pública i als serveis socials). Però no entenem que, mentre no es deixa sortir al carrer pràcticament sota cap precepte, s’enviïn a milions de treballadors/es al conjunt de l’Estat a treballar en activitats que no són essencials. És a dir, que potser són essencial per generar beneficis però que no ho són pel conjunt de la població.

Ara més que mai és imperiós posar tota l’activitat de la nostra societat al servei de les persones. Al servei de la vida, i no dels diners. Per fer-ho, cal una intervenció pública immediata de tota l’activitat econòmica privada i enfortir també el teixit de l’economia social, de les cooperatives reals. És imprescindible que orientem tota l’activitat cap a l’esforç col·lectiu per combatre l’expansió del COVID-19. I per poder fer això, hem de prescindir i deixar de banda els interessos capitalistes que no cerquen altra cosa que obtenir rèdits de les seves empreses, encara que això suposi uns quants o molts milers de morts. Morts que són vistes com de persones prescindibles, principalment gent de més de 60 anys i malalts, en una espècie d’eugenèsia social com la que els anys 1930s defensava el nazisme.

En aquests context, la sortida social i col·lectiva a la crisi del COVID-19 passarà pels treballadors i treballadores, que som qui dia a dia fem funcionar el món, i no pas pels accionistes i empresaris. Som nosaltres qui sabem com treballar i com fer que una indústria produeixi i un servei social funcioni. Com a organització de treballadores i treballadors que som, la CGT de Catalunya ens posem al servei del conjunt de la població per contribuir a construir aquesta resposta col·lectiva i social de la crisi.

Per això, ens fixem els següents punts:

 •  Paralització de tota activitat econòmica no essencial. En l’actual situació és criminal posar en risc la salut dels i les treballadores, de les seves famílies i persones properes (i, per tant, del conjunt de la societat) només per obtenir benefici privat. S’ha de suspendre qualsevol activitat productiva i de serveis que no s’adreci al bé col·lectiu. I això s’ha de fer de forma immediata. Exigim a les administracions que prenguin les mesures oportunes per garantir-ho.
 •  Intervenció pública de tota l’activitat econòmica així com de tots els recursos productius. L’activitat econòmica, tant productiva com de serveis, s’ha de subordinar a les necessitats col·lectives. Les fàbriques s’han de posar a funcionar per cobrir les necessitats d’equipaments sanitaris, de neteja i d’atenció de les persones. Els serveis s’han d’enfocar, exclusivament, a garantir les cures i el suport a tota la població, començant per les persones malaltes, aïllades i les que presenten factors de risc. Per això és imprescindible que des de les administracions públiques s’intervingui l’activitat econòmica amb aquesta finalitat.
 •  Control dels treballadors i treballadores de les activitats als centres de treball. Ja hem vist com des de l’inici de la cisi, a molts centres de treball els directius s’han esfumat i han sigut els i les treballadores que els han fet funcionar. Som nosaltres qui sabem com funcionen les màquines. Qui sabem què poden fer i què no. Qui sabem com atendre a les persones, com netejar o com realitzar una distribució d’aliments. Som també nosaltres qui sabem que cal protegir-nos quan treballem i qui no dubtarem a sacrificar la nostra salut laboral. A més, els i les treballadores som solidàries. Com a sindicat ens oferim, en aquelles activitats que siguin essencials per sortir de la pandèmia i salvar vides, a contribuir a organitzar el funcionament de la producció i serveis a través dels espais d’organització col·lectiva dels i les treballadores i treballadors. La única exigència que posem és que la finalitat de l’activitat ha de ser, única i exclusivament, social.

  La sortida de la crisi del COVID19 no la resoldran ni els capitalistes que només miren pel seu benefici ni uns polítics que, a banda de retallar durant anys la sanitat, no volen posar en risc els interessos dels capitalistes. Conscients d’aquest fet, fem una crida al conjunt de la població a organitzar-nos per construir una solució social i col·lectiva a la pandèmia i a la crisi actual. Amb el suport mutu a pobles i barris i posant l’economia al servei de la població.

  Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya


 • Facebook Twitter
  Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

  Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

  La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

  La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

  Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

  Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

  La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

  La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

  Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

  Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

  El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

  El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

  Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

  Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

  Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

  Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"