×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença la "rebel·lió dels associats"

Com a part de la jornada de vaga que va tenir lloc durant el dia d'ahir, diversos centenars de professors i professores de la Universitat de Barcelona es van manifestar contra la precarietat laboral. En els propers dies hi haurà més aturs i accions de protesta.

EsquerraDiari.cat

divendres 25 de maig de 2018
Facebook Twitter

Diversos centenars de professors i professores de la Universitat de Barcelona es van mobilitzar durant el dia d’ahir per lluitar contra la precarietat laboral, un mal crònic en aquest sector. La vaga, que posava al centre la situació del mal anomenat professorat “associat” que representa el 40% del total de docents, també cridava a parar al conjunt del personal docent. De fet, l’atur va ser tot un èxit, amb un 80% de seguiment, segons confirmava la COS, un dels sindicats convocants.

La mobilització encapçalada amb la pancarta “Prou Precarietat” va partir de Plaça Universitat, enfront del Rectorat i edifici històric de la Universitat de Barcelona, i va travessar els principals carrers del centre històric de la ciutat, acabant davant de la Secretaria d’Universitats i Recerca.

https://twitter.com/CGTEnsenyament/status/999610955217563648

Durant tot el recorregut es van poder escoltar diferents càntics i consignes en defensa de l’educació pública com a “universitat, pública i de qualitat”. Altres atacaven els salaris de misèria que cobra pràcticament la meitat de la plantilla docent, amb sous d’entre 200 i 500 euros mensuals, com “la UB explota i precaritza” o “salaris de misèria, a la universitat”.

Aquesta jornada de vaga i de mobilització recollia entre els seus punts principals l’exigència de millors salaris i condicions de treball per al professorat associat. La Universitat de Barcelona compte avui amb més de 2.400 professors i professores associades, la qual cosa demostra que aquest tipus de contractació s’ha convertit en una via comuna de la qual es fa valer la universitat per rebaixar el salari dels treballadors i treballadores docents.

Es tracta d’una tipologia de contracte que va començar a estendre’s fa més de deu anys i que s’ha convertit en la “norma” en el marc de la crisi econòmica i les retallades en educació. Un fet que posa en relleu l’estret vincle que existeix entre la deriva neoliberal a la universitat i l’extensió de la precarietat laboral.

Aquesta figura va ser creada per referir-se a aquells professors i professores que col·laborarien amb la universitat amb classes puntuals, quelcom molt diferent del que ocorre en la realitat. En els fets, i com denuncien els i les professores, el professorat associat fa pràcticament el mateix treball per menys de la meitat del salari que guanya un professor titular. Una destinació compartida per una gran part dels investigadors i doctorands, sota la fórmula de “becaris”.

La manifestació també ha comptat amb el suport d’alguns grups d’estudiants que acompanyaven la marxa. Eva, estudiant de la facultat de Diagonal i militant de l’agrupació Contracorrent ens explicava així els motius de la seva presència: “Com a estudiants hem vingut a la manifestació perquè la nostra educació depèn dels nostres professors i professores, la seva precarietat repercuteix directament en tots els àmbits a la universitat pública. Els estudiants no podem consentir que els nostres professors estiguin menyspreats i maltractats per aquesta universitat, amb contractes precaris. La seva lluita, que és la lluita per la universitat pública també és la nostra lluita. Com a part de l’agrupació Contracorrent hem vingut a expressar la nostra solidaritat i començar a construir la unitat entre estudiants i treballadors, començant pels nostres professors i professores”.

Per al comitè d’empresa aquesta convocatòria de vaga unitària ha sigut un fet realment històric, unint a tots els sindicats i al comitè, convocant tant al personal funcionari com laboral.

Aquesta jornada de lluita i de mobilització continuarà durant la setmana que ve amb la convocatòria d’aturades i concentracions en les diferents facultats.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna