×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença fort la vaga general indefinida del metall a Cadis: piquets, càrregues policials i resistència obrera

Després de dos dies de vaga per part dels treballadors auxiliars, CCOO, UGT i CGT han convocat vaga indefinida a partir del 16 de novembre per a lluitar per diferents demandes del sector.

Roberto Bordón

dimecres 17 de novembre de 2021
Facebook Twitter

S’inicia la vaga general indefinida convocada inicialment per CCOO i UGT, en el marc de la negociació del conveni del sector. La mobilització es produeix després de dos dies de vaga per part de treballadors de la indústria auxiliar, els quals veuen perillar el seu futur amb els plans de tancament d’Airbus Puerto Real per part de l’empresa.

Tot, després del preacord que aquesta última ha aconseguit amb la burocràcia sindical i amb l’aval del govern PSOE-UP. La mobilització a la qual s’ha sumat CGT amb reivindicacions com el no tancament d’Airbus Puerto Real és una continuació de dues jornades de vaga que es van succeir anteriorment en el sector del metall la setmana passada.

Inicialment, els dies 9 i 10 de novembre, CCOO i UGT van anunciar una mobilització per a lluitar per la renovació del conveni col·lectiu, negociació que estava bloquejada per la negativa de les empreses, que van decidir congelar els salaris negant-se a actualitzar-los sobre la base de l’IPC real, a més d’eliminar una paga extra per a 2021 i 2022, així com l’augment de la jornada laboral o la modificació de les condicions d’aplicació del Plus Penós Tòxic Perillós, fent que sigui segons el contracte laboral (fix o temporal) i no segons l’activitat que es desenvolupa. Amb un èxit d’un 95% de seguiment de treballadors d’empreses principals i auxiliars, es va paralitzar la producció en empreses com Navantia, Airbus, Alestis, Acerinox o Drenages Offshore, així com les subcontractes.

Posteriorment el dia 10 de novembre es van donar mobilitzacions de 4.000 persones a Cadis i de 2.000 a Algesires en suport a les reivindicacions dels treballadors. Des d’aquesta base ha estat amb la que CCOO i UGT s’han vist pressionats pels propis treballadors a llançar la convocatòria de vaga general indefinida a partir del dia 16 de novembre, per a continuar pressionant en la negociació d’un conveni que s’ha vist enquistada en els últims mesos.

S’ha sumat posteriorment CGT afegint noves demandes com lluitar contra el tancament d’Airbus Puerto Real, contra els acomiadaments en Alestis i contra la destrucció d’ocupació en la indústria auxiliar que suposaria el tancament de la planta de Puerto Real. Des del sindicat assenyalen que el problema no és únicament de conveni sinó de les polítiques que estan destruint l’ocupació del sector del metall en tota la província i posen el cas de Puerto Real com un exemple clar de la precarietat que estan combatent.

Des de CGT s’assenyala que mantindran activa la convocatòria mentre les assemblees de treballadors així ho considerin i més enllà de la negociació del conveni com pretenen CCOO i UGT. Reivindiquen lluita per a evitar el tancament d’Airbus Puerto Real i denuncien les accions de l’empresa que obté diners públics al mateix temps que incompleix els convenis i destrueix l’ocupació a la província.

Ara com ara des de FICA-UGT s’informa de l’èxit de la convocatòria perquè han aconseguit que totes les empreses que comencaven a mitjanit estiguin parades, informava Antonio Montoro, secretari del sindicat a EFE. Aconseguint un cent per cent d’atur a les fàbriques amb torn de nit.

Els treballadors han organitzat piquets informatius en els centres de treball més importants com Navantia, Airbus i Drenajes. També han tallat determinades vies d’accés com l’Avinguda de Drassanes. També es denuncien les primeres intervencions policials que han llançat pots de gas i han disparat pilotes de goma als manifestants en intents de coaccionar als piquets. El govern progre del PSOE-UP no ha dubtat a enviar antiavalots a reprimir la mobilització dels treballadors. Això ha estat respost amb barricades per part dels treballadors que resisteixen la pressió de la policia.

Irònicament aquesta intervenció policial llançada des del govern que integra Unidas Podemos no ha impedit que la seva portaveu andalusa, Inmaculada Nieto, s’hagi sumat a les protestes i doni suport a les reivindicacions llançades des de CCOO i UGT. Oblidant per cert a aquelles veus que lluiten contra el tancament d’Airbus Puerto Real. Un nou cas en el qual Izquierda Unida-PCE, la formació a la qual pertany Nieto, oblida que és el seu propi govern el que fa costat a les empreses que destrueixen l’ocupació a la província i aboquen a la precarietat als treballadors, i que, a més, és el govern que està enviant antiavalots a reprimir als treballadors.

Enfront d’aquesta postura hipòcrita d’Unidas Podemos que tracta d’aparèixer alhora a la foto del Consell de ministres i en la de les lluites del moviment obrer, considerem necessari donar suport al conjunt de les reivindicacions dels treballadors gaditans. Com expressa correctament el comunicat que va llançar la secció sindical de CGT-Airbus Puerto Real, no es tracta únicament (encara que sigui important) de lluitar pels salaris, sinó per evitar els acomiadaments com ocorre en Alestis o la greu destrucció d’ocupació que suposaria el tancament de la planta de Puerto Real. Objectius per als quals és necessari donar suport a la vaga indefinida que proposen els treballadors del metall i per als quals es fa necessària l’extensió d’aquesta mobilització a la resta de sectors.

Caixa de resistència llançada per CGT-FESIM en suport a Airbus Puerto Real:

Núm. de compte “CAIXA DE RESISTÈNCIA”-: ES9400810340520001957797


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna