×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Com si estiguéssim al Sàhara: així és l’onada de calor que assota la península

La segona onada de calor d'aquest estiu entra al punt crític amb gairebé 35 graus generalitzats i gairebé 40 en zones de l'interior. Els experts assenyalen que podria batre rècords històrics en extensió, intensitat i durada.

Roberto Bordón

dimecres 13 de juliol de 2022
Facebook Twitter

Dissabte passat es va iniciar la segona onada de calor d’aquest estiu. Partint des de Canàries, les altes temperatures han aconseguit a la península en un fenomen que alguns han qualificat de “la Filomena de la calor”. Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meterología (Aemet) l’ha qualificat d’extraordinària i assenyala que pot ser de les pitjors ones de la història quant als paràmetres avaluables: extensió, intensitat i durada.

Amb temperatures generalitzades de gairebé 35° i fins i tot de 40° en zones de l’interior, ens trobaríem en el pic de l’onada que duraria fins al dijous. Encara que en realitat els experts no poden afirmar amb certesa quant durarà aquest episodi, alguns esperen que duri tota la setmana. El que sí que assenyalen és que serà de nits tropicals amb 20 graus de mínimes en gairebé tot el país. Les temperatures en la cresta de l’onada estaran entre 5 i deu graus per sobre dels valors mitjans per a aquesta altura de l’any en la Península i Balears, amb casos especialment greus en llocs com Galiza, Navarra, l’oest d’Extremadura o Andalusia on pujaran entre 10 i 15 graus respecte al valor mitjà.

Les temperatures més altes de la península s’esperen a Extremadura on s’arribarà als 46-47 graus a Badajoz o els 44-45 en algunes zones del Guadalquivir. A més dels 47 graus o més que podrien aconseguir-se a Portugal.

Tot això ha portat a alguns a assenyalar que aquests dies viurem en alguns punts del territori penínsules condicionis totalment similars a les del Sàhara en una mostra dels perills que ens esperen si no s’atalla el canvi climàtic i la crisi ecosocial.

L’onada amenaça amb estendre en magnituds similars a la més gran que va ser a l’agost de 2012 quan va afectar 40 províncies. I ja amenaça amb colar-se en el top 3 de les més duradores en acostar-se als nou dies de la tercera que va ser al juny de 2017.

La relació entre el canvi climàtic i les onades de calor

Si bé, no és el canvi climàtic per se el que provoca les onades de calor, Del Campo si assenyala que existeix un consens científic en què provoca que ocorrin abans durant l’any, que siguin més freqüents, més intenses i duradores. Espanya hauria duplicat les onades de calor en una sola dècada a conseqüència de l’acció de l’ésser humà.

Els experts assenyalen que de continuar la crisi ecosocial començarà a ser freqüent que es repeteixin els dies de més de 35 graus a l’estiu, començant a ser més de 30 o 40 dies a l’any amb aquestes temperatures.

La gravetat dels seus efectes ja pot veure’s en comunitats com Extremadura on milers de persones sofreixen problemes de proveïment d’aigua i amb incendis a la comarca de Las Hurdes. L’emergència de proveïment afectaria quatre mancomunitats extremenyes, al mateix temps que el nivell dels embassaments continuaria descendint respecte a l’any passat. Els embassaments extremenys no superen actualment el 35% de la seva capacitat mitjana degut especialment a l’escassetat de precipitacions. Això ja ha portat a les autoritats a restringir el consum d’aigua per cada domicili i a la prohibició d’omplir piscines privades o públiques.

Mentre la població sofreix els efectes d’aquesta nova onada de calor i els seus possibles riscos tant per temperatures com per possibles incendis o la sequera, els governs imperialistes continuen acreixent el problema. Així, en comptes de prendre mesures per a atallar la crisi ecosocial, la qual cosa portaria de manera necessària a xocar amb els interessos dels grans capitalistes, continuen promocionant la crema de combustibles fòssils per a pal·liar la crisi produïda per la guerra a Ucraïna i el decadent sistema econòmic imperialista en el qual vivim i que amenaça la nostra existència com a espècie.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea