Política Estat espanyol

CORONAVIRUS

Com evitar el col·lapse sanitari i evitar més morts per Coronavirus?

L'estratègia per “combatre” el Covid-19 s'ha basat centralment a evitar el col·lapse del sistema sanitari. No obstant això, cada dia es veu més clar el seu fracàs.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

dijous 19 de març de 2020| edició del dia

En aquests dies, a l’Estat espanyol estan creixent exponencialment, tant el ritme dels contagis, com el de morts pel coronavirus. Els números que ens van exposant els experts del Govern indiquen clarament aquest fracàs. L’estratègia del govern es va centrar exclusivament a evitar el col·lapse sanitari d’un sistema que ha estat saquejat durant les retallades socials de Zapatero i Rajoy i a salvaguardar els interessos de les grans fortunes.

La política de “detecció precoç” per evitar la propagació generalitzada no es va dur a terme enèrgicament. Això és així perquè ni hi ha suficient personal, ni hi ha suficient material, ni voluntat real de resoldre aquestes insuficiències. Això és el que explica que el personal sanitari hagi estat tan castigat no sols per jornades extenuants, sinó també per contagis del mateix virus al qual estan combatent.

El Govern va prioritzar llavors que es faci la prova del coronavirus tan sols a aquelles persones que es trobin amb símptomes greus, amb ofec i problemes respiratoris. Per això la gran quantitat de morts són pacients que estaven a l’UCI. En lloc d’una política de prevenció i contenció del virus només va realitzar una política de pal·liatius als quals estan pitjor i la resta que es busqui la vida (tret que sigui un membre de la casa reial, polític, empresari o futbolista).

No obstant això i malgrat les restriccions, el sistema sanitari públic està col·lapsat. L’epidèmia no s’ha paralitzat, sinó que per contra s’ha estès molt. I, ara el cost per a parar el Covid-19 serà major a nivell econòmic, i pitjor encara, en vides humanes. El mateix està passant a Itàlia i una mica d’això està començant a succeir al país gal.

On no hi ha el mateix problema és a Alemanya. Segons els seus números, hi ha més de 7.300 contagis i tan sols 17 morts. Una taxa molt més baixa a la nostra: 10.000 casos amb 342 morts. O la d’Itàlia que supera les 2.200 morts pel coronavirus amb una taxa de 7,7%. La diferència és que Alemanya des del principi va fer tests molt més generalitzats que la pràctica a l’Estat espanyol i Itàlia.

Alemanya va fer tan sols 35.000 tests setmanals. Molt poc, considerant que hi ha una població de 80 milions. Difícilment podrà evitar la propagació del virus, encara que sí que l’està alentint de debò i evitant una reguera de morts com passa a Itàlia i Espanya. Tot això és així, sempre que confiem en les estadístiques germanes i dels altres països europeus.

“Més personal, més material”

Hi ha una sola manera d’evitar el col·lapse i, al mateix temps, alentir la propagació i frenar-la en les seves etapes primerenques. Una inversió multimilionària a la sanitat per a recuperar-la de les retallades i que sigui capaç d’enfrontar un virus altament contagiable com el Covid-19. Com cridava el personal sanitari de l’Hospital Infanta Elena de Huelva.

La teoria de les “corbes” sobre el desenvolupament del virus, que tant ha explicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, hagués estat útil si s’haguessin pres mesures dràstiques des de l’inici i no les tíbies mesures que ests’an prenent ara que portem més d’un mes amb el virus campant a pler.

Cal ampliar enormement la plantilla en hospitals: assegurar el treball a tot el personal sanitari, cal tornar a contractar a tots aquells que durant aquests anys han estat acomiadats del sistema, sumar a totes les plantilles de la sanitat privada, i, cal incorporar a tots aquells estudiants que estiguin en els últims anys de carreres relacionades a la sanitat amb urgència i amb una formació intensiva per a l’ocasió.

La falta de material és quelcom inconcebible. Cal expropiar sense pagament totes les empreses que produeixen màscares, guants i tots aquells materials necessaris per enfrontar el virus i posar-les a produir sota el control dels treballadors. D’aquesta manera, el personal sanitari podrà estar protegit. I, es podrà iniciar ràpidament la distribució gratuïta entre els treballadors que realitzin labors essencials i la resta de la població. De la mateixa manera que cal posar a produir material sanitari a totes aquelles fàbriques i empreses que amb el seu material habitual pugui aportar a la fabricació d’aquest material sanitari.

Cal generalitzar ja mateix els test a la major quantitat possible de la població i comprovar quan d’estès està el coronavirus. Començant pels sectors més castigats pel Covid-19 com les persones grans, persones amb complicacions de malalties prèvies, etc. Fer els tests evitarà que les morts augmentin de manera desmesurada com estem patint.

Era fals el que deia Fernando Simón sobre què fer el test “no aporta nova informació”. Però si això fos així, per què han fet tants tests a polítics, futbolistes, etc. que no presentaven símptomes greus? I, per què no es fan al conjunt de la població? Senzill: no volen gastar diners en nosaltres tret que estan completament obligats a fer-ho.

És vital expropiar totes les instal·lacions sanitàries privades immediatament i sense pagament. I, unir-les a la resta del sistema públic per a conformar un únic pla sanitari que estigui controlat per comitès dels treballadors d’hospitals i d’usuaris d’aquests.

El cost multimilionari que provocaran aquestes mesures inicials (i unes altres) ha de recaure sobre els guanys multimilionaris de les empreses privades de la salut, de l’Ibex 35, dels diners que es dedica a la família reial i d’impostos a les grans fortunes.

Precisament, per això un pla així no pot ser realitzat per cap empresa capitalista, ni els seus governs. Perquè, encara que hi ha un virus d’una magnitud impressionant, ells sempre anteposen que les seves butxaques estiguin plenes i el seu interès de rebentar a la competència de les altres empreses.

Un pla de xoc que defensi la vida dels treballadors i el poble ha de ser liderat per la mobilització dels treballadors, amb els sanitaris al capdavant i secundat per comitès d’usuaris. Només així estarem segurs de les mesures que es prenguin. El Govern de l’ Ibex35 i la corona mostra cada vegada més la seva veritable cara.
Comentaris

Comentar