×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Colòmbia: la irrupció de les masses i la necessitat de l’emergència de la classe obrera com a subjecte polític

Colòmbia ja es troba en la tercera setmana de protestes i mobilitzacions, en una rebel·lió sense precedents pròxims en la seva història nacional. A pesar que s'ha accelerat la “unitat” per dalt que s'ha conformat per a treure a les masses dels carrers, incloent a sectors de l'anomenat camp “progressista”, fins al moment se'ls ha fet difícil desmuntar un procés que ha calat en els fonaments de Colòmbia, marcant un abans i un després en la lluita de classes del país, amb grans repercussions a Amèrica Llatina.

Milton D'León

dilluns 17 de maig de 2021
Facebook Twitter

L’eclosió de la lluita de classes en una fita històrica

La forta crisi econòmica, social i sanitària, una de les pitjors que ha tingut Colòmbia en la seva història, va anar acumulant les tensions internes a l’hora què s’accentuava la deterioració de les condicions de vida de milions de persones, accelerant tot un procés que ha tingut com a resultat la irrupció del moviment de masses durant la pandèmia. Assistim a una rebel·lió en la qual s’ha estret als carrers una aliança obrera-pagesa-indígena-juvenil, com mai abans s’havia donat, encara que sense aconseguir nivells d’organització superiors. “Davant el caràcter inèdit del present, resulta difícil predir què pot passar”, solen expressar analistes [1].

És que va sorgir una rebel·lió contra una situació intolerable. Treballadors, pagesos, indígenes organitzats i sobretot un jovent sense res a perdre i sense futur van emergir de totes les ciutats, pobles i racons del país, desenvolupant grans accions pels seus drets fonamentals i per a no continuar sent condemnats en la misèria. Prop de 850 municipis dels 1122 que componen Colòmbia van emergir en aquesta voràgine amb gran força i intensitat de manera inusitada. A la regió central, però sobretot en l’anomenat triangle d’or conformat per Bogotà, Medellín i Cali, on es concentra el major desenvolupament industrial del país, les protestes van ser intenses, a més de ciutats com Pereira, Manizales i Ibagué on es van donar els principals talls de ruta paralitzant la distribució de mercaderies; d’igual manera es va observar a la costa del Caribe en ciutats com Barranquilla, Cartagena, Santa Marta i Riohacha; el vam veure també en Tunja, Bucaramanga i Barrancabermeja en Boyacá i els Santanderes; en el suroccident es van veure les manifestacions en llocs com Neiva, Pastura i Popayán; en els plans orientals com en Villavicencio; Quibdó en el Chocó, en fi, tot un país mobilitzat. I en moments què escrivim aquest article, la ciutat de Popayán, capital del Cauca, a l’oest de Colòmbia, s’ha convertit en un nou focus de les protestes antigovernamentals que estan sacsejant al país. Duc ha ordenat posar-la sota toc de queda.

En aquesta situació, les masses s’han enfrontat a una policia militaritzada feta per a la guerra, que ha participat durant dècades al costat de les Forces Armades en el combat a la insurrecció, també han enfrontat al propi exèrcit després que Duc ordenés la militarització completa de les ciutats del país i el desplegament de tota una violència d’Estat, cometent aberrants crims i violacions de drets humans. Les dades més recents al moment d’escriure aquest article assenyalen almenys 48 assassinats, 1.780 ferits, 1.180 detinguts i 548 desapareguts.

Si la rebel·lió que va emergir el 28 d’abril ha estat de major magnitud i prolongació que la primera eclosió del 21 de novembre del 2019, els esdeveniments en curs no poden explicar-se sense aquesta irrupció del poble de fa un any i mig. En aquells dies, per la primera vegada en dècades, es va donar una contundent explosió del fastig del poble colombià, acumulat per anys d’extrema desigualtat social imposada per una rància classe dominant, i un règim profundament repressiu, en un dels països del món que es caracteritza per tenir més assassinats de sindicalistes, dirigents socials i defensors de la terra, ostentat un sagnant nombre de desenes de milers de morts i desapareguts. Tant va témer el règim duc-uribista, que va arribar a prendre mesures tan extremes com el tancament de fronteres amb quatre països veïns i l’alerta màxima amb l’aquarterament de l’Exèrcit.

Per a aquestes dates van sonar les alarmes de les classes dominants, confiades fins a aquest moment en el seu règim “estable” i la seva democràcia liberal assentada en les baionetes i el terror durant dècades. Van buscar tenir una política “audaç” per a desactivar el possible desenvolupament d’una nova etapa d’auge de la lluita de classes en aquesta Colòmbia profunda, postergada i humiliada durant tant de temps, arribant fins a proposar un “govern de coalició” amb el conjunt de les forces polítiques. Però van calcular malament, van pensar que el confinament al qual anaven a sotmetre al poble per la pandèmia els anava a permetre guanyar temps i arribar a les pròximes eleccions del 2022 en situació de més control i que podria actuar com un dissipador de les tensions polítiques amb un eventual canvi de govern. És que, com assenyala Daniel Hawkins, investigador de l’Escola Nacional Sindical,"En la meitat de la tercera i més forta ona de contagi i després de l’ordre del tribunal de Cundinamarca que va prohibir aglomeracions, els polítics mai van creure que la gent anava per al carrer de manera massiva".

Però la pròpia pandèmia i la crisi sanitària, amb el conseqüent augment dels nivells de pobresa, va venir a actuar com un potenciat catalitzador del procés de la lluita de classes que s’anava expressant en explosions socials com les viscudes en els mesos de setembre i octubre del 2020, on tota una joventut va fer el seu assaig en l’enfrontament de carrer contra la policia, amb setmanes d’agitació i revolta, deixant com a saldo 13 morts.

És que les contundents manifestacions a Colòmbia no responen solament a les recents mesures antipopulars del Govern de Duque. Les masses han sortit per l’acumulat dels grans deutes històrics d’una Colòmbia que, amb el seu “oligarca” classe dominant –aliada servil de l’imperialisme estatunidenc a la regió– ha mantingut al poble sotmès i sent cada vegada més despullat. I això no és una expressió metafòrica. Després de la façana de la “modernització” d’algunes ciutats i una reduïda classe mitjana acomodada, s’amaga un continu augment en els nivells d’explotació, amb extenuants ritmes de treball i una estesa precarització laboral, així com la condemna a la pobresa d’àmplies franges de la població. Amb el pretext del combat a la guerrilla han dut a terme una política brutalment repressiva i persecutòria contra les expressions de lluita del poble, a més de centenars de milers de pagesos que van ser despullats de les seves terres al llarg de dècades. Tot això, mentre Colòmbia es vana de ser un dels països que més fidelment ha pagat el deute extern, sent que durant els últims 80 anys mai va incomplir els seus “compromisos” amb els creditors internacionals, acumulant al seu torn aquest gran deute amb el poble que és la que ha explotat.

No han faltat les comparacions o analogies amb el Bogotazo de 1948 o fins i tot amb el gran atur del 21 de setembre de 1977. Si bé com a explosió social el Bogotazo va sacsejar a tot el règim colombià (després de l’assassinat del candidat Jorge Eliécer Gaitán que després donés origen a les guerrilles), la resolució que van acabar imposant en aquest llavors va ser tot un engranatge repressiu que es va assentar per dècades. Es donava en moments en què acabadaLa joventut que emergeix en el remolí de les masses: "Es van ficar amb la generació que no té res a perdre" la Segona Guerra Mundial, l’imperialisme estatunidenc emergia de la mateixa amb tota la seva hegemonia a escala mundial, jugant un gran paper per a transformar el país en una capçalera de platja per al domini a la regió i fer valer això del "pati posterior" del continent. L’esdevingut durant el 21S del ’77 del segle passat ha estat superat amb escreix amb l’actual rebel·lió.

Però totes les circumstàncies nacionals com a internacionals són completament diferents a la d’aquells anys. Colòmbia viu una de les majors crisis socials i econòmiques conegudes en la seva història, en l’encreuament d’una pandèmia a escala mundial, així com un fort declivi de l’imperialisme, sense deixar de parlar de les condicions de l’economia mundial. Però més encara, aquests fets es donen en una situació pendulante a Amèrica Llatina, de crisi de governs i règims i un emergir de la lluita de classes, on la mateixa Colòmbia és un motor d’aquesta. Altres vents bufen en l’actual situació.

Contradictòriament, les masses irrompen en un moment de feblesa de les seves pròpies organitzacions, feblesa explicada, en primer lloc, sobretot per la política repressiva prèvia que va anar desmuntant organitzacions sindicals, pageses i socials, i en segon lloc per l’assentament de burocràcies que no ha estat més que destacaments d’avançada per a imposar l’hegemonia sobre els treballadors. El Comitè Nacional de l’Atur, que es va autonomenar com a tal en el 2019, està més allunyat de l’actual torrent que s’ha deslligat, i més aviat, el seu únic paper ha estat el posar dates a protestes i mobilitzacions d’un dia, que el poble pren estenent-les per setmanes, qüestió que abordarem més endavant.

La joventut que emergeix en el remolí de les masses: "Es va ficar amb la generació que no té res a perdre"

A Colòmbia els joves d’entre 14 i 26 anys representen el 21,8% de la població del país, segons el Departament Administratiu Nacional d’Estadística (DANE). Justament aquesta franja d’edat és de les més colpejades des del punt de vista social per la pandèmia perquè han vist augmentar la pobresa en les seves llars, la desocupació, la pèrdua d’oportunitats educatives i fins a la llibertat de recreació i diversió. No és solament la joventut estudiantil sinó la joventut en general, amb una desocupació del 30% per a les dones joves, i en algunes ciutats aquests números s’eleven molt més.

D’acord amb l’Escola Nacional Sindical, que porta l’Informe de Conjuntura Econòmica, Laboral i Sindical, respecte a la joventut detalla que:

Entre maig i juliol de 2020, el 33% d’ells no va estudiar ni treball; és a dir, va haver-hi gairebé 15 milions de joves que no van tenir cap oportunitat per a percebre ingressos, dels quals la proporció més alta són dones: el 42% enfront del 23% dels joves que van caure en aquesta condició de NiNis (joves en edats entre 14 i 28 anys, que no treballen i no participen de cap activitat d’ensenyament o de formació). L’increment de la població que no estudia ni treballa va ser de 10 punts, l’efecte dels quals va estar en la crisi, si es considera que entre maig i juliol de 2019 aquesta població era del 22% del total dels i les joves.

A més, agrega que entre maig i juliol de 2020 el 50,4% dels joves en edat de treballar també van estar inactius, però en el cas de les dones aquesta xifra va aconseguir el 59%, al mateix temps que, durant la pandèmia, la desocupació juvenil va arribar al 29,7%, això és, 12 punts percentuals per sobre de la desocupació juvenil reportada en el 2019, que aquest any va tancar en el 17%. Aquesta realitat afecta més a les dones, quan va arribar al 37,7%, en el seu cas, i al 24,1% en el dels homes joves.

És de veure també tot l’entramat social d’aquests joves en les seves múltiples relacions. Molts d’ells tenen o han tingut vincles amb els quals van ser falsos positius, és a dir, entre els més de 6.400 joves civils assassinats per l’exèrcit entre 2002 i 2008 en els barris populars i comptabilitzats per les autoritats militars com a “baixes en combat”, el crim més infame i covard dels molts perpetrats pel règim colombià i les seves Forces Armades. Són joves que també han vist als seus pares i avis sofrir la cruenta repressió en dècades passades. Tot això ho tenen en un clar present, ningú li ho ha de comptar.

Si segons les enquestes el 73% de la població dóna suport als anomenats a l’atur nacional, d’entre tots els que mobilitzen, el 80% és joventut. Durant tots aquests dies que porten els treballadors, pagesos, indígenes i altres sectors en les protestes i manifestacions, la joventut ha vingut jugant un paper molt preponderant i jugant un paper destacat en la primera línia a les diferents ciutats i sobretot en Cali, focus de la rebel·lió. Malgrat la forta repressió no abandonen els carrers, per contra, cada dia tornen a posar la seva energia, la seva força, la seva disposició a la baralla.Insisteixen a anar a la primera línia de les protestes.

És de considerar com una qüestió fonamental que l’emergència de la joventut va aconseguir obrir una forta esquerda en un règim que aparentava ser sòlid, sobretot en els seus enfrontaments en la guerra del narco i contra la insurrecció. Va perforar una estructura que es va creure per dècades inamovible. Però va aconseguir perforar-la obrint una esquerda enorme com aquestes que es generen en un terratrèmol sobre un carrer de ciutat o carretera pròxima a l’epicentre. És un trepar constant i a l’uníson d’aquesta joventut que ha aconseguit en aquest gairebé any i mig que Colòmbia es veu en volta en sísmics moviments, trencar la fortalesa de les classes dominants i fer-se sentir en cada punt del país. Són aquests joves que en les primeres de canvi van arraconar a l’Executiu, al punt de forçar-lo a retirar la fallida proposta de reforma tributària que va detonar les mobilitzacions, fins i tot fent caure ministres.

En determinades regions sobretot a Cali aquests joves han aconseguit, en aliança amb treballadors, camioners, pagesos i indígenes paralitzar la producció, el proveïment i el transport. Basta observar els bloquejos que es van donar en Dos QuebradasSón amplis els sectors, sobretot la joventut, els que no confien en els dirigents que integren el Comitè Nacional de l’Atur, que en principi s’asseuen a negociar amb un govern que ni tan sols ha detingut la repressió, per contra, la intensifica, tal com ho va fer el diumenge a la nit, un dia abans de [de la primera] reunió[entre el CNP i Duque], en augmentar la presència militar en Cali, pràcticament fent efectiva una ordre de commoció interna. Tenint en compte l’anterior, per exemple, són joves a Bogotà els que manifesten que “les centrals obreres i les falses representacions volen prendre el domini de les negociacions de l’atur. Els sindicats no han parat, només han citat a 4 marxes i mai van acceptar citar a ‘atur indefinit’ durant la convocatòria al 28, per a ells era una marxa de 20 carrers en cada ciutat i fins aquí arribava l’atur”. i Pereira, camí a Manizales i Medellín, com em detallés Manuel Rosental, metge i activista resident a Armènia, des del propi lloc dels fets. Si en alguns llocs les protestes han tendit a la baixa, és en Cali on la intensitat no cessa. És que el descontentament allí és focus tant pels grans nivells de desigualtat com també per ser aquesta ciutat pròxima a la conflictiva regió de Cauca, on desenes de líders socials han resultat assassinats durant i després de la signatura dels acords de pau.

Qüestió clau a assenyalar també és que aquests joves no se senten representats pel Comitè Nacional de l’Atur. Com assenyala la periodista Daniela GuzMar:

Són amplis els sectors, sobretot la joventut, els que no confien en els dirigents que integren el Comitè Nacional de l’Atur, que en principi s’asseuen a negociar amb un govern que ni tan sols ha detingut la repressió, per contra, la intensifica, tal com ho va fer el diumenge a la nit, un dia abans de [de la primera] reunió[entre el CNP i Duc], en augmentar la presència militar en Cali, pràcticament fent efectiva una ordre de commoció interna. Tenint en compte l’anterior, per exemple, són joves a Bogotà els que manifesten que “les centrals obreres i les falses representacions volen prendre el domini de les negociacions de l’atur. Els sindicats no han parat, només han citat a 4 marxes i mai van acceptar citar a ‘atur indefinit’ durant la convocatòria al 28, per a ells era una marxa de 20 carrers en cada ciutat i fins aquí arribava l’atur”.

El mateix ho manifesten en Cali els joves de Port Resistència, sector suroriente de la ciutat, l’antic barri de Port Rellena, rebatejat per la pròpia joventut. Allí és on els nivells d’organització de la joventut més s’han desenvolupat. El corresponsal del diari El País en aquesta ciutat relata que “El barri està envoltat de barricades i reguardes. S’ha erigit com una petita república independent on ha desaparegut la presència de l’Estat”. Agrega que “Port Resistència té vida pròpia. Hi ha assemblees on es discuteix el futur de la nació i hospitals improvisats per a atendre ferits”. És que són joves que han crescut amb la impotència de la injustícia social, lliurant la seva vida en la primera línia, sofrint la més crua repressió mentre són exclosos en les seves demandes fonamentals. A aquesta joventut és a la qual el Govern de DuqeLa desesperació del diàleg i el desmuntatge, el paper de les burocràcies sindicals i de l’anomenat camp progressista ha buscat fer fallida colpejant fort amb els assassinats, ferits, desapareguts i detinguts. Però sense deixar de fer les seves temptatives d’entabanar-la amb les “taules de diàleg” [2]. La joventut mostra de diferents maneres el seu rebuig a la taula de diàleg del Govern.

La desesperació del diàleg i el desmuntatge, el paper de les burocràcies sindicals i de l’anomenat camp progressista

Si hi ha alguna cosa que corre acceleradament en tota la superestructura política colombiana és la maquinària del diàleg, que es troba en un procés intricat de negociacions. Des de l’Església a les cambres empresarials, de l’Executiu al Congrés de la República, des de figures preminentes o ex presidents o magistrats a partits polítics de tots els colors, des dels més de dreta fins a l’anomenat progressisme com els que componen el Bloc Històric de Gustavo Petro, Coalició de l’Esperança, entre molts altres, s’activen després d’aquesta política. Fins a l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha decidit embolicar-se. Tots volen que s’aixequin les protestes, tots volen desmuntar el procés al qual temen que es desbordi, el seu terror és a l’escalament de la situació i que trastabille el règim de conjunt.

Tant la Coalició de l’Esperança com el Pacte Històric de Gustavo Petro treballen per a l’èxit de la política de diàleg. Aquesta política l’ha formulat Petro explícitament en una reunió amb el Comitè de l’Atur. Els va dir que haurien d’haver “declarat el triomf” després del retir de la reforma per part de Duque, i prenent nota de la distància entre les direccions sindicals i la joventut precària i barrial que continua combatent i no vol anar-se a la seva casa, els aconsella definir un o dos objectius immediats i asseure’s a dialogar amb el govern. D’aquesta manera li rendeixen un servei inavaluable a la classe dominant, actuant per a salvar al govern de Duque que està afeblit, evitar la seva caiguda i consolidar el desviament del procés cap a les eleccions de l’any que ve.

Però aquesta convocatòria del govern i altres sectors ha trobat una ràpida resposta favorable de les direccions del Comitè Nacional de l’Atur, que allunyades de la brega que va encendre les protestes, es juguen a canalitzar la rebel·lió darrere d’un anomenat a la conciliació i la resposta pacífica enfront de la violència estatal. Així, per al 10 de maig representants de la Central Unitària de Treballadors, la Confederació General de Treball, la Confederació de Treballadors de Colòmbia, l’Associació Colombiana de Representants Estudiantils, l’organització camionera i la Federació Colombiana de Treballadors de l’Educació, entre altres van acudir a una primera trobada amb l’Executiu. Però en aquest moment no van aconseguir el seu objectiu.

Quatre dies després han tornat a la temptativa. En el moment en què surt a la llum pública aquest article s’estarà desenvolupant una nova trobada. El ministre de Treball del Govern de Duque, Ángel Custodio Cabrera, i l’alt comissionat per a la Pau, Miguel Ceballos, van anunciar que aquest 16 de maig començarà una vegada més el procés de negociació entre les parts. Per part seva, el president de la Central Unitària de Treballadors, Francisco Maltés, va ratificar la decisió d’iniciar una negociació amb Duque, després d’una reunió amb l’Organització de Nacions Unides i la Conferència Episcopal, que actuaran com a garants en el procés del diàleg. La reunió entre l’ONU i la jerarquia de l’Església Catòlica i els del CNP s’havia desenvolupat prèviament en els entretelones.

És de considerar que amb aquests nous factors com a mediadors entre el Govern de Duque i els del CNP, d’aconseguir avançar, podria canviar, almenys per dalt, el curs de la situació, encara que per baix segueixin les protestes i mobilitzacions. Però encara no està dita l’última paraula en un procés que continua el seu curs obert.

Es tracta de la rèplica del 2019. Després de les jornades de protesta de novembre d’aquest any, la burocràcia de les centrals sindicals en el Comitè Nacional d’Atur es va embarcar en un llarg procés de diàleg que li va donar un respir a Duque i no va canviar res en la realitat de Colòmbia. Aquesta vegada el poble treballador i pobre, els pagesos i tots els sectors en lluita tenen plantejat evitar aquest parany i avançar contra el govern i tot l’oprobiós règim colombià.

Colòmbia i la qüestió regional, claus d’una nova situació

A l’escala regional, parlar de Colòmbia és parlar d’un dels bastions més importants de l’imperialisme estatunidenc. Són dècades d’un domini polític i presència directa, on fins i tot els seus representants diplomàtics en diverses etapes han actuat com a procònsols en el propi país. Tota l’àrea que compon Centre Amèrica, el Carib i la part nord de Sud-amèrica, com els països de Veneçuela i l’Equador, ha estat incidida directament per la política dels Estats Units, on la presència militar ha estat marcante. Tot això ha tingut la seva màxima expressió amb el Pla Colòmbia. Aquesta és una primera qüestió de rellevància de la incidència de la crisi colombiana.

D’allí que un aspecte derivat d’aquesta nova situació de rebel·lió a Colòmbia, és l’afebliment d’un dels principals i més abjectes aliats de l’imperialisme estatunidenc a la regió, no sols ara amb Duque, sinó des de fa dècades ja. Des de la quantitat de bases militars estatunidenques i la pràctica subordinació de les FF.AA. colombianes a les directrius del Comando Sud, fins a l’actuació com a base d’operacions i punta de llança de les mogudes injerencistas de Trump durant el 2019 cap a Veneçuela. Si la rebel·lió popular a Xile ve a ser un cop per al conjunt de la dreta aliada de l’imperialisme a la regió, aquesta nova situació que comença a obrir-se a Colòmbia pot ser un problema major per als plans de l’imperialisme estatunidenc, i sobretot per al nou inquilí de la Casa Blanca, Joe Biden

En el que diu respecte a la lluita de classes, Colòmbia va anticipar tot un pronòstic per al conjunt d’Amèrica Llatina. Tan bon punt les grans jornades de mobilitzacions es van desenvolupar en bona part dels països del continent abans de la pandèmia, la discussió era de com es reprendria el procés de les mobilitzacions en una etapa postpandèmia. Però la profunda crisi econòmica, social i sanitària i les calamitats sofertes per amplis sectors del poble, va fer que s’anticipessin tots els temps, no esperant-se el període post pandèmia per al retorn de la lluita de classes, i el va fer en una escala molt superior. És que l’aixecament popular a Colòmbia és part d’una dinàmica llatinoamericana que s’està tornant explosiva.

D’aquesta manera, també és un avís del que ve per a molts països on es desenvolupaven fortes mobilitzacions i que poden ser represes en nivells més intensos, com Xile, l’Equador, el Perú o en països amb gran inestabilitat política com Bolívia, per a no deixar d’esmentar l’Argentina, que ve en un procés de lluites de gran preponderància, així com incidir en països més endarrerits respecte a la lluita de classes com el Brasil.

Però d’altra banda el desenvolupament dels esdeveniments a Colòmbia els posa límits als plans dels governs de la regió. Recentment a l’Equador ha guanyat el banquer i conservador Guillermo Lasso, que té al seu país els antecedents de les jornades d’octubre de l’època de Lenin Moreno. Ara haurà de pensar molt abans d’animar-se a l’aplicació de plans més severs sinó vol acabar embolicat en un remolí major de la lluita de classes, en un país en què, exceptuant l’etapa del correísmo, els presidents per norma no arribaven a acabar els seus mandats pels alçaments de masses. El mateix val per a països com el Brasil, on un Bolsonaro que s’ha caracteritzat per les seves polítiques més reaccionàries, haurà de sospesar molt les seves decisions d’atacs al poble. Al Perú, on encara està en dubte qui serà el pròxim president, enmig d’una situació crítica, els marges per a qualsevol mena d’atacs seran més que ajustats. El mateix val per al conjunt dels països de la regió.

Tot això no vol dir, que no hi hagi contratendencias i pols reaccionaris, com el govern de Jair Bolsonaro al Brasil, o el govern de Nayib Bukele a El Salvador esdevingut en un bonapartista d’opereta que, secundant-se en els vots, avança en el control absolut de l’Estat, en clara tendència autoritària.

L’emergència de la classe obrera com a subjecte social i polític: un aspecte crucial en la irrupció de les masses colombianes

De tota la geografia de Colòmbia on ha irromput el moviment de masses, l’anomenat triangle d’or compost per Bogotà, Medellín i Cali, eix de la industrialització del país durant el segle XX, és on s’han concentrat bona part de les majors mobilitzacions i protestes. Constitueixen les tres ciutats de desenvolupament industrial més important del país i interconnectades entre si. Cadascun dels vèrtexs d’aquest triangle són punts nodals en l’economia, i per tant neuràlgics. Tot això sense comptar els altres llocs de desenvolupament econòmic que s’estenen cap al Carib, o les regions de desenvolupament agroindustrial.

Encara que a Colòmbia els nivells de sindicalización són molt baixos, i ronden el 4,5% de la població laboral, en altres paraules, de cada 100 treballadors, menys de cinc es troben afiliats a algun sindicat, sent que la majoria de sindicalizados està en el sector públic, sobretot en el sector magisteri i salut, això no és sinònim que aquesta gran força social no pugui posar-se en moviment de manera organitzada. La baixa tradició d’organització sindical al país, no és tan sols per alguna falta de tradició, sinó que ha estat producte també pel terror imposat per part de l’Estat cap als sindicats [3].

Però en el conjunt de Colòmbia, segons dades pròpies del Banc Mundial, la taxa de treballadors assalariats és del 50,44% per al 2019, sense explicar-se aquí els grans sectors que per a viure es veuen obligats a vendre la seva força de treball en les més informals ocupacions. És a dir, constitueix una força social important respecte al conjunt de la població econòmicament activa, malgrat els alts índexs de l’ocupació informal i els nivells de precarització. Molts estan concentrats en llocs claus de l’economia del país. D’allí que un aspecte fonamental en la irrupció del moviment de masses a Colòmbia, és com tot aquest gran sector entra en moviment com a força social i política, perquè és el que està en condicions, per exemple, de paralitzar els sectors claus de l’economia.

Però són aquests sectors als quals justament l’anomenat Comitè Nacional de l’Atur no es dirigeix més que d’una manera general, no buscant colpejar en l’espina dorsal de les classes econòmicament dominants. Tampoc té la més mínima política perquè s’organitzin i realment fer efectiu l’anomenat d’atur nacional.

No n’hi ha prou amb la sola mobilització als carrers i en les principals rutes. Els treballadors, pagesos, indígenes i el poble pobre es planten davant la necessitat de desplegar tota la força social necessària capaç de derrotar els plans del Govern de Duque i dels empresaris. El camí estratègic per a triomfar és que la classe obrera colombiana al costat de la pagesia, pobles originaris i els pobres urbans intervinguin amb els seus propis mètodes de lluita.

La derrota del govern producte de l’acció combativa de la classe treballadora i els sectors populars seria un triomf enorme que modificaria substancialment la correlació de forces per a anar per més. Però no ocorrerà si la classe obrera no entra en l’escena política com un clar subjecte social, polític i hegemònic que, en aliança amb els grans sectors mobilitzats, sigui capaç d’assestar durs cops. Però les adreces sindicals que s’arroguen el lideratge de les protestes no estan per aquest camí, encara que sí que ho estan les masses als carrers. No tenen política per a organitzar als treballadors en els llocs de treball, en cada centre de producció, per a avançar en una veritable vaga general contundent per a tirar a baix al govern de Duque. Són les masses als carrers, el poble indignat que garanteix paralitzant artèries de les ciutats amb els bloquejos en les principals avingudes, així com en les rutes per sectors del camp.

Però com és possible fer fallida aquesta barrera que imposa aquesta llosa burocràtica i els altres sectors reformistes? Per a això és fonamental aixecar veritables institucions d’unificació i coordinació de les lluites en curs a escala local i de ser possible a escala nacional per a, en primer lloc, fer fallida la resistència d’aquesta burocràcia i, en segon lloc, però combinadamente, passar a assestar durs cops al règim dominant colombià. Des d’allí és que pot donar-se el sorgiment de noves direccions, des de l’autoorganització des de baix, i en l’impacte clau que seria la intervenció de la classe obrera amb els seus propis mètodes de lluita.

En diverses ciutats, per exemple, s’avança amb uns certs nivells organització, com és el desenvolupament d’assemblees populars en barris, o en alguns comitès departamentals per a garantir les mobilitzacions. Un dels exemples més clars és Cali, allí és possible, entre la joventut combativa de la primera línia, les assemblees barriales, la minga indígena (sector que va jugar un paper important en la defensa de les manifestacions) i el moviment obrer ocupat, avançar en concret en la coordinació a nivell local. Això constituiria un gran exemple per a altres regions del país, obrint la perspectiva si es fes a escala nacional.

L’aliança obrera i popular s’ha imposat als carrers, cal donar-li forma d’organització. Coordinar i centralitzar les forces a escala nacional que s’han posat en moviment amb totes les representacions obreres i populars electes per la base, on es resolgui i es voti el conjunt de demandes i un pla obrer i d’emergència, es fa més que urgent i assestar-li una derrota decisiva a Duque.

No és una qüestió menor deixar de plantejar la necessitat de l’autodefensa. A més de la repressió que s’està desenvolupant, en diversos llocs, tal com vam veure a Cali a través d’una diversitat de vídeos que van omplir les xarxes socials, la dreta i els empresaris es van començar a armar, i fins aconseguien reservistes. Davant aquesta situació els treballadors, els pagesos, estudiants, indígenes i sectors populars tenen tot el dret a defensar-se, tal com ho va fer la Minga indígena, però es tracta que els altres sectors ho prenguin. Per a això és fonamental posar en peus comitès d’autodefensa sota el control de les organitzacions obreres, pageses, indígenes i populars, tot això com a part de la lluita pel desenvolupament d’organismes d’autodeterminació dels sectors en lluita. Es tracta de defensar el dret a manifestació que la repressió vol impedir i garantir la protecció de tots els manifestants.

En l’actual situació, és fonamental, repetim, l’emergència de la classe obrera posant-se al capdavant de l’aliança amb el conjunt dels explotats, per a poder garantir una sortida progressiva a la crisi general a Colòmbia, i la caiguda revolucionària de Duque i tot el règim. En el curs de la baralla per la vaga general i posar en peus formes d’organització de la classe treballadora, en una perspectiva d’independència de classe, obren el camí perquè els treballadors i les treballadores i la joventut es dotin d’una potent organització pròpia, un partit revolucionari dels i les treballadores i els explotats, que lluiti amb totes les forces per a donar una sortida definitiva als problemes més apressants a què els condemna el capitalisme i cap a un govern propi dels treballadors i els explotats.

NOTES AL PEU

[1] “Protestes a Colòmbia els 3 escenaris als quals s’enfronta el país després de l’ona de mobilitzacions i violència”.

2] És el que ens ha relatat Natalia Paiva, una de les joves de primera línia, activista estudiantil, en un reportatge per a l’Esquerra Diari: “En la primera ronda del que Duque diu Gran Mesa de Diàleg Nacional que va ser amb les organitzacions socials i el Comitè Nacional d’Atur no es va arribar a res perquè no va estar d’acord en la demanda principal que és la desmilitarització de les ciutats i altres condicions bàsiques de mobilització. Mentre es donava el diàleg fora hi havia una confrontació forta amb els moviments socials i el ESMAD que no va frenar les massacres”.

[3] Per a solo esmentar algunes dades estadístiques, segons el Sistema d’Informació de Drets Humans de l’Escola Nacional Sindical (Sinderh), entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2020, es van registrar almenys 130 violacions a la vida, la llibertat i la integritat física dirigides contra sindicalistes a Colòmbia; entre elles 18 homicidis, dues desaparicions forçades, 10 atemptats contra la vida, 82 amenaces i quatre detencions arbitràries.


Facebook Twitter

Milton D’León

Caracas @MiltonDLeon

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d'asil

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d’asil

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea