×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Central Obrera Boliviana anuncia la radicalització de mesures de lluita

Va fracassar una taula de diàleg entre les organitzacions en lluita i el Tribunal Suprem Electoral. El tribunal va ratificar la tercera postergació d'eleccions i la COB va dir que aprofundirà mesures de lluita.

Redacción La Izquierda Diario Bolívia

dilluns 10 d’agost de 2020
Facebook Twitter

Aquest dimecres va fracassar la taula de diàleg per la data de les eleccions generals. Tribunal Suprem Electoral (TSE) va confirmar el 18 d’octubre com a data definitiva dels comicis. La Central Obrera Boliviana (COB) i els miners van dir que radicalitzaran la lluita. Després de tres dies des que començaren les mesures de força, els punts de bloqueig s’estenen al llarg del país i se sumen milers de comunaris del Nord Potosí.

Et pot interessar: Reportatge a Javo Ferreira de la Lliga Obrera Revolucionària de Bolívia, en el programa de ràdio Pateando el Tablero de Jujuy

Enmig dels bloquejos de camins, que es continuen estenent en tot el país, la reunió es va mantenir entre vocals del Tribunal Suprem Electoral (TSE) d’una banda i representants de la COB, de la Federació de Miners, la Federació de Dones Pageses “Bartolina Cisa” i la Federació Pagesa Tupac Katari del Nord de La Paz, per l’altre.

Et pot interessar: Repudi a violència paramilitar a Cochabamba, Bolívia

Conclosa la reunió, de més de 5 hores, el president del TSE, Salvador Romero, va ratificar la data d’eleccions per al 18 d’octubre enfront de la qual cosa el dirigent de la COB, Juan Carlos Huarachi, va declarar que davant la falta de voluntat del TSE de trobar una data intermèdia responsabilitzen al Govern de Áñez de tot el que pugui succeir al país d’ara endavant.

Per la seva banda, Orlando Gutiérrez, dirigent de la Federació Sindical de Treballadors Miners de Bolívia (FSTMB), va assenyalar que des d’abril el poble va complir la quarantena rígida però el Govern no va fer res per atendre la crisi sanitària i que això no és responsabilitat dels dirigents. En aquest sentit, va plantejar que prendran noves mesures de lluita de manera més organitzada ja que fins ara els treballadors miners no van sortir a mobilitzar-se. Seguidament va declarar que a partir de demà, 6 d’agost, emetran una circular als treballadors miners per a iniciar la mobilització en els seus districtes.

En aquest escenari on s’aprofundeix la tensió per la data d’eleccions és important assenyalar que en la jornada d’avui també es van començar a estendre els punts de bloqueig a nivell nacional. Això ho vam veure en diverses províncies de l’Altiplà del país. Succeeix que enfront de la brutal decisió de l’autoproclamat Govern de Áñez de clausurar l’any escolar, privant a centenars de milers de nens i nenes, adolescents i joves del bàsic dret a l’educació. La increïble decisió està enfervorint a desenes de comunitats com el cas de Ocurí, a la Província Chayanta de Nord Potosí, on comunaris s’incorporen al bloqueig no sols amb l’exigència d’eleccions sinó amb un plec que contempla el conjunt de les necessitats de la comunitat i en el qual exigeixen el dret a l’educació universal, gratuïta i de qualitat per al seu fills així com el fonamental dret a la salut.

D’altra banda, davant aquesta crítica situació, semblés que el Govern colpista de Áñez també es prepara endurint les seves posicions. Una mostra d’això la tenim en el recent nomenament, a última hora del dimecres, com a nou ministre de Planificació al separatista i organitzador de bandes paramilitars durant la crisi de 2006-2008, Branko Marinkovic. Recordem que després del pacte constitucional del MES amb la dreta, Marinkovic es va marxar a l’exili, en el qual va romandre fins a desembre de l’any passat, i avui assumeix la cartera de Planificació del Desenvolupament en reemplaçament de Carlos Díaz qui s’hauria retirat del seu càrrec per problemes de salut.

Un altre element més en aquest escenari de crisi, és que es comencen a conèixer declaracions, també en les últimes hores del dimecres, per part de la semifeixista Unió Juvenil Cruceñista (UJC) exigint al Govern de Áñez que buidi les rutes del país en 24 hores i que si no ho fan hauran de fer-ho ells.

Et pot interessar: El retorn de la lluita indígena i com pensar la revolució després del cop d’estat


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge