×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Centenars de joves acampen a Barcelona per l’amnistia, contra la repressió i contra la precarietat

La Plaça Universitat, davant del rectorat de la Universitat de Barcelona, ha estat el lloc triat per centenars de joves per a acampar per l'amnistia, contra la repressió i contra la precarietat laboral. Es preparen per a una acció de diversos dies.

Ivan Vela

dimecres 30 d’octubre de 2019
Facebook Twitter

“Acampada Universitat”, és el nom que ha adoptat l’acampada realitzada en primera instància per centenars de joves aquest dimecres a Barcelona, en la cèntrica Plaça Universitat.

Una iniciativa que sorgeix de l’acord entre el SEPC, Jovent Republicà (joventuts d’ERC) i altres organitzacions juvenils, en un front que recorda a la plataforma "Universitats per la República" que en 2017 va organitzar les protestes estudiantils.

La iniciativa es dirigeix a la "generació 14O", els milers que en les últimes setmanes han estat al capdavant de les mobilitzacions i la resistència a la violència policial. No obstant això, el manifest sembla apuntar a intentar tancar la bretxa entre aquesta joventut combativa i el "processisme" qüestionat per ella.

Les consignes de "Buch Dimissió" o "BRIMO Dissolució" no apareixen, així com cap crítica al Govern. I la sortida per a la crisi catalana que plantegen és la d’exigir a Pedro Sánchez que s’assegui i negociï un referèndum, és a dir, el programa d’ERC.

Des de l’“Acampada Universitat” diuen que aquest ha estat el primer comunicat, però que el recorregut està per decidir. Una acció que s’emmarca en la convocatòria de vaga indefinida del SEPC que ha generat un qüestionament pel mètode "des de dalt" amb el qual s’ha llançat.

El temps dirà com avança aquesta acció, tal com indiquen els primers acampats en el seu comunicat. Cal veure si una part de la generació 14O la fa seva, i, sobretot si s’evita la maniobra que sigui utilitzada per a tancar la bretxa amb els partits del processisme i el seu full de ruta de mobilitzacions simbòliques i pressió sobre l’Estat per a negociar.

En l’immediat una acció així té el perill de deixar separats dels centres d’estudi a les i els jovent més actius. Un problema ja que és a les facultats i instituts on realment es pot massificar el moviment a a través de les assemblees. Com comentàvem en anteriors notes un dels reptes als quals s’enfronta el moviment estudiantil és a organitzar en les seves facultats, no sols a desenes, sinó als milers de joves que després protagonitzen les manifestacions al carrer.

Perdre aquesta perspectiva, la de l’autoorganització dels joves en assemblees massives i democràtiques, té el risc de deixar al potent moviment estudiantil en tan sols un factor de pressió a les diferents polítiques plantejades per les direccions polítiques d’ERC i JxCat. Polítiques centrades en buscar algun tipus d’acord amb el govern central, una cosa completament il·lusòria.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques