Política Estado Español

ELECCIONS CATALUNYA

Catalunya en Comú-Podem, la "clau" que tanca la porta al moviment democràtic català

En un mar d'enquestes que no encerten a posar-se d'acord sobre el resultat del 21D, sembla cada vegada més clar que la formació de Domènech tindrà la clau per a decidir el nou govern.

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

dimarts 12 de desembre de 2017| edició del dia

[Edición castellanohttp://www.izquierdadiario.es/Catalunya-en-Comu-Podem-una-candidatura-nada-equidistante-para-el-21D?id_rubrique=2653]

A falta d’una setmana i mitja per a la celebració dels comicis no hi ha pronòstic electoral clar. S’escolten tants resultats possibles com enquestes realitzades.

Tampoc les diferents formacions polítiques aporten novetats. Des de la imposició de les eleccions via 155 per part de Mariano Rajoy, amb menor o major claretat, tots els partits es van sumar a elles i des del primer moment van deixar clar el seu programa.

En aquest escenari, Catalunya en Comú-Podem, s’ha ubicat com la "clau" per a trencar la "política de blocs", utilitzant la terminologia emprada per Xavier Domènech, líder de la formació lila a Catalunya. I és que l’equip electoral de la coalició neoreformista ha estructurat, com ja va fer per a les eleccions del 2015, un discurs entorn a l’"agenda social" en contraposició a l’"angenda de la DUI i a la del 155".

"Durant els últims anys, darrere del procés, s’han oblidat les polítiques socials, i la nostra sortida a la situació nacional també ha de permetre’ns recuperar l’agenda social", assegurava el candidat.

Però la veritat és que la interpretació "equidistant" del "procés" dels comuns, va quedar bastant atrapada davant d’una situació gens "equidistant" de part de la repressió brutal de tot el Règim del 78 contra el moviment democràtic català per la independència. I Podemos i Catalunya amb Comú-Podem, tot i que van denunciar el 155, han donat l’esquena a les demandes democràtiques del poble català expressades des de l’1-O a cops de porra de la nacional. Els seus desitjos de fer "pactes històrics de govern amb el PSOE", van estar per damunt d’aquesta voluntat popular, és a dir van estar més del costat dels socialistes que van recolzar sense escrúpols l’aplicació del 155.

No hi ha cap dubte que les demandes democràtiques del moviment català han sigut desviades i abandonades per una direcció, ERC i PDeCAT, que des del principi del procés ha deixat totalment de costat l’"agenda social". Era d’esperar dels mateixos partits del "processisme" al front de les pitjors retallades, privatizacions i repressió contra la classe treballadora i els sectors populars de Catalunya.

Però no és menys cert que plantejar "agenda social" buscant com a aliat al PSC del 155 o a ERC de les retallades a Catalunya, és una quimera. I així ho han demostrat els diferents ajuntaments del canvi, en especial el de Barcelona, que en aquests anys s’ha enfrontat durament contra els treballadors de TMB, va trair a les lluitadores i lluitadors de Movistar, reprimeix als manters, manté concessions milionaries amb Telefònica i continua amb la celebració del Mobile World Congress. I tot això governant colze a colze fins l’aplicació del 155 amb el PSC, "inventor" de la marca Barcelona.

Ara, a nivell de Catalunya, Catalunya en Comú-Podem, planteja mesures "socials", però circumscriu la seva lluita a l’àmbit institucional. Còpia d’una recepta fallida. En el seu programa electoral advoquen per augmentar la despesa en educació, del 2,8% al 6%, proposen destinar un 28% (actualment un 21%) a despeses socials, apunten a derogar la LOMCE o crear un parc d’habitatges públics, previ al pagament al "banc dolent".

Però com es pot dur tot això a terme amb un Govern Central desbocat que està intervenint ajuntaments que apliquen tímides mesures redistributives? Per això, Domènech i els seus, buscaran pactes amb la "casta" que ha configurat i crescut a la sombra d’aquest Règim. ERC, soci de retallades de JuntsxSí i PSC, el partit dels articles 135 i 155.

Però res dels milions movilitzats l’1 d’octubre que van enfrentar la repressió, res dels milions que van paralitzar Catalunya el dia 3 d’octubre i per suposat res d’aquells que, autoorganitzats, van protagonitzar la jornada de lluita del 8 de novembre. Per a tots aquets només hi ha un missatge; tornada a casa i a seguir igual. La derrota com a única via possible.

Generalment, les maniobres de "palau" solen succeir després de les eleccions, però en aquest cas, la careta no aguanta ni fins al 21D. El projecte de Catalunya en Comú-Podem, en sintonia amb el del seu "germà gran", Podemos, busca una volta a l’autonomisme, a la monotonia, a la política de palau i al "pactisme".

Ingredients de temps passats per a una situació marcada pel segrest de la Generalitat a mans de l’Executiu de Rajoy, amb presos polítics, una repressió creixent que no cessa i amb nuls interlocutors. Els comuns són la "clau" però la "clau" de la restauració.
temes relacionats

Independència de Catalunya   /    Xavier Domènech   /    En Català   /    Política Estado Español   /    Ada Colau   /    Podemos   /    Catalunya

Comentaris

Comentar