×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Cap a una gran vaga feminista 8M: postals de la IV Trobada estatal de Dones

Aquest 6 i 7 d'octubre, prop de 600 dones s'han reunit a Xixón (Astúries) per preparar un 8 de març “més potent”. La resolució central: vaga feminista el 8M de 2019.

Pan y Rosas Estado español

dimecres 10 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

Centenars de dones de tot l’Estat es van reunir el cap de setmana passat a la IV Trobada feminista 8M. La III Trobada s’havia realitzat el 2 i 3 de juny de 2018, a Mèrida, (Extremadura) on s’havia començat a debatre l’agenda feminista cap al 8M de 2019. La conclusió de dues intenses jornades de debat i treball en comú ha estat la convocatòria d’una vaga feminista de 24 hores en els quatre pilars de vaga de cures, vaga de consum, vaga laboral i vaga estudiantil.

L’antecedent és el debat de la II Trobada que havia tingut lloc a Saragossa (Aragó) els dies 12 i 13 de gener de 2018, on es va decidir convocar la primera Vaga de Dones a l’Estat espanyol. Una vaga que va acabar sent una gran jornada històrica de vaga i mobilització, amb el lema: "si nosaltres parem, s’atura el món”.

Et pot interessar: Trobada Estatal: cap a una gran vaga de dones el 8M a l’Estat espanyol

Després del 8M: unificar la lluita de les dones, la classe treballadora i la joventut

Aquesta vegada li va tocar a Xixón una IV Trobada que es va desenvolupar al Centre Municipal Integrat de Pumarín Gijón Sud, amb la presència de gairebé 600 dones que van viatjar des d’Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó i La Manxa, Catalunya, Euskal Herría, Extremadura, Galiza, Illes Balears, La Rioja, Madrid, Navarra, Tenerife i Pais Valencià.

Després d’un intens debat que va ocupar el matí del dissabte, el plenari de 12 hores va acabar resolent per aclaparadora majoria anar novament a la vaga feminista el proper 8 de març de 2019.

Després de crits d’emoció i aplaudiments, es va fer una pausa per continuar treballant la preparació de la vaga en les comissions de comunicació, laboral, estudiantil, consum, cures, internacional, violències. Aquest any s’ha agregat una nova comissió de molta importància: la de les “migretas”, les dones immigrants i racialitzades del 8M que van proposar desenvolupar una coordinació a nivell estatal.

La jornada va culminar amb una concentració a una plaça cèntrica de Gijón i una manifestació para visibilitzar les reclames feministes.

El diumenge va començar amb una posada en comú de la pluja d’idees i propostes desenvolupades en les diferents comissions. I per finalitzar es va realitzar la xerrada “No és país per a fmigretas” amb una taula de dones immigrants que van apuntar contra el racisme i la xenofòbia, plantejant la necessitat d’un moviment feminista antipatriarcal, anticapitalista i antiracista.

Van quedar emboçats debats que s’aniran desenvolupant als territoris i per comissions, sobre com i quin caràcter haurà de tenir la propera vaga: Mixta, no mixta? De dones, feminista, general, ambdues? També va haver-hi moltes reflexions sobre la relació amb els sindicats i moviments socials i sobre la interacció entre els quatre pilars de la vaga: cures, laboral, consum i estudiantil.

Aquestes són discussions molt profundes que expressen la diversitat d’organitzacions i col·lectius feministes que formen part de l’est enorme moviment de dones, moltes organitzades en agrupacions, sindicats i partits i altres independents, que participen activament d’aquest gran debat que, en última instància, expressa les diferents estratègies d’emancipació de la dona que existeixen a l’Estat espanyol.

Des de Pan y Rosas hem participat amb una delegació de treballadores i joves de diferents ciutats, debatent amb entusiasme en els plenaris i comissions, perquè pensem que el moviment de dones té el desafiament de preparar una gran vaga feminista el proper any. Perquè es faci sentir amb més força que mai el lema que si nosaltres parem, s’atura el món: paralitzant la producció, el transport, el comerç, les universitats, les escoles, les cures i el consum. Per a visibilitzar el treball de cures que recau majoritàriament en les dones en les llars i plantejar mesures per acabar amb la doble jornada laboral de les dones treballadores. Per enfrontar aquest sistema patriarcal, racista i capitalista amb la força de les dones i per confluir amb les lluites de la joventut, els pensionistes, els moviments per l’habitatge i la classe treballadora.


Facebook Twitter

Pan y Rosas Estado español

Estado español | @PanyRosasEE

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”