Política Estat espanyol

CAMPANYA DE VACUNACIÓ

Caos i ineficàcia en la campanya de vacunació mentre es bat rècord de contagis

A gairebé un mes de l'inici de la campanya de vacunació, tan sols hi ha 68.456 persones que han rebut les dues dosis necessàries. Al lent ritme de vacunació se suma el caos, la falta de protocols, la perduda de dosi per falta de materials adequats i la falta d'un pla clar de distribució. Tot mentre es bat récord de contagis i els hospitals estan al límit.

dilluns 25 de gener| edició del dia

Ja s’han administrat més d’1.165.825 dosi des del 27 de desembre, el 82%. Entre les Comunitats Autònomes s’han distribuït 1.346.100 dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna. No obstant això, cal tenir en compte, que el procés de vacunació d’una persona es completa tres setmanes després, amb la vacunació de la segona injecció preceptiva. Tenint en compte això a l’Estat Espanyol tan sols hi ha 68.456 persones amb “pauta completa”, el 5,87% de les dosis de la vacuna administrades des de 27 de desembre.

La vacunació de sanitaris està completament paralitzada a Madrid en almenys nou hospitals i 80 centres d’Atenció Primària. Durant l’última setmana els hospitals de la Creu Roja, La Paz, Puerta de hierro, Niño Jesús, Tajo, Escorial, Infanta Cristina de Parla, Getafe i Alcorcó han paralitzat la vacunació del seu personal. Tan sols el 68% de professionals dels 35 hospitals madrilenys estan vacunats. Entre els treballadors del SUMMA 112 els vacunats ascendeixen al 73%.

La situació és més greu en els 80 centres d’Atenció Primària. Entre aquest dijous i el divendres s’han suspès les vacunacions amb tan sols el 44% de les treballadores vacunades. La Comunitat de Madrid, abans de les 14.00 d’aquest dijous havia utilitzat ja el 86%, 154.778 dosi de les 176.615 dosis rebudes. Cal recalcar, no obstant això, que les xifres es refereixen a la primera dosi de la vacuna. Aquest dimecres tan sols 2.263 persones havien rebut les dues dosis, per darrere de bona part de les Comunitats Autònomes.

Això explica que el Govern de la Comunitat de Madrid hagi decidit detenir les vacunacions i començar aquesta setmana amb l’administració de les segones dosis a totes aquelles persones que van ser immunitzades fins al 9 de gener, ja que, d’una altra forma, aquestes persones no completarien el termini de vacunació. No obstant això, les actuals reserves potencials de la Comunitat per a garantir la segona injecció són 23.959 dosi, un 14% dels quals han rebut la primera dosi. Les persones immunitzades abans del 9 de gener han estat, fonamentalment, residents i personal de residències de majors. No obstant això, a Madrid encara no s’ha vacunat al 100% de les residències, només a poc més de la meitat.

Aquestes dades contradiuen el que l’Executiu d’Ayuso denominava “l’estratègia de vacunació de Madrid”, esgrimida en resposta als retards en la vacunació fa unes setmanes. Fa uns dies Madrid encapçalava el rànquing de menys vacunacions en l’Estat espanyol, i l’Executiu de la Comunitat sostenia que això era pel fet que estaven “guardant” la meitat de les dosis rebudes per a garantir la segona tanda d’injeccions. La segona tanda, no obstant això, no està garantida, i s’espera que, al febrer, quan han d’injectar-se la segona dosi els sanitaris, estigui restablert el subministrament de vacunes. El Govern autonòmic s’ha tornat a confrontar amb el Govern central.

La Comunitat de Madrid sosté que està sent “discriminada” deliberadament pel Govern Central. No obstant això, durant aquests dies s’han donat escenes dramàtiques que parlen d’una gestió ineficaç. Persones que han rebut la vacuna sense que fora el seu torn o els familiars d’algunes residències concertades. També s’ha donat el cas de vacunacions entre els ex treballadors jubilats del Clínic, el 12 d’Octubre, el Gregorio Marañón, o l’hospital de Getafe, que han hagut de vacunar massivament en descongelar alhora grans quantitats de dosis.

En altres Comunitats Autònomes com Cantàbria, Canàries, Astúries, Múrcia i Galícia, s’han administrat pràcticament totes les dosis, més del 90%, sense guardar reserves per a la segona tanda. No obstant això, Pfizer ha enviat tan sols el 56% de les vacunes previstes inicialment. És per això que el Govern central ha optat, segons les seves pròpies declaracions, distribuir les vacunes a les Comunitats Autònomes en funció del ritme de vacunació. Això comporta que totes aquelles administracions que hagin administrat amb major rapidesa les vacunes hagin de ser ràpidament assortides de noves dosis per a no deixar a mig fer el procés de la segona injecció preceptiva.

Comunitats Autònomes com Catalunya, Andalusia o Madrid també estan desaprofitant entorn del 20% de les injeccions per no disposar de les xeringues adequades. Un “desaprofitament” que es deu al fet que no s’ha reforçat els recursos i materials de la sanitat pública. Els vials amb la vacuna de Pfizer i BioNTech contenen sis dosis, no obstant això, la sisena dosi, “un culín” que queda en el recipient (en paraules del Conseller de Sanitat d’Andalusia) no es pot aprofitar si no es disposa de les xeringues adequades. La Junta va atribuir l’ocorregut a un “dèficit de xeringues de 0,1 mil·límetres”, les habitualment utilitzades per a injectar insulina o amb finalitats pediàtrics. En altres Comunitats Autònomes aquesta succeint el mateix, per exemple, s’estima que, a Catalunya, on s’han administrat unes 65.000 dosis de Pfizer, s’han desaprofitat unes 10.000 dosis. El dijous Madrid anunciava la compra de 280.000 xeringues per a aprofitar la sisena dosi, molt lluny de les quantitats necessàries.

Als ritmes lents de vacunació, el caos entre Administracions i rifi-rafes entre governs autonòmics i el central se li suma el que les farmacèutiques estan retardant els seus enviaments. Com ja porta denunciant la comunitat científica i els i les treballadors de la salut, la gestió de la campanya de vacunació hauria d’estar controlada per comitès de professionals de la salut pública. Així com pels usuaris. Així i tot, això no pot dur-se a terme sense un reforç integral i generalitzat del conjunt de la sanitat pública en recursos i personal, tant en hospitals com en centres d’atenció primària. Una cosa a la qual es neguen tant el Govern central del PSOE i UP, com els diferents governs autonòmics. Els criteris burocràtics de l’administració capitalista estan provant-se completament ineficaces, i entorpeixen les possibilitats d’aconseguir la immunitat de ramat. Com destaquen els científics, per a aconseguir la immunitat de ramat caldria la immunitat, com a mínim, del 70% de la població.
temes relacionats

Vaccins   /    Crisi coronavirus   /    #Covid-19   /    #Coronavirus   /    Política Estat espanyol

Comentaris

Comentar