×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Campus Virtual | Debats sobre classe, partit i direcció a la ’Història de les revolucions’

Amb sessions dedicades a la Comuna de París, la Revolució mexicana, la Revolució russa i la Revolució espanyola, continua el curs “Història de les revolucions” al campus d'Esquerra Diari. Què esperes per a inscriure't?

Campus Virtual

divendres 3 de juliol de 2020
Facebook Twitter

En aquesta sessió, Santiago Lupe analitza diferents aspectes de la revolució: la seva periodització i els “temps llargs” d’aquesta, la situació de la classe obrera i les tasques democràtiques pendents, la caiguda de la monarquia i el bienni progressista, el bienni negre i la radicalització de les bases socialistes, així com la insurrecció asturiana d’octubre del 34, com a assaig general revolucionari. També analitza el paper del Front Popular com a fre de la revolució, i quina era la relació entre Guerra civil i revolució social. Finalment, es recorren els fets de maig del 37 i la dinàmica de revolució i contrarevolució que s’expressa als carrers de Barcelona, per a acabar amb algunes conclusions sobre la relació entre classe, partit i direcció.

L’absència d’un partit veritablement revolucionari explica la tragèdia d’una Revolució immensa que va ser derrotada. Al programa del Front Popular “guanyar primer la guerra contra Franco i després fer les reformes socials”, era necessari contraposar un programa radical que comencés per l’expropiació total dels latifundistes i el lliurament de les terres als pagesos, així com l’expropiació de la indústria, els transports, els bancs i el comerç exterior, sota control dels treballadors, liquidant així les bases de la reacció.

Lupe explica en aquesta classe que el triomf de la revolució espanyola en els anys 30 podria haver estat una gran oportunitat perquè la classe obrera mundial frenés els preparatius que ja estaven en marxa cap a la Segona Guerra Mundial i canviés la història del món. Així ho analitzava León Trotsky en els nombrosos articles i escrits que va dedicar a analitzar aquest profund procés revolucionari i en les seves col·laboracions i polèmiques amb els revolucionaris espanyols.

En la tercera classe del curs, dedicada a la Revolució Russa, Josefina L. Martínez ens presenta també de forma molt senzilla i amena els fets més destacats d’aquesta revolució triomfant, analitzant com era Rússia abans de 1917, el desenvolupament desigual i combinat de l’estructura social russa, i el paper desencadenant que compleix la guerra en l’esclat de la revolució el 1917. També destaca algunes fites en la història de lluites de la classe obrera russa i les seves organitzacions revolucionàries, des dels primers marxistes russos que polemitzaven amb els populistes, la revolució de 1905 i la formació del Partit Bolxevic de Lenin, factor que serà clau per al triomf de la revolució.

“El capitalisme és un sistema que porta a crisi, a guerres, a pandèmies, a fams i a desocupació massiva, per això, l’única perspectiva realista per a acabar amb aquesta barbàrie capitalista és reprendre i construir aquestes eines revolucionàries, aquestes organitzacions revolucionàries que necessitem, no sols a escala nacional sinó internacional. Fa més d’un segle, milions d’homes i dones es van mobilitzar per a canviar-lo tot, perquè no volien continuar vivint com fins a aquest moment. Van desafiar l’ordre establert i van prendre el seu destí en les seves pròpies mans. Com va dir Rosa Luxemburg, ells es van atrevir”, conclou Martínez, qui ens convida a conèixer i treure lliçons de les grans gestes històriques de la classe obrera per a pensar una estratègia revolucionària en el segle XXI.

Inscriu-te al Campus!
Si encara no t’has sumat a aquest curs, no esperis més i inscriu-te al Campus Virtual d’Esquerra Diari. L’ingrés és lliure i gratuït. Només has de fer-te un usuari al Campus i inscriure’t en els cursos que vulguis fer. També et convidem a deixar-nos comentaris, preguntes o aportacions al Fòrum.

Per a inscriure’t clica en aquest enllaç: https://campus.izquierdadiario.es/


Facebook Twitter

Campus Virtual

https://campus.izquierdadiario.es/

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l'ofensiva judicial

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l’ofensiva judicial

El govern "progressista" justifica l'espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El govern "progressista" justifica l’espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l'escalada militarista de l'OTAN i la lluita contra la immigració

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l’escalada militarista de l’OTAN i la lluita contra la immigració