Gènere i sexualitats

VAGA FEMINISTA 8M

CNT, CGT i UGT registren oficialment la convocatòria de vaga per al 8M

Aquesta setmana CNT, CGT i UGT han registrat oficialment la convocatòria de vaga per a aquest 8M. Els tres sindicats han registrat una aturada de 24 hores.

Clara Mallo

Madrid | @ClaraMallo

dissabte 16 de febrer de 2019| edició del dia

CNT i CGT han registrat aquest dijous al Ministeri de Treball la convocatòria de vaga general per al proper 8M. Per la seva banda UGT ha presentat avui davant el Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) la seva convocatòria que formalment ha estat registrada de 24 hores.

CNT i CGT els primers a sumar-se a la convocatòria del moviment de dones

CNT va ser el primer sindicat a sumar-se a la convocatòria de vaga feminista general llançada pel moviment 8M a nivell estatal. El passat 15 de gener el Secretariat Permanent del Comitè Confederal anunciava en un comunicat que la Confederació Nacional del Treball (CNT), "en resposta a la crida del moviment feminista i d’acord amb els principis de l’organització, ha de convocar el pròxim 8 de març una vaga general feminista de 24 hores en tots els sectors, de manera que tota persona de qualsevol part del territori comptarà amb totes les garanties legals per secundar la vaga ".

A la convocatòria de vaga general feminista llançada en un primer moment per CNT es va sumar després CGT. Així ho van decidir durant el VII Congrés Extraordinari de l’organització sindical realitzat el 26 i 27 de gener on van resoldre sumar-se a la convocatòria llançada pel moviment 8M cridant a "una jornada de Vaga General de 24 hores per l’emancipació total de les dones i la igualtat absoluta i definitiva entre totes les persones ".

Altres sindicats en l’àmbit regional també s’han sumat a la convocatòria d’aturada de 24 hores com la IAC a Catalunya.

CCOO i UGT

Al desembre tant CCOO com UGT anunciaven una "Convocatòria d’atur general de dues hores per torn (com vam fer aquest any)". Aquest anunci va ser molt qüestionat tant pel moviment de dones com per les moltes afiliades d’aquestes dues centrals sindicals que qüestionaven la tebior de les seves direccions. Davant la decisió de les cúpules de CCOO i UGT la Comissió 8-M va instar tots dos sindicats a convocar una vaga general de 24 hores, titllant de "vergonyosa i insuficient" la convocatòria d’aturades de només dues hores.

No obstant això, UGT registrava aquest divendres oficialment una aturada al qual els treballadors podran adherir durant un mínim de dues hores o tota la jornada. La UGT ha registrat una convocatòria que formalment "està plantejada per donar cobertura de 24 hores a aquells treballadors que vulguin secundar-, tot i que preveu una aturada mínim de dues hores." Aquest és el format al qual la central crida a adherir als seus afiliats.

"Aquells que per les seves especials característiques, situacions, composició o altres circumstàncies decideixin la conveniència d’ampliar l’atur al llarg de la jornada, disposaran de la cobertura legal necessària que s’ha inclòs en la convocatòria general", subratlla UGT en el seu comunicat.

D’altra banda, la proposta d’aquest any llançada des de la cúpula de CCOO és de mantenir la tíbia convocatòria d’aturada general de dues hores per torn per a aquest 2019. No obstant això fa unes setmanes la Federació d’ensenyament de CCOO anunciava la seva convocatòria de vaga general en educació amb l’objectiu de "possibilitar l’aturada de 24 hores en sectors estratègics com l’ensenyament" durant la vaga feminista del Dia Internacional de la Dona. Aquesta és la primera federació del sindicat que se suma a la convocatòria de vaga general.

Fins ara eren dos els sindicats que havien convocat en l’àmbit estatal una vaga general de 24 hs el 8 de març. A això se suma ara formalment UGT i la Federació d’educació de CCOO. Alhora, el moviment de dones prepara el compte enrere cap al 8M amb un gran calendari d’activitats que apunten al que es preveu sigui una enorme jornada de lluita.
temes relacionats

Moviment de dones   /    CGT Estat espanyol   /    Gènere i sexualitats   /    En Català   /    #8M   /    CNT   /    UGT

Comentaris

Comentar