×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Brutal repressió a París durant la jornada de protesta contra la reforma de jubilacions

Segons la CGT almenys 370.000 persones s'han mobilitzat a París aquest dijous en una acció signada per la provocació policial des del principi i que ha culminat en una brutal repressió.

dijous 9 de gener de 2020
Facebook Twitter

La mobilització ha començat amb certa tensió als carrers de París, mentre que els treballadors ferroviaris, del transport metropolità de París (RATP), docents, estudiants i armilles grogues es començaven a reunir, la Policia mostrava la seva disposició a impedir la marxa.

Segons la CGT almenys 370.000 persones han sortit aquest dijous als carrers de París, tornant a mostrar que els treballadors i treballadores estan encara lluny d’abandonar el moviment de vaga com les mobilitzacions. Si bé el número és inferior a les marxes més importants que van arribar a ajuntar més d’1.500.000 de persones a tot el país, el nivell de suport als vaguistes i la capacitat de mobilització després de 5 setmanes de lluita contra la reforma de jubilacions de Macron, es manté intacta.

La provocació de la Policia ha començat des de l’inici quan ha intentat tallar literalment la columna de manifestants a la meitat. Han posat una doble línia de policies anti-avalots, buscant aïllar la columnes dels treballadors ferroviaris i RATP.

Per la seva part prop de l’estació ferroviària de Saint-Lazare, la Policia també ha colpejat i ha perseguit als manifestants amb extrema violència. El seu objectiu era evitar que els manifestants arribessin al seu punt de concentració a París que era la Plau Saint-Augustin.

Quan ja estava començant a caure la nit un núvol espès de gasos lacrimògens ha cobert les parts cèntriques de París.

El Govern de Macron sembla estar en problemes. A pesar que no dóna el braç a torçar i continua comptant amb l’actitud conciliadora d’algunes de les direccions sindicals, no pot mostrar avanços en la reforma. A la taula de negociacions d’aquest dimarts es va arribar amb un projecte ja redactat, segons van anunciar els mateixos funcionaris del Govern. És a dir no hi havia gens d’interès a modificar ni una coma de la reforma jubilatòria que promouen. Així i tot les direccions sindicals continuen insistint a mantenir el diàleg, quelcom que no pot més que tendir a afeblir la lluita dels treballadors i sembrar expectatives en què Macron pot donar quelcom.

Malgrat aquest panorama, els treballadors mantenen des de fa 36 dies una vaga idefinida en el sector del transport, mentre que a les refineries, empreses d’electricitat, docents, advocats i portuaris estan realitzant vagues intermitents, sumant-se tots a les mobilitzacions convocades durant les últimes 5 setmanes.

Això se suma al suport que encara mantenen els vaguistes, que es manté alt malgrat el "caos" producte de la falta de transport i de la monumental campanya del Govern i els mitjans contra els vaguistes perquè deposin les seves accions durant les festes de Nadal i any nou. Aquest suport també s’expressa en la recaptació dels fons de lluita per a mantenir la lluita dels vaguistes que estan sense cobrar els seus salaris.

És per això que la Policia ha actuat de manera tan brutal contra els manifestants a París. Malgrat el rol de sindicats com la CFDT que ni tan sols criden a marxar, les mobilitzacions d’aquest dijous han tornat a ser importants en diverses ciutats i mostren que el moviment està lluny de morir. Aquest moviment, continua demanant als carrers la retirada definitiva de la reforma. I això és un afront directe a Macron que a aquesta altura si arribés a retrocedir podria quedar com un president "zombi" la resta del seu mandat, amb un moviment social victoriós i una burgesia que per tercera vegada en 25 anys perdria la batalla de les pensions contra la tenacitat de la classe obrera francesa.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"