×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Brasil: "Hem de construir comitès contra Bolsonaro en tot el país"

Entrevistem a Diana Assunção i Maíra Machado, excandidates a Diputada Federal i Estatal per São Paulo, i militants del Moviment Revolucionari de Treballadors (MRT).

dissabte 13 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

L’Esquerra Diari va conversar amb Diana Assunção i Maíra Machado sobre la situació a Brasil i com enfrontar a Bolsonaro, en el marc de la segona volta electoral.

Assunção, va ser candidata a diputada federal i Machado a diputada estatal per São Paulo. Ambdues són dirigents del Moviment Revolucionari dels Treballadors (MRT).

Què representa Bolsonaro i com et sembla que l’hi pot enfrontar?

Diana Assunção: Bolsonaro és el representant d’a tot estirar reaccionari que hi ha al país. És fill de la dictadura militar i defensor de torturadors. El seu projecte és aixafar tots els drets dels treballadors, de la població empobrida, i és una veritable amenaça per a la vida de les dones, dels negres, de les persones LGBT i dels pobles originaris.

Per això ens sembla que per enfrontar-ho és urgent organitzar una lluita oberta contra l’extrema dreta, que inclogui la construcció de comitès de lluita contra Bolsonaro, però també de comitès d’autodefensa contra els atacs cada vegada més recurrents i brutals dels seus seguidors. Aquests comitès cal impulsar-los en cada lloc de treball i estudi. Aquest hauria de ser el primer pas.

Pot interessar-te: Acte a São Paulo: “És als carrers i als llocs de feina on podrem derrotar a Bolsonaro

Aquests comitès per la seva banda tenen la tasca de massificar la lluita contra Bolsonaro i l’extrema dreta. A les universitats, escoles, fàbriques i en cada lloc on hi hagi disposició de lluita contra l’extrema dreta necessitem mobilitzar la major quantitat de persones possible. Cal entendre que a Bolsonaro, abans de res, l’hi enfronta als carrers, per això només mobilitzant-nos des de les bases és que anem a aconseguir construir una veritable força social que sigui capaç d’enfrontar-ho i també als seus aliats en l’exèrcit, en el poder judicial, en els mitjans, tots recolzats i finançats per grans grups econòmics.

Quina és l’articulació d’aquests comitès amb les centrals sindicals?

Maíra Machado: Aquests comitès han de servir per impulsar una estratègia que pensi les batalles que ens permetin derrotar a Bolsonaro des de la lluita de classes i la lluita de carrers. Per això els comitès han d’exigir de les centrals sindicals com la CUT i CTB, dirigides pels partits de Fernando Haddad (PT) i Manuela D’Àvila (PcdoB), i a les organitzacions estudiantils com la UNEIX, que convoquin assemblees en tot el país.

Per aquesta via es pot aconseguir un treball que des d’a baix permeti coordinar un pla de lluita amb manifestacions i ocupacions que culmini en una paralització nacional per derrotar a Bolsonaro i el colpisme.

Quin és el seu balanç sobre la primera volta i què plantegen cap a la segona volta?

DA: El MRT va presentar en aquestes eleccions candidatures anticapitalistes, que creiem van ser les úniques que van donar un combat permanent al caràcter manipulat d’aquestes eleccions i a l’autoritarisme judicial que va acabar obrint l’espai per a l’emergència i creixement de Bolsonaro.

Aquestes eleccions tenien la marca de la manipulació oberta del sistema judicial de principi a fi, que es va coronar amb la tutela de les forces armades. Des de la presó arbitrària de Lula i la proscripció a la seva candidatura, passant per prohibir fins i tot les seves entrevistes i arribant fins i tot a impedir gairebé 3,5 milions de persones puguin votar, sent la majoria d’elles del nord-est (on el PT és majoritari).

Aquesta denúncia va ser central en les candidatures del Moviment Revolucionari de Treballadors (MRT) des del principi. Van ser les úniques cinc candidatures que van tenir com a centre aquesta denúncia en tota la campanya i des d’on aixequem una veu de la classe treballadora per lluitar contra la continuïtat del cop i perquè els crisis la paguin els capitalistes.

Però al mateix temps que lluitem durament contra Bolsonaro, no deixem de criticar al PT i mostrar com van ser els seus tretze anys de govern, el seu projecte de conciliació de classes, d’aliances amb els capitalistes i la dreta (incloent els partits de Bolsonaro, PP primer i després PSC), que van obrir el camí per al cop institucional primer i l’enfortiment de l’extrema dreta després.

Cap a la segona volta des del MRT acompanyem la voluntat de lluita de tots els que volen votar a Haddad, sense cap tipus de suport polític al PT, és a dir, sense compartir la seva estratègia electoral i de conciliació, que es va mostrar totalment impotent fins ara per resistir el cop i els seus avanços.

Et pot interessar: Les 12 punyalades que van matar a Moa do Katendé vinieron de la boca de Bolsonaro

L’augment dels atacs dels bolsonaristes contra dones, negres i persones LGBT, com el brutal assassinat del mestre Moa del Katendê, posen a l’ordre del dia la construcció de comitès d’autodefensa i els comitès contra Bolsonaro en tot el país. Només unificant als treballadors i els joves, i posant el nostre odi a Bolsonaro en el terreny de la lluita classes, és que serà possible derrotar a l’extrema dreta i imposar que siguin els capitalistes els que paguin la crisi.

Et pot interessar:Declaració: Bolsonaro és l’avanç de l’autoritarisme hereu de la dictadura militar


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge