×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Borrasca Filomena: no neva igual amb precarietat i retallades

La borrasca hivernal Filomena, la més greu a l'Estat espanyol en mig segle, continua amb nevades i mínims històrics. La precarietat laboral i la retallada de serveis fan que no nevi igual per a tothom.

Roberto Jara

dimarts 12 de gener de 2021
Facebook Twitter

Amb abundants nevades i la previsió que l’onada de fred continuï encara que nevi menys, els efectes de Filomena s’han deixat sentir en gairebé tota la Península, amb 4 morts comptabilitzades fins avui. Després de diversos dies de borrasca les províncies de Castelló, Tarragona, Terol i Saragossa continuen en alerta vermella per risc extrem de nevades i 19 províncies segueixen en algun altre tipus d’alerta, tant per baixes temperatures com per neu o pluja.

Diverses comunitats han decretat tancament de col·legis durant diversos dies, així com el trànsit aeri i nombroses vies i carreteres en la zona central de la Península. A les greus consequències de la borrasca a les principals ciutats, amb temperatures mínimes i grans nevades a Madrid o pluges i talls d’electricitat a Barcelona, se suma la situació de centenars de pobles que s’han quedat totalment incomunicats.

Malgrat el caràcter històric de la tempesta, els seus efectes s’agreugen en els barris obrers i en les zones rurals en un mapa marcat pel desmantellament de serveis públics i el lucre de les empreses.

El Govern central i els governs comunitaris fan crides a la responsabilitat individual, o fins i tot demanen treball gratuït per a “buidar rampes, portals i altres llocs transitables”. Mentrestant, les conseqüències les han sofert més els qui treballen en plena pandèmia en una sanitat saturada i incomunicada per la neu, els qui viuen en zones rurals més desateses per l’administració, els qui porten mesos sense llum a la Cañada Real o els qui han hagut d’anar a treballar en aquesta situació.

No obstant, de cara a la situació de milions de treballadors i treballadores l’única cosa que temien els empresaris eren les pèrdues econòmiques, i per això van aguantar fins al final per a deixar-los anar a casa en alguns casos. En d’altres, tot tipus de treballs no essencials han seguit malgrat tot, fent dormir a la plantilla en el lloc de treball, caminar diversos quilòmetres o trigar diverses hores per anar al treball.

Riders repartint sota la pluja i la neu, personal d’hospitals encandenant diversos torns seguits o treballadores de centres comercials que han passat la nit sobre cartons en el lloc de treball són algunes de les estampes que la precarietat, les retallades en serveis públics i la cobdícia patronal han afegit al temporal.

Et pot interessar: La borrasca i la desídia capitalista: les nostres vides valen més que els seus beneficis

Les xarxes s’han omplert durant dies de testimoniatges de treballadors que no van poder sortir abans del treball, van trigar hores a anar i tornar al seu lloc, van haver de tornar amb metros plens de gom a gom, quedar-se durant hores atrapats en carreteres o acabar els seus trajectes caminant, a vegades llargs recorreguts, enmig del temporal.

Els preus del mercat elèctric es negocien amb un dia d’antelació i per a aquest divendres se situa en 94,99 euros/megavat hora (MWh), el segon més alt de la història. Aquest cost repercuteix directament en els consumidors pujant el preu un 27% en aquesta arrencada de 2021.

També pots llegir: Quan fa més fred tallen la llum i augmenten el preu: nacionalització de les elèctriques ja!

Situacions climàtiques extremes com aquesta encara no han acabat i mostren la urgència de prendre mesures com nacionalitzar les elèctriques que ens pugen un 27% la llum enmig d’un temporal sota control de les i els treballadors. Igual que s’ha vist durant la pandèmia, en una emergència els capitalistes i els seus governs sempre tractaran de posar la riquesa que obtenen a la nostra costa per davant de les nostres vides, mentre la balança de la lluita de classes segueixi al seu favor.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?