Internacional

COP D'ESTAT

Bolívia: A baix el cop d’Estat de la policia i la dreta, avalat per les FF.AA. i l’imperialisme!

En la tarda d'aquest diumenge, les Forces Armades bolivianes li han demanat a Evo Morales que renunciï, convalidant l'accionar de la dreta i la Policia. Referents de la CRT repudien la temptativa colpista des de l'Estat espanyol.

diumenge 10 de novembre de 2019| edició del dia

En la tarda d’aquest diumenge, després de setmanes de tensions, s’ha acabat per consumar un cop d’estat contra el president de Bolívia, Evo Morales.

En una conferència de premsa, les Forces Armades li han donat el seu aval al moviment colpista que es venia gestant des de feia setmanes, després de les eleccions que van tenir lloc el diumenge 20/10.

Una hora més tard Evo Morales ha anunciat la seva renúncia a la presidència.

Aquest moviment va ser iniciat pels sectors de la dreta -autodenominada cívica- i va créixer amb l’aval de sectors d’oposició. Posteriorment, ja en l’última setmana, s’hi va sumar un amotinament de la Policia que va aconseguir gairebé totes les ciutats importants, on s’unificaven reclams corporatius amb l’exigència de sortida de Morales.

Finalment, aquest diumenge a la matinada, l’Organització d’Estats Americans (OEA) ha fet un pas més al no convalidar les eleccions realitzades fa tres setmanes. Això li ha obert camí a les FF. AA. per a passar-se obertament al bàndol colpista, després d’haver mantingut una posició especuladora en els últims dies.

Després de l’anunci de l’OEA en el matí del diumenge, Evo Morales ha convocat a noves eleccions generals i ha anunciat renovació del TSE (Tribunal Electoral). No obstant això, aquest anunci arriba tard davant l’avançada del moviment cívic policial i finalment militar.

La renúncia accelerada de governadors, ministres, diputats i altres funcionaris, així com la resposta de la Central Obrera (COB) que si “per a pacificar el país és necessària la renúncia del president, llavors que renunciï”, va acabar de mostrar i inclinar la balança de la relació de forces, consolidant el triomf colpista.

Camacho dirigent de la dreta i president del comitè cívic de Santa Cruz ha lliurat avui una bíblia i una carta de renúncia al Palau de Govern i ha sol·licitat que es formi un govern transitori cívic militar.

La Lliga Obrera Revolucionària (LORCI), organització germana del CRT de l’Estat espanyol a Bolívia, ha vingut combatent aquest aldarull dretà des que va començar el 20 d’octubre, i avui repudia aquest cop cívic policial i militar al servei de les esglésies, l’agroindústria i els empresaris.

A l’Estat espanyol, que aquest diumenge ha tingut les seves quartes eleccions generals en quatre anys, a penes coneguda la informació els principals referents del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) han repudiat el cop d’estat en curs.
temes relacionats

Cop d’Estat   /    Bolívia   /    Internacional

Comentaris

Comentar