×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Big Mouth: parlem de sexualitat amb els adolescents

Nick, Andrew i Jessie són tres amics preadolescents que es pregunten per què ha començat a créixer pèl aquí? Per què estic tan enutjada i després tan feliç? Créixer mai és fàcil, però visualitzar idees complexes pot millorar la nostra experiència compartida.

Nancy Méndez

divendres 31 de desembre de 2021
Facebook Twitter

La història se centra en l’amistat entre Nick, Andrew i Jessie. Ells són els protagonistes d’aquesta sèrie, i posen sobre la taula els canvis hormonals durant la pubertat, aquest moment en les nostres vides en la qual tot es torna nou i impredictible.

Ells aborden tots els temes que ens incomodaven i ens donaven curiositat en l’adolescència: per què ha començat a créixer pèl aquí ? per què estic tan enutjada i després tan feliç? Què faig quan els nois em molesten perquè el meu cos està canviant? Per què vaig deixar de fer-li dibuixets a ma mare?

Big Mouth reflecteix perfectament la incomoditat que signifiquen la mama i el papa ( i els adults en general) en la realitat de qualsevol preadolescent. En la sèrie es presenten dos extrems: els pares liberals, “progres” que normalitzen tot i els més tradicionals i conservadors que intenten complir la seva tasca de “bons pares”. No obstant, el que tots dos tipus tenen en comú, és la incomoditat que desperten en ells mateixos i en els seus fills i filles.

“No, no, no estàs sola. Perquè totes sagnen. De tant en tant. Així que deixa-ho fluir”

Això es reflecteix en un episodi on la protagonista, té la seva primera menstruació mentre realitzen una excursió escolar amb tot el seu curs cap a l’estàtua de la llibertat. Ella ha de bregar amb aquesta situació com pot i només aconsegueix una bandera dels EUA de la botiga de ’souvenirs’ per a evitar que els seus pantalons blancs es taquin per complet.

Enfront d’això, ella se sent incòmoda, trista, i pensa que la naturalesa és injusta amb les dones. Un cop a casa seva, la seva mamà li regala diversos productes per a aquests moments però Jessi sembla no sentir-se còmoda amb això, es tanca a la seva habitació i escolta xerrades sobre tampons i tovalloles femenines. És en aquest moment quan arriba Connie, la Monstrua de les hormones i li diu a Jessi el que començarà a passar a partir d’aquest moment en la seva vida:

“Començaràs a comprar llapis labial, a usar música depriment, li cridessis a la teva mamà fins a les llàgrimes i la cridessis pel seu nom : Shannon".

Per què ignorar un estat natural de totes les dones? Per què ridiculitzar-lo? La sèrie aborda aquest tema d’arrel i el mostra tal com és, tal com a cadascuna de nosaltres ens ha pogut afectar en algun moment de la nostra vida.

És que en la nostra societat la menstruació continua sent un tabú que en les adolescents pot desencadenar en vergonya i por. Però també pot existir un gran desconeixement. La importància de conèixer el nostre cos i brindar eines en aquesta etapa de la vida es torna fonamental i Big Mouth posa enfront de la pantalla això.

La masturbació femenina

Si bé la sèrie dedica molts capítols a parlar sobre la sexualitat i la masturbació. Hi ha un moment, on apareix una vagina amb micròfon i convida a la nostra protagonista Jessie a masturbar-se. En altres episodis també succeeix que els nois s’escandalitzen, literalment, en adonar-se que les noies tenen els mateixos desitjos sexuals que ells.

Això ens permet amb els adolescents problematizar quin tipus de plaer existeix, el coneixement sobre el seu cos i el descobrir de la seva sexualitat. Una cosa fonamental en aquesta etapa, atès que d’aquesta manera aprenen a conèixer-se, a cuidar-se i a decidir sobre el seu cos.

La sèrie resumeix bastant bé el que és la pubertat. El despertar sexual sobtat que experimentem durant aquest període, és una sèrie amb la qual et sentiràs identificat, perquè tot el que travessen els seus protagonistes, vam haver de travessar-lo també nosaltres.

El creador de Big Mouth, Nick Kroll, ha descrit com l’ús de l’animació els permet contar històries de les quals "potser no poden parlar" en programes d’acció en viu protagonitzats per adolescents o preadolescents reals. Un personatge com un monstre hormonal o un mag de la vergonya, diu :

"ens dona molta llibertat per a tenir aquestes discussions més complicades i aprofundir en els temes que tracten els nens".

Sabem que créixer mai és fàcil, però visualitzar idees complexes pot millorar la nostra experiència compartida, i també ens porta a problematizar la importància de comptar amb educació sexual integral en totes les escoles. Perquè tots els adolescents tinguin les eines necessàries, per a transitar experiències complexes i incòmodes i, sovint, tabú en alguns sectors de la societat encara com la identitat sexual i inclusió, xarxes socials, pornografia, períodes, masturbació, ansietat i depressió.


Facebook Twitter
La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l'ofensiva judicial

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l’ofensiva judicial

El govern "progressista" justifica l'espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El govern "progressista" justifica l’espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l'escalada militarista de l'OTAN i la lluita contra la immigració

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l’escalada militarista de l’OTAN i la lluita contra la immigració