×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l’escalada militarista de l’OTAN i la lluita contra la immigració

Els dos referents del “progressisme” imperialista segellen acords per a la deportació d'immigrants llatinoamericans i una major presència militar dels EUA a l'Estat espanyol.

Santiago Lupe

dissabte 13 de maig
Facebook Twitter

Aquesta matinada compareixien el president dels EUA, Joe Biden, i el de l’Estat espanyol, a la Casa Blanca. Culminaven així la visita oficial de Pedro Sánchez, com a part dels seus preparatius per a la presidència espanyola de la UE en el segon semestre de 2023.

La reunió ha estat tota una mostra de complicitat entre dos referents del “progressisme” imperialista. Entre els eixos de la seva sintonia i els acords aconseguits destaquen l’escalada militarista de l’OTAN, la intervenció per procuració en la guerra d’Ucraïna de l’imperialisme estatunidenc i la lluita contra la immigració il·legal.


Acord per a la deportació d’immigrants llatinoamericans

Sánchez ha elogiat la política migratòria de Biden: “els dos enfrontem el repte de la immigració i vostè està fent un tremend treball en aquest sentit”. L’administració demòcrata ha fet ja més deportacions que la del dretà Trump. Cada dia són detinguts a la frontera 11.000 migrants que passen a centres de detenció, incloent-hi milers de nens i nenes. A més, ha desplegat altres 1.500 soldats en la frontera sud, elevant la xifra a 4.000, i endurit l’accés al dret a l’asil, facilitat les devolucions expresses i la imposició d’una prohibició de 5 anys per tornar a entrar als EUA.

Biden per la seva part ha agraït cínicament a Sánchez “el seu recent compromís per impulsar una immigració regular segura i humanitària”. Per al president dels EUA matances recents com la de la tanca de Melilla, en les que van morir almenys 23 persones, o el desplegament de l’exèrcit a Ceuta fa ara 2 anys – una operació que [va comptar amb el suport explícit de l’ala d’Unidas Podemos del govern – òbviament no l’escandalitzen.

Tots aquests elogis mutus han servit per presentar l’acord aconseguit entre l’administració Biden i el govern de PSOE i Unidas Podemos per facilitar la deportació d’immigrants llatinoamericans, no als seus països d’origen, sinó a l’Estat espanyol. El número i la selecció d’aquests es realitzarà a demanda de les necessitats d’ocupació manifestades per la patronal espanyola. Una sort de tràfic de mà d’obra legalitzada.


Ampliació de la col·laboració militar entre Espanya i Estats Units: més destructors a Rota

Les paraules d’agraïment de Biden a Sánchez pel seu “lideratge” a Europa en la resposta a la invasió russa d’Ucraïna es referien al rol d’amfitrió jugat al juny de 2022 de la Cimera de l’OTAN i el seu compromís a elevar la despesa militar al 2% del PIB.

Els Pressupostos Generals de 2023 ja van aconseguir aquest objectiu amb l’augment de despesa real de defensa del 26%, amb el suport no sols del PSOE i Unidas Podemos, sinó també dels seus socis parlamentaris “progressistes”.

Un altre dels acords de la cimera de juny s’acaba de rubricar entre l’administració Biden i el ministeri de Defensa espanyol. Els destructors navals estatunidencs que fondejaran en la base naval de Rota passaran de 4 a 6 a partir de 2024. Així, l’Estat espanyol guanya pes en la configuració de l’anomenat Flanc Sud de l’OTAN.

Aquesta decisió no queda molt lluny dels acords migratoris. L’OTAN des de la cimera de juny i a petició de l’Estat espanyol i Itàlia, reconeix la immigració il·legal com una possible arma híbrida contra els seus membres, i va incorporar el Nord d’Àfrica com una zona tan prioritària de vigiulancia com l’Est d’Europa. Això implica que un mal control de les fronteres per part dels països nord-africans podria arribar a justificar una intervenció militar de l’aliança.


Lluitem contra el "progressisme" imperialista que comparteix agenda amb l’extrema dreta

La política exterior, de defensa i fronteres, són segurament les rúbriques on els anomenats governs "progressistes" més queden desemmascarats. Aquí no hi ha ni tan sols política de gestos o relats, sinó que compren i fins i tot radicalitzen l’agenda de la dreta i l’extrema dreta. La política dels Estats europeus o els EUA, governin la dreta o la centreesquerra, assumeix els postulats i bona part de les mesures de les propostes de l’extrema dreta i el populisme reaccionari.

L’esquerra anticapitalista i les organitzacions de la classe treballadora hem de denunciar i enfrontar aquesta agenda, per paralitzar la maquinària militarista, les polítiques d’estrangeria i l’espoli sostingut dels pobles d’Àfrica, Àsia o Amèrica Llatina per part dels nostres governs i multinacionals. Començant per una gran campanya contra l’augment de la despesa militar, els enviaments d’armes, per la derogació de les lleis d’estrangeria, l’obertura de fronteres i el reconeixement de plens drets a tots aquells que fugen de les guerres, crisis i catàstrofes climàtiques generades per l’imperialisme.


Facebook Twitter

Santiago Lupe

Portaveu del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores i director de Izquierda Diario.

Barcelona | @SantiagoLupeBCN

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya