×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Biden augmenta la diferència amb Trump a Pennsilvània i queda a un pas de la Casa Blanca

Biden manté la diferència a favor en estats clau, Geòrgia i Pennsilvània, on fins donaven com a guanyador a Trump. En les pròximes hores poden anunciar el guanyador en tots dos estats, el que li donaria la presidència a Biden. Trump va insistir amb les denúncies de frau i va assegurar que li volen robar l'elecció.

dissabte 7 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Durant la matinada d’aquest divendres el candidat demòcrata, Joe Biden, va donar tornada la tendència en el crucial Estat de Geòrgia i per primera vegada des que va començar el recompte de vots avantatja al president Donald Trump. El marge es continua ampliant i Biden guanya per uns 4.000 vots, amb més del 98% escrutat. A aquest canvi s’hi va sumar el de Pennsilvània. Durant el matí d’aquest divendres Biden va donar tornada també aquest estat clau que fins ara estava en mans de Trump. En el cas de Pennsilvània, l’escrutini està en un 96% i Biden avantatja a Trump per 16.000 vots.

Si segueix aquesta tendència, és possible que en les pròximes hores algun o tots dos estats proclamin guanyador a Biden. D’aquesta manera el candidat demòcrata superaria els 270 delegats al Col·legi Electoral que es necessita en el sistema indirecte dels Estats Units per a ser elegit president.

Com es pot veure en el següent mapa, elaborat pel New York Times, Biden té ara 253 delegats contra 214 de Trump. Per a guanyar el Col·legi Electoral es necessiten 270 delegats i l’Estat de Geòrgia lliura 16, mentre que el Pennsilvània lliura 20. És a dir, que si donen guanyador a Biden en aquests estats arribaria a comptabilitzar 289 delegats, i resultaria guanyador encara que encara quedin per definir altres estats clau com Nevada i Arizona (favorables a Biden però retardats en el Comptatge) o Carolina del Nord, que és l’únic estat que va quedar favorable a Trump dels últims que estaven en disputa.

Com es pot veure en el mapa de dalt (estats en gris) i en el quadre a continuació, l’elecció depèn de 5 estats Clau. Els ja nomenats Geòrgia (Ga) que lliura 16 delegats i Pennsilvània (Pa) amb 20 delegats. Als quals li segueixen Arizona (Ariz) amb 11 delegats, Nevada (Nev) amb 6 delegats i Carolina del Nord (N.C.).

D’ells Geòrgia és el que està més prop de tancar amb el 98% escrutat, i on Biden és ara favorit. Li segueixen Pennsilvània amb el 96% escrutat on Biden avantatja per més de 16.000 vots, i Carolina del Nord, també amb el 98%, l’únic estat que està liderant Trump, amb l’1,4%.

Finalment estan els estats d’Arizona i Nevada. En tots dos casos lidera Biden, a Arizona per 1,5% i a Nevada per 0,9%, però el recompte va lent i encara li falta un llarg 10% per escrutar. En el cas de Nevada, on Trump havia interposat una querella perquè es deixi de comptar, les autoritats locals van rebutjar qualsevol irregularitat i van anunciar que continuaran comptant fins a l’última boleta i que tenen temps fins al 12 de novembre per a fer la presentació final de resultats.

En definitiva, l’elecció es pot definir en les pròximes hores si Biden manté els avantatges a Geòrgia i Pennsilvània, i el comptatge de vots arriba al 100%, la qual cosa no es pot garantir. No obstant això, ja és segur que a diferència de la nit de l’elecció Biden va poder donar volta diversos estats Wisconsin i Michigan (en relació a l’elecció de 2016), i s’encamina a fer el mateix amb Geòrgia i Pennsilvània, i probablement també amb Arizona. Així li hauria arrabassat a Trump cinc dels estats que aquest va guanyar contra Hillary Clinton quatre anys enrere.

Trump va parlar i va dir frau

Mentre l’elecció presidencial continua sense definir-se, el president Donald Trump, va insistir aquest dijous amb les denúncies d’irregularitats en els comicis i va assegurar que si es prendran el que ell va denominar com "els vots legals", guanyaria l’elecció. Ho va fer en una conferència de premsa des de la Casa Blanca el dijous a la tarda.

"Si compten els vots legals, jo guanyo fàcilment, i si compten els vots il·legals, tractaran de robar-nos l’elecció", va emfatitzar el mandatari en una conferència de premsa. Amb aquesta frase va apuntar contra el comptatge dels vots per correu, que continua en alguns estats claus.

Trump va repassar la situació estat per estat, indicant que ja han presentat recursos legals per a detenir el comptatge de vots i va rematar: "No deixarem que la corrupció ens robi l’elecció".

Diverses querella van ser presentades per frenar el còmput de vots a Nevada, Pennsilvània, Michigan i Geòrgia. L’estratègia del president és judicialitzar les eleccions i frenar el comptatge en els estats en els quals està perdent per poc, mentre que demana recompte en uns altres, com Wisconsin.

A més va apuntar als mitjans de comunicació, als enquestadors i va sostenir que els demòcrates: "Deien que anava a haver-hi una gran onada blava i el que va haver-hi és una gran onada vermella".

El candidat republicà va assegurar que el seu objectiu és "defensar la integritat de les eleccions" alhora que va carregar contra la "corrupta màquina demòcrata" a Michigan i Pennsilvània i va prometre una gran ofensiva legal.

Més primerenc Trump havia publicat en el seu compte de tuit un missatge contundent de l’estil al fet que està acostumat: "PARIN EL RECOMPTE".

La conferència de premsa de Trump confirma l’estratègia buscant portar a la via judicial la definició. La querella presentada a Nevada forma part d’aquesta estratègia, poc després que s’iniciés el còmput dels vots i se suma a les ja presentades a Pennsilvània, Michigan i Geòrgia.

Les denúncies de Donald Trump li agreguen incertesa a la definició electoral i una crisi que podria escalar si s’estén en el temps.

El dimecres a la nit prop d’un centenar de partidaris de Trump es van reunir amb rifles d’assalt i pistoles fora d’un col·legi electoral en el comtat de Maricopa, Arizona, per a exigir que el personal continuï processant les boletas. La interrupció va obligar a tancar el centre de votació. En altres estats que afavoreixen a Trump van exigir que es freni el recompte.

Del costat demòcrata Joe Biden insisteix a cridar a confiar passivament que l’escrutini li permeti aconseguir els delegats necessaris per a guanyar al Col·legi Electoral.

Minuts després de la conferència de premsa de Trump, el candidat demòcrata, Biden, va publicar un breu missatge en la xarxa social twitter "mantinguem la fe".

El clima en general és molt tibant, el mal funcionament d’aquest procés té a veure amb aquest sistema electoral que està en fallida: encara hi ha butlletes que estan arribant, perquè el sistema postal funciona molt malament, perquè es va desfinançar

En petites i grans ciutats va haver-hi mobilitzacions. No es pot dir que van ser massives, però sí que esteses, com a signe de polarització. A Nova York, Los Angeles van haver-hi manifestacions dels dos sectors. Es van registrar enfrontaments amb la Policia i repressió. La base dura pro armes del trumpisme es va manifestar en diversos punts del país buscant generar una gran pressió social.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso