×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Barcelona per la llibertat d’expressió: concerts solidaris i reivindicatius envolten la presó Model

Aquest diumenge se celebraven nombrosos concerts i altres actes reivindicatius en el marc de la jornada de clausura de la "Setmana per la llibertat d'expressió" a la presó Model. Milers de persones conjuminaven les seves veus contra la persecució i la criminalització.

Sílvia Roig

dilluns 16 d’abril de 2018
Facebook Twitter

Foto: Antonio Litov/ED

Diumenge passat 15 d’abril la ciutat de Barcelona va viure una doble jornada de lluita per la llibertat d’expressió. Al matí es va celebrar una massiva manifestació convocada per la llibertat dels presos polítics. Al mateix temps, la plataforma "No Callarem" va organitzar durant tot el dia una sèrie d’activitats culturals al voltant de l’antiga presó Model com ja venien fent durant tota la "Setmana per la Llibertat d’Expressió".

Aquest diumenge i com a últim dia de les jornades, el conjunt de col·lectius i entitats que conformen "No Callarem" van organitzar debats, tallers pels més petits i concerts amb l’objectiu de denunciar la vulneració que està sofrint la llibertat d’expressió per a milers de persones en l’Estat espanyol i com això ha anat augmentant durant l’últim temps.

Casos com els de Valtónyc i Pablo Hasél, dos rapers condemnats a 3 i 2 anys de presó per "enaltiment al terrorisme", "calúmnies i injúries greus contra la Corona" i "amenaces" per les seves lletres, en són un exemple. És per això que tots dos van actuar durant la tarda d’ahir a l’escenari "No Callarem", juntament amb altres músics com Núria Graham, Maria Arnal & Marcel Bagés o Ayax i Prok, aquests últims també investigats per "injúries" a la policia.

"Los borbones son unos ladrones" va ser un dels crits que més es va poder escoltar entre els milers d’assistents que van recolzar als rapers durant la tarda.

L’acte d’envoltar l’antiga presó de la Model va oferir un caràcter simbòlic i reivindicatiu per als concerts organitzats en favor de la llibertat d’expressió. Un lloc on centenars de presos polítics van ser detinguts, torturats i fins i tot assassinats sota el règim franquista. Un escenari idoni per denunciar les censures i coercions que estan sofrint els artistes.

Han estat nombrosos els col·lectius en lluita que han passat durant tota la setmana per la Model per reivindicar la visibilitat i lluita contra la persecució i la criminalització, en aquest sentit, Joe Molina, un referent de la lluita de Panrico durant els anys 2013 i 2014 no va voler ser menys, i en un emocionant vídeo recordava la seva estada a la mateixa Model, pres per lluitar pels drets laborals dels treballadors autònoms de la panificadora ja en 1984.

No obstant això, els casos de Valtónyc i Hasél no són aïllats. La repressió i persecució política que està vivint la joventut per part del Règim del ’78 és brutal i múltiple en tot l’Estat: tuiters, activistes d’esquerres, estudiants, els joves de Altsasu, etc. Tots ells investigats i condemnats per denunciar desigualtats i injustícies socials i/o qüestionar al propi Règim.

Tot això, a més, sense oblidar la criminalització que estan sofrint els membres dels CDR (Comitès de Defensa de la República) a Catalunya i els casos d’exili i empresonament de polítics i polítiques després de l’1-O, com per exemple els Jordis que complien sis mesos d’empresonament a Soto de Real aquest mateix diumenge.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!