×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Barcelona, Vigo, Madrid: la majoria dels estudiants a favor d’abolir la monarquia

La segona tanda de referèndums a les universitats catalanes, la de Vigo i la Carlos III de Madrid, s'han pronunciat avui massivament contra la institució monàrquica i per processos constituents.

EsquerraDiari.cat

dimecres 5 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Foto: @ForaCatBorbo

Aquest dimarts 4D s’iniciava la segona tanda de referèndums sobre la monarquia, després del tret de sortida que va significar el reeixit referèndum de la UAM el passat 29N.

Estaven cridats a votar estudiants, professors i treballadors a diversos campus de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Carlos III de Madrid i la Universitat de Vigo. I han respost massivament a la convocatòria: durant tot el dia es van veure cues de votació enfront de les urnes col·locades en les portes dels principals edificis. Com va escriure un cronista del Diario.es: “Tots ells segueixen el camí de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), de la qual va partir aquesta mobilització estudiantil sense precedents i que va aconseguir la setmana passada que més de 7.000 persones dipositessin una papereta sobre si prefereixen la monarquia o la república com a forma d’Estat. Va arrasar, com era previsible, la segona opció, amb més del 80% dels vots.”

A Barcelona hi ha hagut una gran participació: van votar un total de 9.240 persones, en la seva majoria estudiants. A favor d’abolir la monarquia i instaurar una república es van manifestar positivament 8.860, mentre que van respondre que NO 266 i 114 vots van resultar nuls o blancs. En el cas de respondre afirmativament, es presentava la segona pregunta: “Està a favor d’obrir processos constituents per decidir què tipus de República?” La resposta pel SI va ser majoritària amb 8.696 vots, mentre que pel NO solament van votar 115 i 127 van ser nuls o blancs.

Els organitzadors de la iniciativa, la Plataforma Fora Borbó van considerar que la jornada va ser un veritable èxit de participació.

A la Universitat Carlos III també van celebrar els resultats de la jornada: van votar en total 4389 persones, en la seva majoria estudiants. 4225 (el 96,26%) han dit SI a poder decidir sobre el model d’Estat i 3373 han votat a favor de la República (76,85%), mentre 838 han votat per la Monarquia.

A Galícia començava ahirla jornada de referèndums, amb una consulta a la Universitat de Vigo. L’afluència a les urnes també va ser massiva, amb grups d’estudiants acostant-se per votar durant tot el dia.

Van haver-hi 1584 vots en total, superant les expectatives dels organitzadors. D’aquests, 1435 es van pronunciar a favor d’abolir la monarquia i instaurar una república (91%), mentre 1395 van votar a favor de l’obertura de processos constituents per decidir què tipus de república.

El moviment antimonárquic segueix avançant en la joventut de tot l’Estat. Allà, al costat de la classe treballadora i el moviment de dones estan les forces per enfrontar al Règim i a l’extrema dreta.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah