×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Barcelona | Centenars de persones responen al carrer a la campanya de la dreta contra l’okupació

Una manifestació en defensa dels CSO La Ruïna i El Kubo del barri de la Bonanova recorre el centre de Barcelona. Denuncien també la impossibilitat per a molts de poder pagar-se un lloguer.

EsquerraDiari.cat

dimecres 24 de maig
Facebook Twitter

La plaça Universitat de Barcelona va congregar en la tarda d’aquest dimarts unes 500 persones en defensa dels centres socials ocupats La Ruïna i El Kubo, situats en el barri de la Bonanova.

Aquests immobles i els seus residents porten més de dos mesos sofrint una campanya d’assetjament i criminalització encoratjada pels partits de la dreta i extrema dreta - especialment Vox, Valents i Ciutadans - i la caverna mediàtica. Els matons de Desokupa han estat contractats per assetjar, amenaçar i agredir-los, si bé la identitat del seu contractador continua sent un secret.

La dreta va voler convertir aquesta campanya d’intoxicació i assetjament en el seu acte d’obertura de campanya a la capital catalana. El passat 11 de maig van convocar a diversos centenars d’ultres en el barri de la Bonanova sota la consigna de desallotjar tots dos CSO, quelcom que no va arribar a produir-se.

Aquell mateix dia, centenars de persones es van manifestar també als voltants de La Ruïna i El Kubo, defensant l’immoble i el dret a l’habitatge. Com és habitual, un operatiu de Mossos i Guàrdia Urbana, va assetjar la mobilització i va realitzar diverses càrregues policials, mentre els ultradretans eren tractats amb guant de seda.

La manifestació d’aquest dimarts va transcórrer per la Gran Via i altres carrers cèntrics sota el lema “Parar el feixisme és cosa de totes”. En tot moment ha estat assetjada per un dispositiu de Mossos d’Esquadra que recordava a les protestes contra l’empresonament del raper Pablo Hassel. Fins a 30 furgonetes d’antiavalots es van fer visibles als voltants més immediats de la protesta, més altres unitats situades en les proximitats. En diverses ocasions es va amenaçar als manifestants per megafonia que es procediria a una “intervenció policial imminent”, si bé finalment no es va arribar a produir.

Aquest dimecres està previst que se celebri el judici contra La Ruïna. L’altre CSO, El Kubo, ja té una ordre de desallotjament. Això podria desencadenar un desallotjament per part de Mossos d’Esquadra, que han sostingut, al costat de l’Ajuntament de Barcelona, que la seva intenció era procedir al desallotjament de tots dos blocs de la SAREB de manera conjunta.

En la manifestació d’ahir van ser significatives moltes absències. L’esquerra reformista que s’omple la boca del “perill de la dreta” per encoratjar el vot malmenorista aquest 28M no es va presentar.

No és d’estranyar això. La diferència entre la cridadissa de la dreta i l’extrema dreta i la Generalitat d’ERC i l’Ajuntament de BenComú i PSC, sobre el fons de la qüestió, és de matís o tècnica. Els primers exigeixen un desallotjament immediat del bloc que ja té sentència judicial, els segons defensen esperar a tenir les dues perquè tots dos edificis estarien comunicats.

Si a la política d’habitatge es refereix, l’Ajuntament “progressista” i la Generalitat “republicana”, continuen permetent que l’especulació campi a pler. Només en els vuit anys de govern de Colau els lloguers han pujat més d’un 50% i no s’ha expropiat ni un pis dels grans tenidors. A més, tant Mossos com Guàrdia Urbana són els qui realitzen el 100% dels desnonaments a la capital.

Aitor, estudiant i militant de l’agrupació juvenil Contracorrent, declarava al començament de la manifestació que “la campanya contra l’okupació és encoratjada per la dreta, però també li ve bé al PSOE i Podem perquè es parli d’això i no que sota els seus governs central i municipal per a molts de nosaltres, sobretot els joves, és impossible emancipar-nos i si ho fem gairebé tot el nostre sou va al lloguer. La meitat dels inquilins a l’Estat estem en risc de pobresa”.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge