Internacional

BRASIL

A tot el Brasil se sent l’aturada educativa contra Bolsonaro

En tots els estats i ciutats hi ha manifestacions i atur. Des dels Estats Units, Bolsonaro va dir "idiotes útils" a docents i estudiants que es mobilitzen.

dijous 16 de maig de 2019| edici� del dia

Tots els estats i en el Districte Federal, Brasília, registren aquest dimecres manifestacions contra les retallades al pressupost educatiu anunciat pel Ministeri d’Educació (MEC) de Bolsonaro. Universitats i escoles estan paralitzades després de la convocatòria realitzada per sindicats docents, organitzacions estudiantils, socials i partits polítics.

Cínicament el president Bolsonaro, va afirmar que no li agradaria fer cap les retallades però que són, segons ell, necessaris. Després d’aquestes paraules va mostrar la seva veritable cara en afirmar que els manifestants són "uns idiotes útils, imbècils".

"La majoria allí és militant, és militant, no té res al cap, si pregunta 7 x 8 no sap, si pregunta la fórmula de l’aigua, no sap, no sap res, són uns idiotes útils, uns imbècils que s’estan utilitzant com una massa de maniobra d’una minoria esperada que compon el nucli de moltes universitats federals del Brasil ", va afirmar l’ultradretà Bolsonaro aquest dimecres, durant la seva visita a Texas, els EUA.

L’atac de Bolsonaro es dirigeix contra el sector que va ser particularment actiu en enfrontar els atacs sota el Govern colpista de Témer. L’ultradretà president del Brasil intenta aïllar i evitar que docents i estudiants compleixin un rol d’avantguarda en la lluita contra els ajustos i reformes, en particular la reforma de pensions.

Però la massiva mobilització i aturada d’avui comença a mostrar el que diversos mitjans brasilers ja assenyalen com “la fi de la lluna de mel” del govern de Bolsonaro amb la “societat” brasilera, això es dóna fins i tot amb el rol de les direccions sindicals que no enfronten conseqüentment la reforma de les pensions i altres atacs del govern, cridant a una acció recentment per al 14 de juny.

Brasília

Saõ Paulo

Campinas

Bahía

Minas Gerais

Districte Federal

Des de molt d’hora, en diverses ciutats docents i estudiants van sortir als carrers mobilitzant-se en el dia d’atur nacional en defensa de l’educació, contra les retallades al pressupost educatiu i la reforma de pensions que busca aplicar el govern de Bolsonaro.

Més informació: Docents i estudiants fan el primer atur nacional contra Bolsonaro

La primera resposta nacional a l’escandalosa retallada del 30% dels fons de les universitats i instituts federals, es va posar en marxa. Estudiants i professors es van organitzar per a paralitzar les seves escoles, facultats i instituts educatius i sortir als carrers.

En innombrables ciutats, el dia va començar d’hora amb demostracions de la massiva mobilització d’aquests sectors. En 8 estats del país ocorren paralitzacions i actes, mentre la previsió és que 75 de les 102 universitats i instituts federals estaran paralitzats i manifestant-se avui.

A la capital paulista el dia de vaga nacional va començar amb una manifestació en la Universidade do Saõ Paulo (USP), en la qual treballadors van aprovar en la seva assemblea la realització d’un bloqueig al costat d’estudiants enfront del portal d’aquesta, amb el propòsit de fer coneguts els seus reclams mostrant els efectes de la retallada al pressupost educatiu i de la reforma de pensions.

Els estudiants secundaris també feien manifestació, poc després de les 7 del matí, pels carrers d’Higienópolis, barri noble de la regió central de Sant Pau.

A Campinas, estat de Sant Pau, estudiants van bloquejar una de les pistes de l’Avinguda Guilherme Campos, que dóna accés a la Unicamp i PUC-Campinas.

Les protestes es fan en diversos estats del país, sent les grans ciutats del centre i sud del Brasil on s’esperen grans manifestacions, justament en les quals Bolsonaro havia guanyat per majoria en les eleccions de 2018.
temes relacionats

Ensenyament Públic   /    Vaga   /    Mobilització estudiantil   /    Moviment estudiantil   /    Estudiants   /    Jair Bolsonaro   /    Brasil   /    Internacional

Comentaris

Comentar