×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Residencias sota BBServeis, una tomba per als nostres ancians

La geriatria i els serveis a la dependència, que sempre degueren ser públics, estan en mans d'especuladors sense cap escrúpol gràcies a l'externalització de serveis per part dels diferents governs.

Joe Molina

dimecres 10 de juny de 2020
Facebook Twitter

La crisi del Covid-19 ha destapat i posat sobre la taula un enorme problema, que encara que sospitat, no semblava tenir l’abast i la dimensió que hem pogut apreciar en aquests últims mesos amb testimonis i imatges que difícilment aconseguirem apartar de la nostra retina.

Al macabre fet que per part d’alguns governs autonòmics es va donar l’ordre de no derivar a ancians cap als centres hospitalaris, rebutjant-los en favor de persones més joves i condemnant-los d’aquesta manera a morir, en alguns casos abandonats, cal sumar l’actitud criminal de les empreses gestores d’aquests centres. Com BBServeis, que s’han embutxacat milions d’euros a costa de no pagar als seus empleats i no atendre ni les més mínimes condicions d’higiene dels seus residents.

Entrevistem a Robert Martínez un dels fundadors de la Plataforma d’afectats per BBServeis

Com va sorgir la plataforma i quan?

Fa aproximadament 9 anys. La meva parella María Jose era treballadora de l’empresa i quan van començar a deixar de pagar-li vam haver d’acudir a les oficines per a reclamar-los i trobar una solució, alguna cosa que mai va succeir, però allí comencem a tenir contacte amb altres persones en la mateixa situació, la qual cosa ens va portar a contactar amb més afectats a la resta de l’Estat i posar-lo en marxa amb 31 persones més

Quin va ser el següent pas?

En sumar les quantitats que ens devien i ser més de 100.000 euros se’ns va presentar l’opció d’interposar una querella criminal al gener de 2013 contra BBS per corrupció i malversació de fons públics dirigits a les residències d’ancians i les ajudes a la dependència.

Estan acusats ja d’organització criminal, alçament de béns, apropiació indeguda, evasió i blanqueig de capitals, delicte societari i contra el dret dels treballadors.

Aquesta trama de BBS, té punts de contacte o ha tingut vinculacions amb la trama Gurtel, Púnica, Metodo3, el cas 3%, Javier de la Rosa, Fòrum Filatèlic i Tibidabo entre altres corrupteles.

Descobrim un banc suís amb seu a Barcelona que a més apareix en els papers de Panamà. Sabem que a través de Luxemburg i Suïssa blanquejaven diners reinvertint-ho en zones comercials com Port Halley a Tarragona que després va resultar un fiasco

Teniu idea del volum defraudat?

Es calcula que amb aquest mètode s’han pogut defraudar al voltant de 35 milions d’euros, i és només la punta de l’iceberg, de diners públics que afecta treballadors i ancians d’aquest país.

Aquesta és la quantitat que s’ha pogut demostrar basat en l’informe de l’auditoria que va ser designada per procés concursal, perquè no han lliurat tota la informació requerida, els comptes no estan actualitzades i creuen que han pogut destruir-se proves.

Parlem d’una empresa que ha tingut 90 concursos públics a tot l’Estat espanyol de serveis d’atenció a domicili i quatre residències, que nosaltres sapiguem, que van ser tancades per negligència, dues en la zona d’Andalusia i dues a Catalunya. Una empresa que ja en 2008 anunciava que anava a tenir una facturació d’uns 25 milions d’euros.

A quantes persones pot afectar aquest frau?

Les dades que nosaltres manegem i sabem segur són 750 dependents aproximadament, però els que ells mateixos publicaven són uns 100.000 dependents que han passat per les seves mans i entre 2.000 i 4.000 treballadors perjudicats.

Quin ha estat tot aquest temps l’actitud de l@s trabajador@s?

Les treballadores han estat fent un treball heroic pràcticament sense recursos. Set mesos sense cobrar, però sentien que no podien abandonar als ancians a la seva sort. En el documental Pactes de Silenci dirigit per Toni Navarro es pot veure clarament alguna cosa que ens enorgulleix, com el cas d’Isabel, que sense tenir pràcticament per a menjar s’havia de colar en el transport per a poder anar a treballar i no deixar als ancians sols. Si elles no anaven, aquests ancians es quedaven pràcticament desatesos, hagués estat molt pitjor. S’han hagut de fer bolquers amb tovalloles o llençols per a poder atendre’ls, cap a falta pràcticament de tot.

Qui està darrere de BBServeis?

Jesús Puyoles és el màxim en l’escalafó al qual hem pogut arribar, aquest individu va rebre poders de Javier de la Rosa quan aquest es trobava en la presó de Brians, aquí a Catalunya és CDC pura i dura i en la resta de l’Estat afecta a diversos partits polítics.

En quin punt es troba la querella?

En el seu moment va haver-hi 5 detinguts, que ara estan encausats amb càrrecs. Davant la inacció de la Generalitat el tema passa en 2015 a delictes econòmics de la Guàrdia Civil i transcorren 4 anys sota secret de sumari fins a 2019 a causa de la complexitat de la trama. S’han hagut d’analitzar fins a 100.000 correus electrònics d’algun dels ordinadors requisats, però enmig de tot aquest temps ha regnat un silenci mediàtic impressionant.

Es dóna la circumstància que en el moment de la querella era Conseller de Justícia, Germá Gordó. Jesus Puyoles, home en l’ombra de BBServeis, i el pare del Conseller havien estat processats anys enrere en 1993 per una altra estafa hotelera.

BBServeis continua funcionant?

A causa de la denúncia i posterior querella la marca BBs perd força, amb la qual cosa molts ajuntaments no renoven les concessions però hi ha un moviment de fitxes. Creiem que en algunes residències continuen estant sota una altra nom. Hi ha actualment 2 residències a La Roca del Vallés i Granollers, a la província de Barcelona, que apareixen en la pàgina de la Generalitat i que estan dirigides per autèntics psicòpates vinculats a l’entramat dels dirigents de BBs. Diego Parra va ser un franquiciat amb un altre nom de l’empresa matriu, sent parella d’Ismael Soriano, un dels directius de BBServices. La casualitat va fer que una persona afectada per BBS els reconegui i ho posi en coneixement de la plataforma.

És com si a un pederasta acusat i en espera de judici, se li atorguessin llicències per a dirigir una guarderia o un col·legi perquè hi ha una espècie de llimbs en tema de competències.

Aquest mateix dimarts 8 de juny la Plataforma d’Afectats BBServeis, al costat d’altres tres col·lectius, aconseguim tenir una reunió online amb el responsable de la Secretaria de la Vicepresidència 2a del Ministeri de Drets Socials agenda 2/2030 (Podemos). Vam poder exposar les nostres reivindicacions i denúncies com ara: assetjament laboral, precarietat, mala atenció a usuaris, males pràctiques, externalització de serveis públics en residències i dependents i per descomptat la vergonyant actitud de CCOO, UGT i patronal.

Res més començar, el secretari en qüestió ha tirat pilotes fora dient-nos que anàvem a sortir amb la sensació que la reunió no anava a servir per a res. “M’encantaria poder-los ajudar i estic d’acord amb les reivindicacions que plantegen però això és competència de l’INSERSO i fins i tot de Comunitats Autònomes. Exercici pur i dur de rentada de mans, de burocràcia institucional enquistada en governs “progressistes” però totalment identificats amb el règim.

El tema de BBserveis és el que està actualment sortint molt però que és un model que es repeteix fa anys. Des del 2008-2010 van començar a entrar constructores en el negoci, la més visual Florentino Pérez, corredories d’assegurances, bancs i d’algun temps ençà com ja no li poden treure més, l’han malvenut i lloc en mans de fons d’inversió que diuen: a mi m’importa una merda si els avis estan ben atesos o mal atesos, a mi m’han de sortir els números.

Mai més els serveis essencials com la sanitat, el cures de nens i majors han d’estar en mans de voltors especuladors que només atenen comptes de beneficis sense importar-los si manegen caragols o persones. Lluitem per uns serveis públics i gratuïts i per la protecció als qui denuncien casos de corrupció. La nacionalització sense pagament i baix control dels treballadors, usuaris i familiars de tota les residències i expropiació dels recursos de la sanitat privada són les úniques mesures realistes per a posar un fre a la cobdícia patronal i donar una sortida a favor dels treballadors i els sectors populars.


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya