×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Assemblea feminista de Barcelona convoca vaga el 8 i 9 de març

Aquest dimecres més de 150 dones de l'assemblea feminista han acordat convocar una vaga feminista general els dies 8 i 9 de març.

EsquerraDiari.cat

divendres 17 de gener de 2020
Facebook Twitter

Després de dos anys de convocatòria de vaga de dones (vaga de cures, consum, laboral i estudiantil), l’assemblea feminista reunida a Barcelona reprèn aquesta gran experiència. Aquesta vegada proposen dos dies de vaga (8 i 9 de març) ja que aquest 8 de març és diumenge.

La vaga general feminista es va votar per àmplia majoria en els seus quatre eixos: cures, de consum, estudiantil i laboral.

Així es va decidir en una sala abarrotada del Casal del Barri Torre de la Sagrera entre més de 150 dones, algunes sense pertànyer a cap col·lectiu i altres activistes o militants de col·lectius feministes, organitzacions polítiques i sindicals, reunides en assemblea per a debatre com preparar accions i convocatòries el pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Aquesta és la segona assemblea convocada amb tal finalitat, la primera va ser el passat 18 de desembre a Ca la Dóna, en la que s’havia començat a debatre els preparatius del pròxim 8M en aspectes com la convocatòria d’una manifestació centralitzada o no, les reivindicacions per a enguany, accions en barris i pobles de Catalunya, centres de treball i estudi, etc.

Et pot interessar: Tenim molts motius per a anar a la vaga el pròxim 8M

Un debat sobre l’eix laboral de la vaga feminista

Al desembre, el debat es va centrar en si convocar vaga general feminista o no. Si bé hi havia un acord general de convocar vaga en els eixos de cures i consum, una petita minoria de dones independents, algunes pertanyents a Ca la Dóna i altres col·lectius, van plantejar dubtes o es van pronunciar directament en contra de convocar vaga laboral, especialment les representants de Comissions Obreres.

Encara que una àmplia majoria estava per la vaga laboral, es va proposar realitzar una altra assemblea general per a tornar a consultar a les assemblees per barris i pobles, comissions, sindicats i col·lectius de dones i feministes.

"Una vaga en els centres de treball toca els interessos dels capitalistes, perquè pot parar-ho tot”, van argumentar les dones de Feministes de Gràcia. En el mateix sentit, dones de Pan y Rosas van plantejar que “no podem caure en plantejaments moderats com institucionalitzar les demandes feministes. Ni abandonar els carrers ni pasivitzar el moviment de dones caient en la il·lusió que el nou govern que es diu progressista ens donarà quelcom des de dalt. No podem confiar que les nostres reivindicacions les solucioni el govern del PSOE i Unidas Podemos".

En l’assemblea d’aquest dimecres, una àmplia majoria va donar una gran quantitat de motius per a convocar vaga laboral com a part d’una vaga general feminista amb tots els eixos. Una companya de col·lectiu de migrants va plantejar que “no podem confiar en el Govern actual de PSOE-Podemos” i que “si lluitem contra el govern de Rajoy, també hem de fer-lo ara ja que el govern actual no es planteja ni tan sols derogar les dues Reformes laborals, quelcom que hauria de ser un eix molt important per a plantejar en l’eix de vaga laboral”.

En el mateix sentit, dones de diferents col·lectius i assemblees feministes barrials, treballadores de diferents sectors laborals, sindicats alternatius com la IAC, la CGT i CNT, Marea Verda, OTRAS, col·lectius de migrants, organitzacions de l’esquerra independentista com Endavant, agrupacions feministes socialistes com Pan y Rosas van plantejar una gran quantitat de motius pels quals la vaga ha de parar també enguany els centres de treball i estudi.

“No convocar vaga laboral, deixaria abandonades i sense cobertura legal laboral, a les dones que fins i tot treballen els diumenges en treballs molt precaris i feminitzats com l’hostaleria, hospitals i cures” van plantejar algunes de les presents i activistes de sindicats com la IAC i CGT. “Fins i tot en el sector de transports” com va explicar una treballadora ferroviària, etc.

"Dins de la classe treballadora assalariada, el 48% som dones. Una xifra que el sistema capitalista patriarcal s’encarrega d’ocultar, deixant a les dones en un rol subsidiari i invisibilitzat en el mercat laboral, amb els treballs més precaris i tot tipus de bretxes. I a més, ja vam demostrar que si les dones parem els centres de treball i estudi, ho podem parar tot”, va plantejar una militant de Pan y Rosas.

Joves estudiants també van defensar la necessitat de parar el dilluns 9 de març, “ja que el diumenge les facultats i altres centres d’estudi estan tancats, es fa necessari 1ue els sindicats d’estudiants convoquin assemblees per a parar també el dilluns 9 o el divendres 6”, va dir Paula, estudiant i membre de Pan y Rosas.

Una vegada votada la vaga laboral com a part de la vaga feminista en tots els seus eixos, diverses dones van plantejar que la vaga devia llavors tenir un dia més a més del diumenge 8 de març. “Jo el 8 no treballo, i em quedaré amb ganes de fer vaga el 9!”, va dir una amb entusiasme. Entre aplaudiments, es va proposar votar. I així, una àmplia majoria va votar vaga general feminista, laboral, de consum, estudiantil i de cures, els dies 8 i 9 de març, aixó com també una gran manifestació centralitzada a Barcelona.

Respecte als sindicats com la IAC, la CGT i CNT, estaven preparats per a convocar vaga només el 8 de març. La sorpresa ha estat que el moviment feminista no es conforma amb només un dia diumenge. IAC i CNT han plantejat que acatarien la decisió de l’assemblea feminista. Per tant, la convocatòria el dia 9 de part dels sindicats s’acabarà de resoldre definitivament en els pròxims dies.

En aquesta assemblea, ni CCOO ni UGT han participat. Recordem que el passat 8M CCOO i UGT només van convocar dues hores d’aturada, quan el moviment feminista havia convocat 24 hores.

L’hora es tirava damunt, però la pluja de propostes no es frenava: accions centralitzades i descentralitzades, manifestacions a les portes del CIE de Barcelona, concentració a Foment del Treball per a exigir la derogació de les reformes laborals, comissions de tota mena, de violències, de migrants, de comunicació i organització de la manifestació centralitzada,...

El lema va quedar pendent, com tantes altres coses del que segur serà, ara com ara només votat de manera ferma a Catalunya, una altra gran vaga general feminista el pròxim 8M.

Lamentablement enguany no s’han convocat trobades estatals perquè el moviment de dones es pronunciï de forma unificada en tot l’estat per la convocatòria de la vaga de dones. En alguns territoris, sectors del moviment de dones s’han pronunciat contràries a la vaga, però hi ha altres que estan a favor i en alguns es continua debatent. A Madrid hi ha posicions diferents entre les activistes que participen del 8M.

El moviment feminista de Catalunya és un exemple per a mantenir aquest mètode de lluita potent: la vaga de dones que paralitzi centres d’estudi i llocs de treball. A no retrocedir d’allò conquistat! Els drets es conquisten als carrers, amb lluita i organització! Per la vaga de dones el pròxim 8M!

Article en base a corresponsals que van participar de l’assemblea de Barcelona


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”