×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Arrenca la vaga dels MIR a Catalunya!

S'ha iniciat la vaga dels MIR a Catalunya. Els membres del col·lectiu estan cridats a mobilitzar-se en unes jornades de vaga que finalitzaran el dimecres d’aquesta setmana i que han estat convocades pel sindicat Metges de Catalunya.

EsquerraDiari.cat

dilluns 21 de setembre de 2020
Facebook Twitter

Segons les dades dels organitzadors, el seguiment ha sigut d’entre el 90% i 100% de la plantilla. Una participació massiva que s’ha reflectit en una concentració de més de 500 metges davant del Departament de Salut.

La Paula, una de les MIR que ha participat en la vaga aquest dilluns, explicava algunes de les dificultats que s’han trobat per poder tirar-la endavant. “Ens hem trobat que d’un dia per l’altre l’ICS ens ha demanat uns serveis mínims del 100%. Això vol dir que tot el personal que estigui de guàrdia ha de fer la guàrdia. No tenim dret a fer vaga i hem de cobrir aquests espais”. I afegeix que “de fet, hi ha molts hospitals en els que no hi ha residents tots els dies, però s’han demanat que aquests dies hi siguin”.

Les seves reivindicacions es divideixen en tres blocs: formació, condicions laborals i millores retributives. Denuncien la falta de supervisió i tutorització, guàrdies 24 hores ininterrompudes, falta d’infraestructura per descansar i jornades intensives de fins a 60 i 70 hores setmanals.

Tot i estar en formació, acaben desenvolupant tasques de personal imprescindible i cobren un sou base de mileurista. Així, l’administració utilitza els MIR com a mà d’obra barata per continuar precaritzant els serveis públics, com ja hem vist en els cassos dels doctorands o el professorat associat a les universitats.

A la concentració, s’han pogut llegir cartells amb lemes contra l’explotació laboral o amb consignes com “Necessitem els teus aplaudiments ara!”. Una evidència més de l’aprofundiment en la precarietat viscuda per molts sectors de la societat, un dels més joves i importants durant aquesta pandèmia.

Les polítiques neo-liberals dels governs de la Generalitat per la sanitat pública han portat a la seva privatització, la falta de finançament i l’explotació dels seus treballadors i treballadores. I qui ho acaba pagant? Els usuaris, especialment aquells que han d’anar a treballar sense mesures de seguretat, en transports públics plens i que viuen en habitatges petits; és a dir, la classe treballadora.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques