Política Estat espanyol

GOVERN PSOE PODEMOS

Arrenca el debat d’investidura de Pedro Sánchez, tensionat per la qüestió catalana

Pedro Sánchez obre el debat al Parlament defensant el programa acordat amb Unidas Podemos. Incertesa per la posició d'ERC, després de les resolucions de la JEC contra Torra i Junqueras.

dissabte 4 de gener| edici� del dia

El 7 de gener està planificada la segona votació d’investidura de Pedro Sánchez. Si aquest dia obté més vots positius que negatius, hi haurà govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos.

Els acords aconseguits en els últims dies li atorguen a Sánchez un bloc de 167 vots a favor (120 del PSOE, 35 d’Unidas Podemos, sis del PNB, dos de Más País, un de Compromís, un de Nueva Canàries, un de Teruel Existe i un altre del BNG), 19 abstencions (13 d’ERC, cinc de Bildu i una de Coalición Canària), enfront de 164 vots en contra.

Sánchez va sol·licitar aquest dissabte la confiança de la cambra per un govern “progressista”, basat en “valors socials”. En el seu discurs va repassar tots els eixos del programa de govern presentat fa una setmana, destacant la seva intenció de derogar la reforma laboral del 2012, derogar la LOMCE, augmentar el salari mínim i impulsar la igualtat de gènere.

La setmana passada Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van presentar un programa conjunt de govern que inclou algunes mesures de tint social, però limitades pels paràmetres de l’ "equilibri fiscal" i l’austeritat pressupostària exigida per la Unió Europea. Un programa social-liberal amb rostre progressista, que no es proposa afectar veritablement els guanys mil milionaris de la banca i les empreses de l’IBEX35, sinó garantir-lis els seus bons negocis.

Et pot interessar: El programa de govern PSOE-Podemos: els límits del social-liberalisme progre

Et pot interessar també:L’acord PSOE-UP no planteja derogar la contrareforma laboral del PP ni elimina la precarietat laboral

Aquesta setmana, l’acord de govern havia obtingut el suport que necessitava amb el compromís d’ERC d’abstenir-se, per facilitar la investidura. Això era el que havien negociat entre el PSOE i ERC durant les últimes setmanes. No obstant això, poques hores abans de l’inici del debat de la investidura van arribar les resolucions de la Junta Electoral per inhabilitar al president de la Generalitat i contra la immunitat de Junqueras com a Eurodiputat. Un míssil directe a la línia de flotació de la investidura, intentant fer-la naufragar, una maniobra promoguda pel “partit judicial” i per la dreta del PP, que compta amb jutges nomenats a dit en aquest organisme administratiu.

Aquest dissabte a les 17 hores, Torra ha convocat a un ple del Parlament de Catalunya per exigir un pronunciament que rebutgi la seva inhabilitació. Al mateix temps, ERC reunirà el seu Executiu per avaluar la seva resposta davant les resolucions de la JEC. Per això, el debat d’investidura tindrà diversos escenaris simultanis. La feblesa de la coalició que aspira al govern per una majoria escassa, la crisi de la qüestió catalana i la incertesa sempre present davant el temor que algun diputat canviï el seu vot a última hora, incrementen la tensió.

Fins ara, ERC ha ratificat que manté la seva abstenció per facilitar la investidura de Pedro Sánchez a canvi de la promesa d’una "taula de negociació", empassant-se el gripau dels presos polítics, la negació del dret d’autodeterminació i els atacs a les llibertats democràtiques.
temes relacionats

Govern de coalició PSOE-UP    /    Política Estat espanyol   /    ERC   /    Pedro Sánchez   /    Pablo Iglesias   /    PSOE

Comentaris

Comentar