×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Aquestes són les raons de la CUP per a votar ‘no’ a la investidura de Sánchez

Després d'un intens debat d'investidura, va intervenir per primera vegada en el Congrés Mireia Vehí per a fonamentar els motius pels quals la CUP (Candidatura d’Unitat Popular) vota “No” a la investidura de Sánchez.

EsquerraDiari.cat

diumenge 5 de gener de 2020
Facebook Twitter

Interrompuda pels crits i insults de VOX i el PP, la intervenció de Mirehia Vehí, diputada per la CUP, ha començat analitzant el context polític com a “excepcional” per la situació política a Catalunya. Va fer un repàs de les conseqüències de la repressió i la quantitat de persones represaliades, empresonades i exiliades; ”Mentre a Catalunya fer política pot costar-te la presó o l’exili, el dret a l’autodeterminació compta amb el suport del 70% dels catalans. És la legitimitat d’un projecte democràtic davant la legalitat d’un Estat. Urnes contra porres.”, va sentenciar.

Per tant, una important crítica al programa del PSOE i Unides Podem és que no existeix cap proposta contra la permanent repressió al poble català i al moviment independentista; “Tampoc va assegurar que pararà la violència contra el moviment independentista i la dissidència política”, va acusar a Sánchez. Alhora que va reafirmar el seu programa d’ “Amnistia, drets socials i dret a l’autodeterminació”.

L’altre element d’ “excepcionalitat” és l’avanç de l’extrema dreta all Congrés, amb els seus discursos d’odi contra les persones migrants i misògins contra les dones, així com també enfront de l’actuació de l’extrema dreta contra un president català que “marca el discurs fins a l’advocacia de l’Estat” i que va imposar un “cop d’estat judicial”.

En aquest context excepcional, per a Vehí en l’acord de govern no es fa cap esment al Règim del 78, per la qual cosa, entre la resta de les raons, va ser contundent en declarar que si el nou govern de coalició del PSOE i Unides Podem i el pacte amb ERC no inclou el dret d’autodeterminació, “no té cap recorregut perquè el diàleg sense qüestionar el Règim del 78 no és viable.”

S’ha dirigit al president socialista dient que "Ahir, senyor Sánchez, va deixar clar que el diàleg serà en el marc constitucional i no va esmentar el referèndum d’autodeterminació ni cap altra solució pràctica al conflicte del moviment independentista. És una taula de diàleg sense recorregut.”

Mireia Vehí va proposar a més diverses mesures socials qüestionant els límits del programa del PSOE i UP, considerant que dur-les a terme és “impossible en el marc del respecte a la “estabilitat europea”.

En aquest sentit ha qüestionat les seves mesures sobre la la reforma laboral, sobre la que només esmenten derogar tres dels seus punts i no tota la reforma, per la qual cosa “la precarietat laboral es continuarà generalitzant”, va denunciar. Igualment respecte a les mesures d’habitatge i la regulació lloguers, molt limitades i poc efectives mentre que la proposta de la CUP “aposta per l’habitatge públic i pel control total de preus sense distincions de zones”, va explicar Vehí.

Va criticar els límits del programa del PSOE i UP respecte a l’educació pública, ja que no planteja deixar de finançar a l’educació concertada ni llevar les taxes en la pròpia equació pública com la de les universitats, “El nostre projecte polític aposta per la universitat i l’educació cent per cent pública”, va explicar. En el mateix sentit van fer crítiques sobre les pensions amb les seves pròpies propostes, sobre les polítiques racistes de migració i la continuïtat dels CIEs i les deportacions.

Alhora ha considerat que les mesures que plantegen PSOE i UP reflecteixen que “O bé vostès són ingenus o estan enganyant a la ciutadania” ja que el programa que plantegen “no és viable amb l’estabilitat pressupostària de la Unió europea, la dictadura del mercat i l’austeritat” i per tant “Les reformes socials que planteja el pacte entre UP i PSOE no són realitzables en un Estat on qui dicta les polítiques són la Troica, la IBEX-35 i els poders fàctics”.

Per tant, “sense trencar amb aquest règim no hi ha reformes socials ni dret a l’autodeterminació”, va sentenciar. De la mateixa manera respecte als drets democràtics i la persecució de la corrupció i les portes giratòries, “no són possibles sense qüestionar l’aparell d’Estat espanyol, la monarquia corrupta espanyola”, va assegurar que “No hi ha via democràtica ni reformis socials sense ruptura amb l’Estat”.

"Per totes les raons donades fins ara, avui no votarem a favor de la proposta d’investidura i del govern de coalició. Però facin el favor de no banalitzar l’extrema dreta, perquè correm el risc que passi al Congrés el mateix que al Tribunal Suprem, que marquin ells la línia discursiva.” I va exigir que “No ens posin en el mateix sac”, en referència als paral·lelismes de Pedro Sánchez al debat d’investidura entre VOX i la CUP per votar contra la investidura.

“Nosaltres no som dels que creuen que quant pitjor millor. Però si ser antisistema és estar en contra d’aquest sistema caníbal, que despulla a la gent d’habitatge i de treball, que condemna a les més humils a la misèria planificada, sí, som antisistemes. Ens sentim orgullosos d’això”. I va acabar la seva intervenció amb una cita de Lorca: “Hi ha coses tancades dins dels murs que, si sortissin de sobte al carrer i cridessin, omplirien el món".


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE