×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Andrea D’Atri omple l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona: "Hi ha condicions immillorables per a articular el moviment de dones i la lluita de classes"

Més de 170 persones han omplert aquest dimecres l'aula Magna de Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, per a debatre sobre “El moviment de dones enfront de l’ascens de l'extrema dreta” i com construir un feminisme anticapitalista, antirracista i de classe.

EsquerraDiari.cat

divendres 15 de febrer de 2019
Facebook Twitter

Aquesta és la segona activitat, després de la Trobada de treballadores, immigrants i estudiants el passat 8 de febrer, realitzada a Barcelona per Pa i Roses i el CRT al costat de la feminista revolucionària argentina Andrea D’Atri en el marc de la seva gira europea, en aquesta oportunitat va estar acompanyada de Maria Rovira i María Jesús Izquierdo.

Enfront d’un públic molt entusiasta ple de joves, dones, col·lectius del moviment feminista, d’immigrants i estudiants, Cynthia Lub, dirigent de Pa i Roses i el CRT, previ a la presentació de la taula, va donar compte de la situació particular de repressió i persecució política i judicial en la qual està el moviment independentista català, de la qual no es pot deslligar l’enfortiment dels sectors de l’extrema dreta.

Va començar la xerrada la prestigiosa intel·lectual María Jesús Izquierdo, professora de teoria sociològica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctora en economia i especialista en diverses línies de recerca sobre gènere.

Va centrar la seva anàlisi en la relació entre explotació capitalista i opressió patriarcal dient que "No hi ha res que ens envolti, directa o indirectament, que no sigui producte del treball, i aquesta és la nostra força davant l’explotació”. I va analitzar al sistema patriarcal i la seva funcionalitat amb les democràcies neoliberals capitalistes “El patriarcat no és un residu de temps passats, sinó una característica de les societats modernes. El capitalisme es pot permetre eliminar el sexisme, però no es pot permetre eliminar el patriarcat”, va dir, concloent que “Cal tornar a posar en el centre de la lluita contra el capitalisme, la lluita contra l’explotació”.

Et pot interessar: María Jesús Izquierdo: "Ens entrenen a agradar, en fer pena, hem d’entrenar-nos en fer por”

María Rovira, Regidora de l’Ajuntament de Barcelona per la CUP Capgirem Barcelona va donar compte de les expressions polítiques de l’avanç de l’extrema dreta i la seva ideologia misògina, homòfoba i racista. I assenyalo que “certa esquerra en el conjunt de l’Estat espanyol, com han fet amb el procés independentista, atorguen al fet que augmenti l’extrema dreta al carrer i en el parlament, al fet que el moviment feminista posi sobre la taules certs debats i certes qüestions”. Alhora, va sostenir que "qui afavoreix a l’auge de l’extrema dreta són aquests partits d’esquerra que han seguit les doctrines liberals de privatització que res han aportat a la classe treballadora i les dones". Va plantejar algunes mesures com lax “Nacionalització de sectors estratègics, serveis públics i la lluita transversal del moviment feminista per a canviar les condicions materials".

Andrea D’Atri, feminista revolucionària argentina, fundadora de l’agrupació internacional de dones Pan i Rosas i dirigent del PTS (Partido de Trebajadores Socialistas) en el Frente de Izquierda, va començar la seva intervenció brindant tota la solidaritat cap a la lluita per la llibertat dels presos polítics catalans.

Seguidament va fer un repàs de l’emergència de l’extrema dreta als Estats Units amb Trump, al Brasil amb Bolsonaro o a Andalusia amb la irrupció de Vox, lligant-lo a l’intent de resolució de l’actual crisi capitalista oberta en 2008 per part de les classes dominants. Una emergència en tot cas, que és resposta també per nous fenòmens de lluita com el del cas de les armilles grogues de França.

Va proposar vincular el moviment feminista internacional i la crisi d’hegemonia capitalista: "hi ha una generació de dones que després de moltes dècades de neoliberalisme que va portar conquestes de drets i una igualtat davant la llei, evidencien que... hi ha una cosa molt diferent de la igualtat davant la vida. Avui les dones continuen morint per ser dona, per la violència masclista".

Posteriorment, D’Atri va fer un seguiment de l’extrema esquerra després de la derrota de dècades d’una perspectiva revolucionària, afirmant que "l’extrema esquerra no veu necessari unir el moviment feminista amb la força de la classe treballadora per a defensar un programa de canvi revolucionari" i que “va deslligar la baralla pels diferents greuges de la baralla per acabar amb el capitalisme".

Per a finalitzar, D’Atri va fer referència a la socialista nord-americana Louise Kneeland, citant una celebri frase que diu "el socialista que no és feminista manca d’amplitud. Però qui és feminista i no és socialista manca d’estratègia" i afegint com a al·legat final que "per al ressorgir d’una nova societat és necessària la lluita contra totes les opressions i contra l’explotació capitalista, lligant la lluita del moviment de dones a la lluita de la classe treballadora".

Davant la pregunta sobre com enfrontar a VOX d’un dels assistents, María Rovira va plantejar que a l’extrema dreta la hi enfronta amb la lluita de classes i amb un programa de mesures socials anticapitalistes, "Si volem enfrontar a l’extrema dreta les nostres polítiques han d’apuntar al benestar de les dones i la classe treballadora”.

Cynthia Lub va plantejar la necessitat de construir una alternativa política, no només al neorreformismo i els anomenats “governs del canvi” - que han portat a una gran desil·lusió en sectors treballadores i treballadors que van sortir als carrers a lluitar contra les externalitzacions, la precarietat. Així com també respecte a la lluita del poble català, ja que la “equidistància” d’aquestes formacions van acabar donant l’esquena a la seva lluita pel dret a l’autodeterminació. No obstant això, per a aconseguir que es compleixi la voluntat popular manifestada el 1-O, és necessari una lluita independent dels partits capitalistes de la burgesia catalana, com el PDeCat i ERC. “La República que proposen, no és la nostra República, és la que es manté en els marcs del mateix sistema d’explotació que es legitima en les seves múltiples opressions i del Règim del qual són fills”.

Finalment Andrea D’*Atri va voler posar fi al col·loqui amb una salutació en català dient que "Visca la lluita de les dones per la seva emancipació. Visca la lluita internacional de la classe obrera. Visca el socialisme".

En el seu pas per l’Estat espanyol en el marc d’aquesta gira, han participat més de 400 companyes i companys en les diferents activitats que s’han realitzat. Dilluns passat, Andrea D’Atri va ser convidada per l’esquerra independentista al Parlament i a l’Ajuntament de Barcelona, per diputats de l’esquerra independentista de la CUP (Candidatura d’Unitat Popular) per a fer arribar la solidaritat contra la repressió al poble català i per la llibertat dels presos polítics i el dret a l’autodeterminació, de part de Nicolás de la Canella i Myriam Bregman, diputats del PTS en el FIT en la cambra de diputats argentina i la cambra legislativa de la ciutat de Buenos Aires.

Et pot interessar: Andrea D’Atri trasllada la solidaritat del PTS/Frente de Izquierda de l’Argentina amb el poble català a un dia del judici del 1-O


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna