×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Andrea D’Atri, feminista revolucionària argentina, visita l’Estat espanyol

La fundadora de Pan y Rosas a Argentina, Andrea D'Atri, ve aquest febrer a l'Estat espanyol. Tindrem l'oportunitat de parlar amb ella en diverses activitats sobre el repte de construir un feminisme anticapitalista i de classe per enfrontar a l'extrema dreta.

Pan y Rosas Estado español

dissabte 19 de gener de 2019
Facebook Twitter

Vivim un ressorgir sense precedents del moviment de dones internacional que desperta amb les mobilitzacions de #NiUnaMenos a Argentina i que es va posar de manifest també amb les enormes mobilitzacions durant el 8M de l’any passat. La mobilització de l’Estat espanyol, la més massiva, impulsada per una gran vaga de dones que aquest any serà replicada en més països, va ser un dels fets més importants del 8 de març, on també van destacar les grans mobilitzacions a l’Argentina.

En aquest país, la marea verda de la lluita per conquerir el dret a l’avortament prenia una enorme força a mitjans de l’any 2018. Dones molt joves i també majors auto-organitzades, a les quals es podia veure amb el mocador verd a la motxilla, anant a classe o a la feina a l’autobús. Totes van protagonitzar grans mobilitzacions, tot i que finalment el Senat argentí va votar en contra d’aquest dret elemental de les dones.

A primera línia, lluitant per l’"avortament legal ja" al costat de milers de companyes de l’agrupació de dones Pan y Rosas, es trobava Andrea D’Atri, que pròximament visitarà Madrid i Barcelona, ​​en el marc d’una gira per Europa. Andrea és fundadora de l’organització internacional de dones Pan y Rosas, important figura del feminisme a Argentina, sempre acompanyant les lluites de les dones pels seus drets i les vagues de les treballadores contra les dobles cadenes en aquest capitalisme patriarcal.

"Pan y Rosas" va ser l’eslògan de les obreres tèxtils americanes que el 1912 es mobilitzaven per reivindicar millors salaris, però també millors condicions de vida, demanaven el pa, però també les roses, quelcom que va travessar les lluites de les dones treballadores al llarg de la seva història. Aquesta és la tradició del feminisme anticapitalista revolucionari que reprenem des de l’agrupació Pan y Rosas: estudiants, treballadores i migrants de diferents països que ens organitzem per lluitar pels drets de les dones i contra tota forma d’explotació i opressió.

Avui ens trobem en un context de polarització social i política en l’àmbit mundial, en el qual sorgeixen figures com Trump, Bolsonaro i l’extrema dreta creix a Europa. Veiem prendre amb força posicions masclistes i xenòfobes que posen en la seva mira els drets de les dones, dels migrants, la classe obrera i la joventut. Per això es fa urgent que des del moviment de dones pensem el desafiament de construir un feminisme anticapitalista, antiracista i de classe que pari els peus a aquesta extrema dreta i tots els seus aliats.

Nosaltres volem aportar i construir un moviment de dones que no es conformi amb resistir, que tingui l’objectiu ferm de revolucionar la societat, per viure en un món en el qual totes i tots siguem realment lliures. En aquest camí, vam impulsar un gran 8 de març i una gran vaga de dones en l’àmbit internacional, al mateix temps que busquem espais per al debat i la reflexió sobre quina és la millor estratègia per lluitar per una societat no patriarcal, sense opressions ni explotació.

Andrea D’Atri estarà realitzant una gira internacional per diversos països d’Europa en què presentarà el seu llibre "Pan y Rosas" recentment traduït a diversos idiomes a Itàlia, França i Alemanya.

A l’Estat espanyol, començarem les activitats a Madrid, on tindrem l’oportunitat d’intercanviar i debatre al costat d’Andrea D’Atri en dues cites. La primera serà a la Universitat Autònoma de Madrid, el dimarts 5 de febrer. Les agrupacions juvenils Contracorrent i Pan y Rosas organitzen aquesta trobada: "Cap a la vaga feminista del 8M, el desafiament de construir un feminisme anticapitalista, antiracista i de classe".

L’acte principal és el dijous 7 de febrer a les instal·lacions del Centro Gallego de Madrid, on tindrà lloc la xerrada: "El moviment de dones davant l’ascens de l’extrema dreta. Construint un feminisme anticapitalista, antiracista i de classe". En aquest debat, juntament amb Andrea d’Atri estaran Pastora Filigrana, advocada Sevillana i activista gitana pels drets humans, feminista i membre del SAT; i Núria Alabao, antropòloga i periodista, integrant de la Fundación de los Comunes.

A Barcelona, començarem les activitats el divendres 8 de febrer amb una Trobada de dones treballadores, estudiants i migrants per seguir construint un feminisme anticapitalista, antiracista i de classe. Aquesta es realitzarà al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

El dijous 13 de febrer es realitzarà la xerrada central a Barcelona: "El moviment de dones enfront de l’extrema dreta: una alternativa anticapitalista, antiracista i de classe." Andrea D’Atri estarà acompanyada per Maria Rovira, regidora de l’Ajuntament de Barcelona per la CUP Capgirem Barcelona i María Jesús Izquierdo, professora de Teoria Sociològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Economia, especialista en diverses línies d’investigació sobre gènere. Aquest acte central tindrà lloc a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

Aquí pots veure les activitats a Barcelona

Esperem que aquestes activitats siguin una aportació més al debat en el moviment de dones i a l’organització de noves companyes en l’agrupació internacional de dones Pan y Rosas, per seguir lluitant més fortes que mai per una societat sense opressions ni explotació.


Facebook Twitter

Pan y Rosas Estado español

Estado español | @PanyRosasEE

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah