×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amb l’excusa d’Ucraïna, Alemanya inicia un fort rearmament històric, juntament amb altres potències imperialistes

Amb l'excusa d''ajudar a Ucraïna', el canceller alemany Olaf Scholz anunciava aquest diumenge que posarà a la disposició de la Bundeswehr (Forces Armades) un fons especial de 100 mil milions. A més, estableix que el 2% del PIB s'invertirà en les forces armades anualment.

Tabea Krug

Simon Zinnstein

dilluns 28 de febrer de 2022
Facebook Twitter

100 mil milions d’euros per a la Bundeswehr: No al rearmament!

El canceller Olaf Scholz va anunciar un augment massiu de la despesa militar i una “modernització” de la Bundeswehr (Forces Armades). En la sessió especial del Bundestag (Parlament) sobre la guerra a Ucraïna, va anunciar que la Bundeswehr hauria de rebre 100.000 milions d’euros extra del pressupost federal per a 2022.

Es tracta d’un gir històric en el militarisme alemany, amb un pressupost per a les seves Forces Armades extraordinari que duplica fins i tot el pressupost actual que ronda els 50.000 milions de dòlars.

A més, per a deixar en clar que el canvi implica una veritable militarització a nivell històric, com no s’havia vist des de la segona guerra mundial, s’anunciava que el país gastarà més del 2% del PBI anual en les seves Forces Armades d’ara endavant.

D’aquesta manera, s’atendria l’objectiu del 2% acordat en 2002 i 2014 per l’OTAN i les exigències del cap de la Bundeswehr Association. El govern alemany també ha anunciat lliuraments d’armes a Ucraïna i més sancions contra Rússia.

Aquest anunci significa un gir històric en la política de rearmament alemany. La inversió de 100 mil milions correspon ni més ni menys que al 20% del pressupost federal anual. A manera de comparació, es van invertir al voltant de 498.620 milions d’euros en tot el pressupost federal en 2021. La despesa militar seria a partir d’ara similar a la despesa total en assumptes laborals i socials en 2021.

És clar que pagarem per aquest rearmament. Perquè el deute que assumeix l’estat alemany per això s’utilitzarà com a argument que l’estat del benestar no es pot finançar. Quan es va produir la vaga d’hospitals a Berlín, l’argument del govern era que no hi havia suficients diners, quelcom que ara es demostra que era una mentida descarada. Amb els 100.000 milions d’euros que es destinen a pressupost militar es podrien contractar 200.000 infermeres amb un salari de 4.000 euros durant més de deu anys i es podria pal·liar notablement la crisi sanitària.

Lluitar per la pau és lluitar contra l’imperialisme i el militarisme! Rússia fora d’Ucraïna! L’OTAN també! Ni un cèntim per als militars!

A Alemanya, els mitjans de comunicació i els partits del règim estan creant una gran campanya a favor del militarisme. Suggereixen que el rearmament i l’enfortiment de l’OTAN seria l’única manera de detenir l’agressió russa. No obstant això, aquesta no és una solució, perquè l’OTAN ja ha demostrat en innombrables guerres que comet genocidis i bombardeja als pobles només per a defensar els seus interessos econòmics. Així ho vam veure a l’Afganistan, on es van excusar en la idea de portar la “democràcia” i van provocar una massacre de la població civil.

Un moviment antimilitarista en interès del poble ucraïnès significa lluitar per: No a la invasió russa! A baix l’OTAN! L’armament, les sancions i les invasions no podran detenir el bel·licisme. En lloc de llançar encara més diners a la gola de la indústria armamentística, s’ha d’invertir més pressupost en assumptes socials. La indústria armamentística ha de reconvertir-se per a la construcció de ferrocarrils i vies, quelcom que podria contribuir a combatre el canvi climàtic i la catàstrofe que s’aveïna.

La població russa pagarà les sancions que ja estan generant una caiguda històrica del ruble, mentre que els treballadors i el poble a Alemanya pagaran els costos del rearmament en aquest país imperialista. També el pagaran tots els pobles del món. Un moviment contra la guerra hauria de defensar els nostres interessos com a treballadors i oprimits. En aquest sentit, cridem també al poble rus a oposar-se a Putin i la seva invasió reaccionària, així com a fraternitzar amb el poble ucraïnès i els opositors a la guerra a tot el món.


Facebook Twitter

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”