×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amb l’estat d’alarma i la quarantena es disparen els casos d’agressions policials

Amb l'augment de la presència de policies i militars als carrers i el reforçament legal i material de l'aparell repressiu, s'han disparat els casos d'abusos, agressions i violència policial.

Alejandro Bravo

dimecres 25 de març de 2020
Facebook Twitter

A Twitter, diverses persones han compartit vídeos de detencions en les quals policies insulten, amenacen, colpegen i detenen brutalment a persones per trobar-se al carrer i, suposadament, no respectar la quarantena.

Però no nomès al carrer, aquestes amenaces i agressions s’estan produint també en llars als quals la policia intenta entrar sense ordre judicial, com a mostra aquest altre vídeo:

Fins i tot seguretat privada se suma a aquest ambient repressiu. En el següent vídeo, guàrdies d’estació de Renfe retenen a un home que torna de treballar i amenacen a una dona que els increpa per la seva actuació:

Les mesures punitives aprovades per a mantenir el confinament han proporcionat un enorme suport a les forces repressives per a deslligar el que ja és la seva naturalesa racista i antipopular. Així, poc després del decret d’alarma es van multiplicar les parades i detencions a migrants i persones racializadas tal com van denunciar diversos col·lectius antiracistes.:

La major part de la vigilància policial de la quarantena s’està concentrant en els barris obrers i populars, on a més les condicions dels habitatges fan del confinament una experiència molt menys suportable. En els vídeos pot apreciar-se la prepotència i el caràcter antipopular que comparteixen els diferents agents, la impunitat que senten emparada per la crisi sanitària i la militarització dels carrers.

En aquest marc, també genera indignació veure com moltes persones aplaudeixen aquestes brutals actuacions. El súmmum d’aquest clima de “chivatería social” han estat els insults que ha rebut una mare amb un nen autista, o el cas d’una caixera del supermercat que tornant a la seva casa va ser increpada per alguns veïns des dels seus balcons.

Des del govern de coalició –que deixa córrer aquests abusos– i el conjunt del règim s’ha abonat un discurs de la por i de culpabilització de la situació, responsabilitzant dels morts o del contagi a les persones que suposadament no respecten la quarantena. Es magnifica en els grans mitjans de comunicació aquestes accions individuals minoritàries, mentre se silencien a proposit aquests episodis de brutalitat policial. Per descomptat no s’assenyala i sotmet a persecució als responsables de la deterioració de la sanitat pública, ni als empresaris que estan traient profit amb aquesta crisi sanitària, mantenint condicions de treball insalubres o acomiadant massivament.

Com expressava en un article anterior sobre el que implicava la normalització de la presència policial i militar als carrers. L’objectiu real d’aquestes accions que engendren temor i faciliten el control social, recoltzan-se en l’estat d’alarma, no és un altre que el de preparar el terreny per a mesures més dures i repressives contra la població treballadora quan aquesta comenci a rebel·lar-se de forma més generalitzada contra les conseqüències de la crisi que els capitalistes ja estan generant. Quan aquesta, per exemple, es negui a treballar, com ja ha succeït en diferents fàbriques i centres de treball, en les condicions a les quals els hi estàn obligant els empresaris sense escrúpols que prioritzen els seus beneficis a la nostra salut. O quan comencin a sorgir les primeres protestes populars contra les conseqüències socials i econòmiques que deixarà aquesta pandèmia”.

La policia no està patrullant els carrers per a protegir-nos d’un patogen microscòpic, sinó per a mantenir l’ordre social i un statu quo que posa per damunt els beneficis multimilionaris dels capitalistes per sobre de la vida de milers de persones, mentrestant tots aquests recursos en mans privades no s’estan posant al servei d’una lluita decidida contra l’epidèmia. En lloc d’això, mentre es rescata a les grans empreses, es reforça el control i la repressió sobre els principals afectats per aquesta crisi sanitària: els treballadors i les classes populars.


Facebook Twitter
Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”