×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amb càrregues policials s’efectua el trasllat dels béns de Sixena del Museu de Lleida

El Ministre Méndez de Vigo ordena el trasllat des del Museu de Lleida, dels béns de Sixena aprofitant-se de l'aplicació de l'article 155. Els Mossos d'Esquadra van carregar contra la concentració convocada a les portes del museu.

Marta Clar

dilluns 11 de desembre de 2017
Facebook Twitter

Edición castellano

La propietat dels béns del Monestir de Sixena ha mantingut en disputa a Catalunya i Aragó des de fa més de 20 anys. Les peces que fins ara es trobaven al Museu de Lleida són originàries del monestir de Villanueva de Sijena, una petita localitat de la província d’Osca que compta amb poc més de quatre-cents habitants. Però a partir de 1936 i fins als anys setanta, la Generalitat començà a comprar i traslladar les obres per valor de 50 milions de pessetes (300.000 euros).

Després de diversos processos judicials oberts, el Govern de Catalunya va ser obligat a retornar fins a cinquanta-una de les peces que estaven distribuïdes en diferents museus catalans, mentre que durant el dia d’ahir es va realitzar el trasllat de les 44 obres restants.

Però per què s’ha obert aquesta polèmica ara? Senzill. Perquè el Govern del Partit Popular, mitjançant la imposició del cop institucional del 155 que continua mantenint a la Generalitat segrestada i l’autonomia de Catalunya suspesa, ha decidit a través del ministre Méndez de Vigo ordenar el lliurament de les obres requerides pel jutge Antonio Martín González, del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca.

I per això mateix, des de primeres hores de la matinada podia veure’s al voltant de la façana del Museu, un gran dispositiu policial conformat per desenes de Guàrdies Civils i diverses desenes de furgonetes de la unitat antidisturbis dels Mossos d’Esquadra que no han dubtat a carregar contra les persones que havien acudit a la concentració en protesta contra el trasllat de les obres del museu.

La imatge de la policia carregant contra els veïns i veïnes que protestaven contra el buidament del museu ha provocat la indignació a les xarxes socials.

La intervenció policial ha durat aproximadament vuit hores i durant aquest temps podia escoltar-se als veïns i veïnes concentrats llançar crits com “a aquest lladre l’empara la Constitució”, “ni oblit ni perdó” o “fora les forces d’ocupació”, a més de càntics contra el 155.

Però la requisa de les peces no ha comptat solament amb l’oposició veïnal, sinó també de la majoria dels directors de la “Xarxa de Museus de Catalunya”. Durant els dies passats diversos responsables de museus catalans van publicar declaracions en contra del trasllat de les obres, arribant a considerar l’acció com un veritable espoli. De fet, el mateix Centre de Restauració va condemnar la utilització de l’article 155 en aquest conflicte.

Sens dubte, el que demostra aquest fet és que des d’ara el Govern de Madrid aposta per resoldre els conflictes i defensar els seus interessos valent-se de l’aplicació del 155, és a dir, a cop de porra i repressió a qui es proposi protestar.

En fets com aquests es comprova que el Partit Popular amb el suport del PSOE, Ciutadans i la Corona assaja una nova forma de governar enfortint el seu rostre cada vegada més autoritari, o el que és el mateix, incrementant la repressió i fent-se valer cada vegada més de la policia i els mecanismes judicials al seu abast.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Secrets d'Estat: alguns dels casos destapats més escandalosos

Secrets d’Estat: alguns dels casos destapats més escandalosos