×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amb càrregues policials s’efectua el trasllat dels béns de Sixena del Museu de Lleida

El Ministre Méndez de Vigo ordena el trasllat des del Museu de Lleida, dels béns de Sixena aprofitant-se de l'aplicació de l'article 155. Els Mossos d'Esquadra van carregar contra la concentració convocada a les portes del museu.

Marta Clar

dilluns 11 de desembre de 2017
Facebook Twitter

Edición castellano

La propietat dels béns del Monestir de Sixena ha mantingut en disputa a Catalunya i Aragó des de fa més de 20 anys. Les peces que fins ara es trobaven al Museu de Lleida són originàries del monestir de Villanueva de Sijena, una petita localitat de la província d’Osca que compta amb poc més de quatre-cents habitants. Però a partir de 1936 i fins als anys setanta, la Generalitat començà a comprar i traslladar les obres per valor de 50 milions de pessetes (300.000 euros).

Després de diversos processos judicials oberts, el Govern de Catalunya va ser obligat a retornar fins a cinquanta-una de les peces que estaven distribuïdes en diferents museus catalans, mentre que durant el dia d’ahir es va realitzar el trasllat de les 44 obres restants.

Però per què s’ha obert aquesta polèmica ara? Senzill. Perquè el Govern del Partit Popular, mitjançant la imposició del cop institucional del 155 que continua mantenint a la Generalitat segrestada i l’autonomia de Catalunya suspesa, ha decidit a través del ministre Méndez de Vigo ordenar el lliurament de les obres requerides pel jutge Antonio Martín González, del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca.

I per això mateix, des de primeres hores de la matinada podia veure’s al voltant de la façana del Museu, un gran dispositiu policial conformat per desenes de Guàrdies Civils i diverses desenes de furgonetes de la unitat antidisturbis dels Mossos d’Esquadra que no han dubtat a carregar contra les persones que havien acudit a la concentració en protesta contra el trasllat de les obres del museu.

La imatge de la policia carregant contra els veïns i veïnes que protestaven contra el buidament del museu ha provocat la indignació a les xarxes socials.

La intervenció policial ha durat aproximadament vuit hores i durant aquest temps podia escoltar-se als veïns i veïnes concentrats llançar crits com “a aquest lladre l’empara la Constitució”, “ni oblit ni perdó” o “fora les forces d’ocupació”, a més de càntics contra el 155.

Però la requisa de les peces no ha comptat solament amb l’oposició veïnal, sinó també de la majoria dels directors de la “Xarxa de Museus de Catalunya”. Durant els dies passats diversos responsables de museus catalans van publicar declaracions en contra del trasllat de les obres, arribant a considerar l’acció com un veritable espoli. De fet, el mateix Centre de Restauració va condemnar la utilització de l’article 155 en aquest conflicte.

Sens dubte, el que demostra aquest fet és que des d’ara el Govern de Madrid aposta per resoldre els conflictes i defensar els seus interessos valent-se de l’aplicació del 155, és a dir, a cop de porra i repressió a qui es proposi protestar.

En fets com aquests es comprova que el Partit Popular amb el suport del PSOE, Ciutadans i la Corona assaja una nova forma de governar enfortint el seu rostre cada vegada més autoritari, o el que és el mateix, incrementant la repressió i fent-se valer cada vegada més de la policia i els mecanismes judicials al seu abast.


Facebook Twitter
El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

El lleure és educació: a la vaga amb el suport de les estudiants, contra l'externalització i la precarietat

El lleure és educació: a la vaga amb el suport de les estudiants, contra l’externalització i la precarietat

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent

7 raons per les quals Pablo Iglesias és fan de David Simon

7 raons per les quals Pablo Iglesias és fan de David Simon