×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amazònia: cal parar la ferotgia predatòria de Bolsonaro i els capitalistes

Davant l'augment de la crema de l'Amazònia brasilera per part dels empresaris agraris, reproduïm la declaració del Movimiento Revolucionario de Trabajadores, grup de la Fracción Trotskista que impulsa Esquerda Diario al Brasil.

Movimiento Revolucionario de Trabajadores (MRT)

divendres 23 d’agost de 2019
Facebook Twitter

La columna de fum (matèria en suspensió, sutge) que aquesta setmana va inundar el cel de San Pablo, part de la província de Mato Grosso do Sul i de Pará, va portar l’ocàs a les 3 de la tarda. Tant de bo hagués estat un fenomen natural, però en realitat va ser un dels efectes de la política predatòria fomentada per Bolsonaro en nom de l’agronegoci i de la mineria, disposada a avançar devastant el que es trobi en el camí.

La foscor va ser provocada per l’arribada d’un front fred que va portar vents amb una enorme massa de fum, matèria originada en cremes a la frontera de Mato Groso do Sul amb Paraguai i Bolívia. El fet va ser tema internacional i es va transformar en un alerta sobre la degradació i destrucció del medi ambient i dels recursos naturals promoguts per la set de guanys dels capitalistes.

El fenomen és resultat directe de cada incentiu de Bolsonaro per excavar terrenys, les seves declaracions incendiàries i les seves accions de flexibilització del codi ambiental, que tiren nafta a la ferotgia dels ruralistes, que incitats pel president fan que l’Amazònia es cremi, avançant els seus latifundis per la regió. És el resultat indirecte d’anys i anys en què tots els governs -des de Fernando Henrique Cardoso a Lula da Silva i Dilma Rousseff- li van donar milers de milions a l’agronegoci, que volen més i més terres per a pastures i soia.

El rastre de foc, visible des de l’espai, acompanya l’expansió de l’agronegoci deixant un rastre de sang dels pobles originaris, "quilombolas", poblacions tradicionals, delmant la fauna i la flora natives. Creixen les zones en conflicte per terra, mentre Bolsonaro incentiva l’apropiació de terres per part dels ruralistes, criminalitza els moviments que lluiten per la reforma agrària, titllant al Movimiento Sin Tierras (MST) d’organització terrorista", i desitjant l’alliberament de la tinença d’armes en el camp, per a incrementar l’assassinat de líders del moviment per terres.

Les mateixes ironies i excuses que vam veure de Bolsonaro davant el foc, les vam veure en les seves declaracions davant la mort d’una líder dels pobles originaris en un lloc de conflicte amb miners; la vam veure davant la creixent quantitat de rescloses en risc de col·lapse, la veiem en cada mega obra que busca satisfer la mineria predatòria, com en el cor de l’Amazònia, en Carajás i tot el seu arc.

Les cremes van ser organitzades conscientment i criminalment pels latifundistes, va haver-hi un "dia de foc" publicat i convocat per diaris del sud-oest de Pará, com va relatar fins i tot el diari Folha de S.Paulo. La regió que més cremes va tenir uneix el nord de Mato Grosso a ports a Pará, justament la ruta BR-163, que Bolsonaro tant va propaganditzar estar pavimentant, i una política de govern que sempre figura en els editorials dels grans mitjans com una de les realitzacions del reaccionari govern.

La mateixa acció de cremar terres atén declaracions públiques de Bolsonaro que més d’una vegada va dir que ho faria i ara, davant la catàstrofe, va tenir la barra d’acusar les ONG pel que va fer l’agronegoci.

El mapa de la destrucció amb foc coincideix rigorosament amb les zones on més avanç de la soia va haver-hi:

Segons les dades del Programa Queimadas de l’Instituto Nacional de Investigación Espacial (INPE, per les seves sigles en portuguès), les cremes en tot el territori brasiler van augmentar 82% respecte al mateix període de 2018, i més de la meitat d’aquests focus estan a l’Amazònia. La província de Mato Grosso lidera la llista amb major quantitat de cremes (19% del total) i és una alerta ambiental, creixent un 88% respecte al mateix període de l’any passat. El programa assenyala que més de la meitat dels focus de cremes de 2019 estan a l’Amazònia i 19% d’elles estan en Mato Grosso. Segons aquest mateix programa, l’elevada quantitat de focus de crema és impulsat per l’avanç de la terra escavada, que al seu torn acompanya l’augment de la terra conreada per la soia.

Tot i que el govern de Bolsonaro intenta amagar les dades, va acomiadar a l’antic director del INPE Ricardo Galvão en represàlia per haver publicat dades alarmants, la situació també va ser registrada pel satèl·lit de referència AQUA_M-T, administrat per la NASA, que va divulgar un estudi en el qual assenyala que la quantitat de focus de cremes de gener a agost de 2019 és el major registrat en els últims cinc anys i dupliquen les dades divulgades pel INPE. Segons l’estudi, l’Amazònia brasilera va perdre més d’una Alemanya en àrea de boscatge entre 2000 i 2017.

El matrimoni d’interessos de l’agronegoci i l’obscurantisme de l’extrema dreta

És més que evident l’alineament de Bolsonaro amb els sectors de l’agronegoci, com també amb les mineres. Des de la seva assumpció el govern està avançant en incomptables mesures assassines per a les poblacions tradicionals i pobles originaris i de devastació del medi ambient en favor dels interessos d’aquests sectors. Per a citar-ne només algunes: començant pel nomenament del ministre (anti) Medi Ambient Ricardo Salles, que està acusat de crims ambientals; l’alliberament indiscriminat d’agrotòxics potencialment cancerígens (varis d’ells prohibits en altres països); la modificació de 16 articles de la Llei del Codi Forestal que "desburocratitza" llicències per a la destrucció del boscatge amazònic, del “Serrado” i de la Mata Atlàntica; la deslegitimació de les alarmants dades sobre terra escavada del INPE, que van resultar en l’acomiadament del seu president Ricardo Galvão; la revisió de 334 Unidades de Conservación (àrees subjectes a protecció); intent d’extinció de reserves ambientals; intent de legalitzar la mineria en terres de pobles originaris; suspensió de les revisions ambientals sense avís previ, arrabassament del poder d’intervenció de l’IBAMA (Instituto Brasileño de Medio Ambiente y Recursos Naturales Renovables); i per a facilitar tot això, armes per als terratinents.

Aquesta política de devastació ambiental representa el punt comú d’interessos provinents del guany il·limitat dels ruralistes potenciada per la mentalitat obscurantista i reaccionària de l’extrema dreta, que refuta el coneixement científic en negar l’escalfament global i afirma el terraplanisme. Mentre el seu govern implementa mesures de destrucció, Bolsonaro es burla de la situació; afirma que la preocupació ambiental és cosa per a "vegans que només mengen vegetals", a més de ser part de la banda obscurantista que creu que la "tesi" de l’escalfament global va ser inventada perquè les ONG poguessin fer guanys amb les batalles per a "salvar el món", i que ara serien elles i no els terratinents els criminals. El discurs anti ambientalista de Bolsonaro és una extensió del discurs de Trump i de l’extrema dreta global, que igual que ell rebutja l’escalfament global, trenca acords climàtics i revisa la legislació ambiental en benefici de l’agronegoci i de les gegants indústries estatunidenques.

L’avanç de la frontera agrícola mira l’Amazònia

Malgrat el realisme fantàstic del "fenomen" d’aquesta setmana, que va exposar el nivell de la catàstrofe ambiental que les polítiques de Bolsonaro ja estan produint al Brasil, per a entendre l’estadi actual de la devastació del medi ambient, cal reprendre els antecedents de l’expansió de la frontera agrícola, la principal força motriu d’aquesta devastació.

Des que el cultiu de la soia va ser adaptat per a la Sabana brasilera, els anys 80 i 90 van assistir a l’expansió accelerada de la frontera agrícola cap al centre-oest. La sobrevaluació del preu dels productes durant el 2000 només va intensificar aquest procés, ni tan sols la immensitat del centre-oest va ser suficient per a aplacar l’apetit infinit dels terratinents del Brasil, completament fusionat tecnològicament i financerament amb l’imperialisme i el capital financer que avança en el camp brasiler, especialment a la frontera amazònica. En 2003, quan va assumir Lula, els latifundis concentraven 214,8 milions d’hectàrees. En lliurar la clau del Planalto a Dilma Rousseff, els latifundis ja ocupaven 318 milions d’hectàrees.

Davant l’esgotament de terres a la regió central del Brasil, els ulls dels ruralistes van créixer cap al nord i cap a l’Amazònia, que es va transformar en la nova frontera d’expansió. Com a evidència d’aquest procés, en el primer any de la dècada del 90, la producció de soia a la regió nord era de 0,2 tones, l’any 2013 la producció va saltar a 3,3 milions de tones. En 2018 només la província de Tocantins ja produïa 3,1 milions de tones de soia, i la regió nord ja havia aconseguit 5,9 milions de tones.

Sota la gestió petista els grans ruralistes van tenir portaveus destacats en els ministeris, per exemple amb l’expresidenta de la Confederación de Agricultura y Ganadería del Brasil (CNA), Kátia Abreu (PDT de Tocantins) i ampli estímul per a expandir els seus latifundis, amb enormes fons per a continuar augmentant les collites rècord que tindrien com a destinació proveir els voraços mercats xinesos. Mentre l’agronegoci representava 12% del PBI en 1984, va caure 6% en 1993, va pujar novament durant F.H.Cardoso a nivells pròxims als de la fi de la dictadura, va augmentar vertiginosament en els governs del PT, arribant a un 23,5% del PBI en 2015, mateix percentatge oposat en 2017. Per tant, el relat petista que s’eximeix de responsabilitat sobre l’alarmant escalada de la devastació del boscatge amazònic és fals.

Sense entendre aquestes transformacions de l’agronegoci en la participació de la dinàmica de l’economia brasilera –que es van traslladar a l’esfera política- és impossible situar els orígens de la política (anti) ambiental de l’actual govern. Aquesta nova fracció de la classe ruralista, originària del centre-oest i del Paraná, des de la seva ruptura amb el projecte de conciliació petista, va tenir una important actuació per a l’aprovació del cop institucional, transformant-se en una de les forces protagonistes de la reaccionària agenda colpista que va trobar en Bolsonaro, encara que hereu il·legítim, un aliat per a l’aplicació dura dels atacs econòmics i reculades ambientals al país.

L’agronegoci brasiler vol aprofitar l’oportunitat d’exportació a la Xina, que va aplicar tarifes a la soia dels Estats Units, perjudicant el preu d’aquest producte estatunidenc en represàlia a les tarifes que Trump va aplicar contra la Xina. Com el gra dels Estats Units es va fer més car, la Xina va substituir les compres als Estats Units pel producte del Brasil. Amb això, el Brasil es va transformar en el primer exportador de soia a la Xina –i en el món. En 2018, primer any de la guerra comercial, les exportacions brasileres a la Xina van créixer el 35% en comparació amb 2017, generant una balança comercial positiva per al Brasil en 30 mil milions de dòlars. La soia va ser la major beneficiada, amb una exportació addicional de 7 mil milions de dòlars a la Xina, en comparació amb 2017. És una monstruositat que l’Amazònia sigui destruïda per la set de guany dels capitalistes i de Bolsonaro, que els afavoreix.

L’oposició irreconciliable entre el capitalisme i les suposades alternatives "verdes"

L’elecció de Bolsonaro va representar el triomf del projecte burgès de reculades per al país. Igual que la burgesia mundial, la burgesia brasilera no posseeix cap projecte de creixement per a oferir enfront de “l’estancament secular". En el context global, el neoliberalisme senil, calcat en l’eliminació de drets i en la super explotació dels treballadors, que ens vol obligar a treballar fins a la mort, no fa efecte enlloc. Al Brasil, donada la posició subalterna en la divisió del treball mundial com a "graner del món", a més de la intensificació de l’explotació humana, aquest projecte implica la super explotació dels recursos naturals i la seva devastació. Dins del context de guerra comercial i intensificació de la competència nacionalista entre els països, l’avantatge comparatiu de la burgesia brasilera està en l’alta taxa de productivitat del camp, que busca ampliar al cost de l’expansió dels latifundis cap a la selva amazònica.

En aquest context, la selva amazònica, patrimoni sense igual de la biodiversitat mundial, es transforma en un escenari més intens de les disputes dels interessos geopolítics capitalistes. La política de devastació ambiental de Bolsonaro va provocar les reaccions d’Alemanya i Noruega, que van prendre represàlies escanyant el multimilionari Fondo Amazonia, que costeja programes de monitoratge i combat a l’escava cio de la terra, a més de posar sota amenaça l’acord entre el Mercosur i la Unió Europea.

La hipocresia de “l’imperialisme verd" europeu no té fi. L’agronegoci de grans al Brasil està completament cartelitzat per empreses imperialistes que dominen la distribució de llavors transgèniques, agrotòxics, fertilitzants, les sitges i la logística, a més de la seva posterior comercialització. Les quatre empreses que dominen el país són les estatunidenques Cargill i ADM, la francesa Dreyfuss i l’holandesa Bungee. Només aquestes quatre empreses manegen el 80% del comerç de soia de Mato Gross, però troben creixent competència de la xinesa COFCA, de la russa Sodrujestevo, de la japonesa Mitsui i del grup Amaggi, de Blairo Maggi, exgovernador de Mato Grosso. Aquestes empreses imperialistes comercialitzen llavors produïdes per empreses de capital europeu, com les alemanyes BayerCropScience, que va adquirir a la francesa Monsanto. Fins i tot el suposadament ecològic capitalisme noruec guanya amb la devastació al Brasil: la major empresa de fertilitzants del món, l’estatal noruega Yara, té més de 25% de la seva facturació mundial en l’agronegoci brasiler.

Bolsonaro parla de defensar l’autonomia nacional, una hipocresia per als qui se situen com a vassalls de l’imperialisme ianqui, i que en el mateix dia que diu això anuncia la privatització de 17 empreses estatals. Bolsonaro afirma que el seu govern no es doblega enfront de les imposicions dels països de la Unió Europea per a "demarcar terres de pobles originaris" i acceptar la presència d’ONG estrangeres.

Tot aquest escàndol i crim ocorre enmig de la setmana del clima a Salvador, on el ministre de Medi Ambient va ser xiulat, però també els acords de la Conferencia de las Partes (COP), que té com un dels seus objectius declarats el control de la pol·lució de l’aire i que serveixen perquè els països imperialistes ofereixin altres tecnologies, mercaderies i gestió per a mitigar les conseqüències que deixen els guanys de les seves empreses Yara, Bayer i Monsanto.

Les formes bàrbares que pren l’acumulació capitalista a l’Amazònia i al Cerrado (la sabana brasilera) sota el govern de Bolsonaro, una forma molt més ardent i violenta del que ja es desenvolupava sota el petisme. En els dos casos, per al guany imperialista. La barbàrie amazònica del capitalisme té el seu parell en els rius inflamables a Austràlia i als Estats Units gràcies al fracking per a produir gas natural més barat, interminables núvols de smog a la Xina i l’Índia. El vespre a les tres de la tarda en San Pablo és nomes el començament de les epidèmies i desastres, del futur distòpic que el capitalisme ens reserva si no el parem.

Enfront de la hipocresia imperialista, la desenfrenada barbàrie de l’agronegoci i de la mineria al Brasil, amb els seus desastres en ciutats com Brumadinho i Mariana en la memòria, queda més que en evidència la completa incapacitat d’impedir la continuïtat d’aquesta devastació sota el capitalisme. Una vegada més són els sectors de la joventut els que senten i expressen de forma més evident aquesta perspectiva catastròfica que el capitalisme els imposa. En diferents parts del món els joves protagonitzen incomptables manifestacions contra el canvi climàtic producte de la devastació ambiental, com els "divendres pel futur" d’Europa. Al Brasil també són els joves els qui plantejen els qüestionaments a les polítiques devastadores de Bolsonaro. És necessari un programa i una estratègia anticapitalista al costat dels treballadors perquè aquesta jove generació pugui lluitar pel seu futur.

Davant la devastació cal imposar la immediata suspensió de totes les multimilionàries partides pressupostàries al pla Safra dels terratinents i la seva immediata aplicació a plans de combat a l’incendi, reforestació i gestió dels boscos. Davant els milers de milions de dòlars exportats anualment en soia, blat de moro i carn a costa de la devastació ambiental i humana, cal aixecar una campanya per l’estatització sense indemnització de totes les grans empreses i els seus multimilionaris recursos financers, logístics i tecnològics. La possessió d’aquestes empreses implicaria el monopoli estatal del comerç de la soia, permetent que aquestes riqueses no siguin per a un grapat d’imperialistes i latifundistes. Una empresa estatal, controlada pels treballadors, permetria l’ús de les més modernes tecnologies, avui usades per al guany i la devastació, per al desenvolupament humà i d’un altre metabolisme orgànic amb la naturalesa i tots els pobles tradicionals i originaris. Aquests recursos sota control dels treballadors permetrien crear instituts de recerca juntament amb científics i pobladors de la regió per a desenvolupar noves relacions entre els éssers humans i la naturalesa.

Un programa com aquest, obrer i anticapitalista, seria una poderosa palanca en la lluita perquè els treballadors de tot el país prenguin a les seves mans la lluita al costat dels pagesos, "quilombolas" i pobles originaris per a abolir aquesta herència colonial i esclavista del latifundi, i oferir terra, crèdit i tecnologies a tots els que vulguin treballar-hi.

L’actual etapa de desenvolupament capitalista reafirma el desacord entre la dinàmica interna del seu procés d’acumulació i la construcció d’alternatives sustentables en el capitalisme. No obstant això, engendra també les possibilitats tècniques i del subjecte social, els treballadors, que la poden superar. El desenvolupament tecnològic segueix avui subordinat a l’ampliació de l’ús predatori dels recursos. La competència entre les nacions transforma el discurs ambiental en demagògia perquè les nacions desenvolupades, alhora les grans contaminants del món, facin xantatge amb metes de sostenibilitat el creixement dels països en desenvolupament.

La transformació d’aquesta realitat implica un canvi radical de la societat en la qual vivim. No hi ha conciliació històrica possible entre una producció bolcada cap al guany -la dinàmica inexorable del qual és l’acumulació del capital- i qualsevol cosa semblant a la utilització racional i ambientalment correcta dels recursos naturals. Només l’organització d’una societat emancipada de les arpes del capital, i per tant, amb productors lliures i associats podrà superar l’explotació predatòria de la naturalesa, la crisi ambiental i la misèria social a la qual estem sotmesos.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid