Internacional

URGENT

No a l’atac imperialista contra Síria!

L'atac militar conjunt d'Estats Units, França i el Regne Unit s'ha efectuat la passada nit sobre Damasc. Repudiem aquest atac imperialista.

dissabte 14 d’abril de 2018| edició del dia

En un atac militar conjunt d’Estats Units, França i el Regne Unit, la nit del divendres al dissabte van començar a caure bombes sobre Síria. Segons va anunciar el propi president nord-americà Donald Trump des de la Casa Blanca, es tracta d’“atacs de precisió” contra “objectius sirians associats amb el programa d’armes químiques”.

Val aclarir que fins al moment Estats Units no ha brindat proves sobre l’existència d’aquests atacs químics.

Trump ha assenyalat que les accions es desenvolupen en coordinació amb el Regne Unit i França i que els atacs van ser ordenats en represàlia pel suposat atac amb armes químiques del govern sirià de Bashar al Assad contra la ciutat siriana de Duma, la qual cosa, segons Trump, va ser “una escalada significativa” en el conflicte.

El mandatari de la principal potència imperialista del món ha enviat un missatge als aliats del govern sirià, principalment Rússia i Iran: “Quin tipus de nacions volen ser associades amb l’assassinat massiu d’homes, dones i nens innocents?”. I ha agregat que va ordenar “a les forces armades d’Estats Units que llancin atacs de precisió a blancs associats amb la capacitat d’armes químiques del dictador Bashar al Asad”.

Segons han informar diverses agències internacionals, durant la nit s’han registrat fortes explosions sobre la capital siriana, Damasc. Alhora la televisió siriana informa que les defenses aèries d’aquest país han respost als atacs.

El Govern espanyol ha considerat aquest dissabte que l’atac d’EUA, França i el Regne Unit contra Síria ha estat "una acció limitada en el seu objectiu i mitjans" i, per això, una resposta "legítima i proporcionada", mostrant així el seu total suport a la intervenció militar imperialista contra Síria. Angela Merkel també ha mostrat el seu suport: "L’acció militar era necessària i proporcionada per garantir la vigència de la prohibició de l’ús d’armes químiques i per advertir al règim sirià”, ha assegurat. En el mateix sentit s’ha pronunciat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, afirmant que la Unió Europea (UE) es mantindrà "del costat dels seus aliats".

Per la seva banda, el Govern de Portugal del Partit Socialista (sostingut gràcies a un acord de govern amb el Partit Comunista de Portugal i el Bloco de Esquerda) va expressar en un comunicat del ministeri d’Exteriors que recolza l’atac de "tres països amics i aliats de Portugal", amb l’objectiu de danyar l’"estructura de producció i distribució d’armes que estan estrictament prohibides pel dret internacional". Similars declaracions de suport als bombardejos imperialistes han expressat els governs d’Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Holanda i altres països europeus aquest matí.

Rússia, alineat en suport al govern sirià de Bashar al Asad, ha rebutjat l’atac, qualificant-lo com una "agressió contra un Estat sobirà". "Amb les seves accions, EUA empitjoren encara més la catàstrofe humanitària a Síria, porten el sofriment a la població civil, i de fet, consenten als terroristes que torturen des de fa set anys al poble sirià", ha dit Putin. El govern del Asad ha rebut el suport de Iran i Rússia.

Des del CRT repudiem aquest nou atac imperialista sobre Síria. Els bombardejos d’Estats Units, França i Regne Unit, recolzats per la majoria dels Estats imperialistes, constitueixen un nou salt en la ingerència imperialista a la regió, que ha portat a una guerra civil en la qual ja han mort centenars de milers de persones i la fugida de milions de refugiats. Aquest atac es produeix en el context de l’ofensiva de Turquia a Afrin contra els kurds i el reforçament de l’ofensiva reaccionària d’Israel (aliat clau nord-americà) contra el poble palestí.

El govern de Asad, actuant com a peó de Iran i Rússia a la regió, no ofereix cap sortida progressiva a les masses i el poble Sirià, sumit en aquesta catàstrofe des de fa anys. L’imperialisme, les potències regionals i els règims locals reaccionaris estan preparant nous desastres per als treballadors i les masses d’Orient mitjà.

No als bombardejos d’EUA, Gran Bretanya i França contra Síria! Fora l’imperialisme de Síria i d’Orient mitjà! Les seves guerres, els nostres morts.
temes relacionats

Pròxim Orient   /    Imperialisme   /    En Català   /    Donald Trump   /    Mig Orient   /    Síria   /    Internacional

Comentaris

Comentar