×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Almenys 16 palestins assassinats per l’Exèrcit israelià en protestes a Gaza

A l'inici d'una multitudinària manifestació de palestins anomenada "Gran Marxa de la Tornada", l'Exèrcit israelià va disparar i va assassinar a 16 persones a la frontera de Gaza.

diumenge 1 d’abril de 2018
Facebook Twitter

Almenys 16 palestins van ser assassinats aquest divendres i uns dos mil han resultat ferits durant la repressió de l’Exercit israelià a la frontera entre Gaza i Israel contra la protesta denominada Gran Marxa de la Tornada, convocada per les principals organitzacions polítiques i comitès populars palestins.

Desenes de milers de persones es van acostar a la frontera en cinc punts de la Franja de Gaza. L’Exèrcit d’Israel va respondre amb gasos lacrimogens, bales de goma i plom contra els que es van aproximar al filat en la qual s’apostaven els soldats israelians.

D’aquesta manera l’Estat d’Israel compleix amb l’amenaça que havia llançat durant la setmana de no permetre la manifestació prop de la seva frontera pel que havia disposat a 100 franctiradors amb l’objectiu directe de disparar a matar davant qualsevol avançada dels manifestants.

La protesta, convocada per les principals organitzacions polítiques i comitès populars palestins, es va iniciar amb marxes i acampades a les zones frontereres amb Israel des del matí d’aquest divendres i romandre allà per després marxar el 15 de maig, quan es commemora la Nakba (catàstrofe, en àrab). L’objectiu és reclamar el dret de tornada dels refugiats palestins al seu territori històric, ocupat fa anys per l’Estat colonialista d’Israel.

Segons va confirmar el portaveu del Ministeri de Salut a Gaza, Ashraf al Qedra, un palestí de 27 anys ha mort aquest matí per trets de l’Exèrcit contra dos camperols que transitaven a les seves terres prop de la frontera al sudest de la ciutat de Jan Yunis, mentre que l’altre va ser ferit. En aquest moment ni tan sols havia començat la mobilització pel que es va tractar d’un assassinat "preventiu" de part de soldats israelians amb la finalitat d’acoquinar als manifestants i mostrar que estaven disposats a tot.

Més tard, després d’iniciar-se la manifestació massiva amb milers de persones caminant cap a sis punts de la frontera, altres quinze palestins van ser assassinats i uns 2000 van ser ferits per foc israelià.

L’inici de la protesta coincideix amb el Dia de la Terra, que els palestins recorden la mort de sis àrab israelians a Galilea en 1976 en protestes contra l’ocupació de terres per part d’Israel.

L’Exèrcit israelià va justificar els assassinats i va tornar a amenaçar: "Amb un reforç en les seves tropes, l’Exèrcit està preparat per respondre a les manifestacions violentes programades en tota Gaza, si fos necessari", per la qual cosa s’espera que la repressió i nous assassinats empitjorin amb el córrer dels dies.

Entrevistat per La Izquierda Diario, el director del Centre d’Informació Alternativa de Palestina, Sergio Yahni, va afirmar que "Israel vol presentar la situació a Gaza (encara que també hi ha manifestacions a Cisjordània) com si fos una iniciativa de Hamas... això li permetria a Israel considerar-ho com una iniciativa bèl·lica, la qual cosa li dóna la possibilitat de disparar contra els manifestants".

En efecte, l’Exèrcit israelià va atacar durant la tarda del divendres a tres posicions de Hamas utilitzant aquesta justificació. Com va assenyalar en un comunicat, "les organitzacions terroristes de la franja de Gaza utilitzen aquestes manifestacions violentes per camuflar atacs terroristes".

Les organitzacions palestines que van cridar a la protesta, inclosa Hamás que governa la franja, han instat a la població de Gaza a mantenir la protesta amb una asseguda en tendes de campanya fins al proper 15 de maig, quan es compleixen 70 anys de la Nakba (Catàstrofe) que els palestins recorden la neteja ètnica, expulsió de les seves terres i l’exili, que va acabar amb la creació artificial de l’Estat d’Israel en 1948, sobre el que eren els territoris històrics palestins.

Des d’aquest moment Israel no ha fet més que avançar en l’ocupació colonial dels territoris palestins a Cisjordània, amb murs i check points contra la seva població, mentre que va convertir a la franja de Gaza en una presó a cel obert amb control de les seves fronteres per terra, aire i mar.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones