Internacional

COP D'ESTAT A BOLÍVIA

Parlamentaris del MAS accepten eleccions amb Áñez i els colpistes

Aquest dimecres una multitud acomiadava als vuit morts confirmats de la repressió a Senkata, no obstant això la població denuncia que hi hauria aproximadament vint morts. Mentrestant els parlamentaris del MAS avalen la figura de la "successió constitucional" sobre la qual se sosté Jeanine Áñez. La decisió implica donar-li als colpistes la legitimitat que busquen.

dijous 21 de novembre de 2019| edició del dia

Dimecres a la tarda, una multitud va acomiadar a la ciutat de El Alto als 6 morts que va deixar la brutal repressió conjunta de l’Exèrcit i la Policia per a desbloquejar la sortida de camions cisternes en Senkata.

En aquesta mateixa localitat, a la tarda, es va realitzar un massiu cabildo obert que, entre altres resolucions, va exigir la renúncia de la colpista Jeanine Áñez al mateix temps que va resoldre mobilitzar-se massivament aquest dijous cap a La Paz. La trobada va fer també una crida a unir a tot el país en la lluita contra el cop d’Estat.

No obstant això, mentre tenia lloc aquesta enorme mostra de lluita contra el cop, els parlamentaris del MAS avançaven en negociacions amb els colpistes. Aquest dimecres a la tarda, la Cambra de Senadors va enviar a la comissió de Constitució que presideix un projecte de llei per a fer una crida a eleccions, conegut com a Llei Excepcional i Transitòria per a la realització de les Eleccions Nacionals i Subnacionals.

En les primeres hores de la tarda no es va conèixer el contingut del projecte. No obstant això, més tard va quedar en evidència que es tractava d’una concessió per part de la bancada del MAS cap a allò que els colpistes vénen exigint.

Segons van publicar diferents mitjans, el projecte, referint-se a Evo Morales i Álvaro García Linera, assenyala que “han presentat renúncia definitiva a l’Assemblea Legislativa, i sol·licitat asil als Estats Units Mexicans, país que els va atorgar i en el qual es troben actualment fent abandó de les seves funcions”.

En aquest sentit, s’agrega “que la investidura de l’actual Presidenta de l’Estat [és a dir Jeanine Añez, NdR] sorgeix de la successió constitucional, determinant com a objectiu principal del seu mandat, la convocatòria a eleccions generals del país, configurant inequívocament la seva raó de legitimitat en el compliment d’aquesta comesa, inexcusable per la seva naturalesa transitòria”.

D’aquesta manera, els assembleistes del MAS reconeixen al Govern colpista de Áñez, Camacho i Mesa, traint l’heroica lluita dels pagesos, treballadors, joves i pobles originaris que des de fa dies es mobilitzen massivament per la renúncia de Áñez, i enfronten la repressió de les Forces Armades i la Policia, que compten amb la impunitat garantida pels colpistes per a matar.

L’església, l’ONU, i l’OEA, que va ser part del cop, tots s’alineen per a legitimar les eleccions organitzades pels qui han donat un cop d’estat i estan massacrant al poble bolivià.

Aquesta traïció dels parlamentaris del MAS se suma a la direcció de la Central Obrera Boliviana (COB), que el dia del cop es va sumar a la comanda de renúncia d’Evo Morales, i que ha evitat que la classe obrera, a excepció d’algunes federacions de miners, sumi el seu pes decisiu a les mobilitzacions per a derrotar al cop i a la dreta racista que ve per les conquestes dels sectors populars, els pagesos i els pobles indígenes.

Com va denunciar un representant de la joventut altenya en el massiu cabildo que es va realitzar a Senkata aquest dimecres, per a derrotar al cop cal enfrontar aquesta traïció. Una vegada més, “Amb els nostres morts no es negocia”.
temes relacionats

Crisi Bolívia   /    Evo Morales   /    Bolívia   /    Internacional

Comentaris

Comentar