×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Alerta global davant l’avanç d’Òmicron: la UE endureix restriccions

A menys d'un mes del seu descobriment, la nova variant obliga diversos països del vell continent a reimposar restriccions mentre es multipliquen els contagis a Amèrica i Àsia.

dilluns 20 de desembre de 2021
Facebook Twitter

A gairebé un mes del seu descobriment, la ràpida propagació de la variant Òmicron ha portat aquesta setmana a reimposar restriccions en diversos països europeus, on el cep ja té transmissió comunitària, però també en zones d’Àsia i Amèrica Llatina.

La situació és crítica a Europa, on el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) ha assenyalat que ja existeix transmissió comunitària d’Òmicron i espera "un nou i ràpid augment dels casos en els pròxims dos mesos".

A dies per les festes de Nadal, l’ECDC adverteix que la vacunació "no és suficient" i fa una crida a reintroduir accions "fortes" i "urgents" enfront del ràpid avanç del cep, com la tornada al teletreball o la limitació d’aforaments en espais públics.

Itàlia i Grècia han avançat aquests últims dies en aquesta direcció en exigir test negatius a tots els turistes, fins i tot als vacunats i independentment de la seva nacionalitat, una mesura que ja havia adoptat Portugal i Irlanda a inicis de desembre.

Aquestes disposicions generen preocupació a la Unió Europea (UE) per afectar l’ús del passaport sanitari europeu, que des de juliol permet als vacunats viatjar sense test ni quarantenes, i limitar la llibertat de moviment just quan molts ciutadans viatgen per a veure als seus sers estimats.

Davant la potencial tensió que sorgirà, Brussel·les recorda als Estats membre que les accions unilaterals han de ser "proporcionades" i d’una durada el més curta possible.

França, per part seva, ha prohibit des d’aquest dissabte els viatges no essencials amb el Regne Unit, on l’augment de contagis registra per tercer dia consecutiu un nou rècord, amb més de 93.000 casos diaris.

A més, el Govern va anunciar que a partir de 2022 el passaport sanitari només serà vàlid amb una pauta de vacunació completa i no amb un test negatiu, com fins ara.

Com en altres moments de la pandèmia, existeix la possibilitat que el que passa a Europa, amb la combinació de les variants Òmicron i Delta, es repeteixi en altres zones del planeta.

Segons l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), en l’última setmana el continent americà ha diagnosticat més de 926.000 noves infeccions de Covid-19, un augment del 18,4% respecte a les setmanes prèvies.

Els contagis d’Òmicron augmenten també a Àfrica, on dimecres passat Sud-àfrica va registrar un rècord de 26.976 nous casos en 24 hores, setmanes després d’haver anunciat el descobriment de la nova variant. I una situació similar es preveu a Àsia, on només Xina sembla blindada.

L’Organització Mundial de la Salut alerta sobre la propagació sense precedents d’Òmicron, notificada ja en 89 països però probablement present en molts més. L’organització internacional ha tornat a insistir en que és més important "vacunar a tothom" que donar dosis de reforç als ja vacunats. No obstant, mai ha qüestionat que no s’hagin alliberat les patents de les vacunes, que és l’única forma realista en la que tots els països amb capacitat per a fabricar-les ho puguin fer de manera massiva i inoculant en temps rècord a tota la població mundial.

Per contra, sempre es s’ha privilegiat els beneficis de les grans farmacèutiques i laboratoris, aportant escases vacunes a les regions més pobres del món, provocant amb la circulació comunitària massiva l’aparició de noves variants.

Només la irracionalitat capitalista, que garanteix el lucre abans que les vides humanes, és responsable de la situació actual de la pandèmia.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat