×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Alemanya fa un altre salt armamentistic i anuncia l’enviament de tancs a Ucraïna

“Hem decidit que Alemanya enviarà tancs antiaeris ‘Gepard’ a Ucraïna”, segons declaracions de la ministra de Defensa Christine Lambrecht en l'obertura d'una reunió amb els seus homòlegs occidentals en la base de Ramstein.

Juan Chingo

dimecres 27 d’abril de 2022
Facebook Twitter

Els Estats Units ha reunit els ministres de Defensa de més de quaranta aliats en la base de Ramstein (Alemanya) per alinear l’enviament d’armament a Ucraïna. En la reunió no només van participar membres de l’OTAN, Ucraïna i els candidats a ingressar (Suècia i Finlàndia), sinó també països no europeus: entre altres, el Japó, Austràlia, Corea del Sud, Israel, Qatar, Kenya. Una mostra més de com els Estats Units estan buscant agrupar forces fins i tot més enllà d’“Occident” en la seva licitació amb Rússia, que té l’objectiu estratègic d’afeblir l’eix de Moscou amb Pequín, amb la Xina en la mira com hem explicat en un altre article.

Enfront del desenvolupament de la segona fase de la guerra, van instar fortament els seus aliats a enviar més i millor armament. «No tenim temps que perdre», va declarar el secretari de defensa nord-americà, Lloyd Austin, perquè "les pròximes setmanes seran crucials per a Ucraïna", ja que Rússia intenta fer-se amb el control total del sud d’Ucraïna i de la regió de Donbás. És probable que darrere d’aquestes paraules l’objectiu real sigui impedir que Putin privi als ucraïnesos de l’accés a la Mar Negra, encara que com es veu des del començament de la guerra la tàctica nord-americana es va adaptant a la situació del terreny. D’aquí el seu major to triomfalista i ofensiu enfront de les dificultats de la invasió russa. En paraules d’Austin: “Ucraïna creu clarament que pot guanyar, igual que tots els presents. Continuarem movent cel i terra per a poder satisfer-los”. I oferint per a aquest fi uns 400 milions de dòlars amb el propòsit de reemplaçar les armes que els diferents països envien a Kíev.

La pressió nord-americana i dels aliats més guerreristes és tal que fins i tot Alemanya ha hagut d’adaptar-se. En un nou gir, abans del començament de la reunió, el govern alemany anunci l’enviament de sistemes antiaeris blindats, uns quaranta Gepard que seran recondicionats per la indústria armamentista alemanya i el futur entrenament de soldats ucraïnesos a Alemanya. Fins llavors, el canceller Olaf Scholz s’oposava a subministrar directament vehicles blindats o peces d’artilleria, a més dels llançacoets i míssils antiaeris ja subministrats. El canceller justificava la seva negativa pel desig de protegir els seus compatriotes d’un atac atòmic rus. No obstant això, l’actitud en relació al lliurament d’armaments de potències nuclears (els Estats Units, Gran Bretanya) fins als socis més petits en termes militars (República Txeca, Polònia o Holanda), que no alberguen aquest temor, ha deixat a Scholz a la defensiva. En el pla intern la reculada del canceller socialdemòcrata és una petita victòria dels conservadors del CDU/CSU. Amb l’amenaça de la presentació d’una resolució a favor del subministrament d’armes pesants prevista per al dijous en el Bundestag, els conservadors han obligat a Olaf Scholz a un nou gir. Amb els Verds i els Liberals pressionant per les demandes de Kíev, el cap de govern s’hauria enfrontat a un virtual vot de confiança.

Com hem escrit, malgrat les vacil·lacions, fortes contradiccions i enormes costos, el govern alemany ha decidit el seu camí guerrerista dins de l’esquema global dissenyant pels Estats Units. Tendència militarista que només pot aprofundir-se com anuncia el fet que la reunió d’avui serà la primera de moltes, segons el cap del Pentàgon. Estigui va anunciar que Washington i els seus aliats es reuniran a partir d’ara cada mes. Amb un objectiu clar: organitzar l’acció de "les nacions de bona voluntat per a intensificar [els esforços], coordinar [l’assistència] i centrar-se en guanyar la lluita actual i la que està per venir", segons paraules d’Austin.


Facebook Twitter

Juan Chingo

Integrante del Comité de Redacción de Révolution Permanente (Francia) y de la Revista Estrategia Internacional. Autor de múltiples artículos y ensayos sobre problemas de economía internacional, geopolítica y luchas sociales desde la teoría marxista. Es coautor junto con Emmanuel Barot del ensayo La clase obrera en Francia: mitos y realidades. Por una cartografía objetiva y subjetiva de las fuerzas proletarias contemporáneas (2014).

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna