×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Alarma, okupes!” Quan els mitjans et preparen contra el dret a l’habitatge

3,5 milions d'habitatges buits i 0,03% d'habitatges ocupats. Els mitjans dels capitalistes fan campanya per a passar les crisis d'habitatge i de desocupació que podrien coincidir aquesta tardor. “Okupes”, alarmisme i mentides. Desmuntem la criminalització.

Roberto Jara

dimarts 25 d’agost de 2020
Facebook Twitter

La tardor està prevista que arribi amb una previsió d’acomiadaments entorn del 30% dels 2 milions de persones en ERTO. Això podria donar lloc a una onada de desnonaments que ja compta amb un precedent en la crisi de 2008. Des de 2008 a la fi de 2019 es van executar més d’un milió de desnonaments en l’Estat Espanyol.

Aquesta crisi residencial s’ha agreujat amb la crisi del coronavirus. Però amb totes les xifres ofertes abans, segons els mitjans dels capitalistes, saps què sembla que has de témer?, què apareix a tota hora com un perill? "Okupes". Amb la K ben marcada perquè ho associïs als moviments socials.

Precisament el que ha generat l’aparició cada vegada més freqüent d’espais okupats són els efectes dels milionaris plans urbanístics i la falta d’espais de trobada per a col·lectius, veïns i organitzacions. A això hem de sumar el problema de l’habitatge digne, els tancaments de centres municipals dedicats a l’educació i a la salut, a l’oci i a l’esport, la repressió en els barris més pobres, i en definitiva, les grans mutacions urbanes al servei del mercat -que en favor dels negocis dels grans grups empresarials expulsen, aïllen i priven de serveis i espais propis als veïns, sobretot els més empobrits-.

Mentrestant, en les notícies es repeteixen les històries terrorífiques en les quals pràcticament baixes pel pa i t’han tret la casa uns terrorífics "okupes" de forma totalment impune. No és el banc, ni un fons voltor, sinó gent pobra contra la qual demanar mà dura. Tenint en compte que durant aquesta crisi s’ha executat de mitjana un desnonament cada 12 minuts, qui és el llop feroç de la història?

Ja sigui amb la col·laboració de la policia, d’empreses semi-legals vinculades a l’extrema dreta, com Desokupa, o amb les dues, les entitats financeres, fons voltor, i algun d’aquests humils propietaris d’una simple dotzena de pisos que a penes cobren 8.000 € al mes, s’han dedicat durant aquest confinament a deixar al carrer, en plena pandèmia, confinament i estat d’alarma, a famílies senceres a través de pràctiques il·legals i fins i tot violentes sense que ni la policia ni el poder judicial facin res per impedir-ho.

Mentrestant, en 17 províncies el preu ha escalat en els últims quatre anys per sobre del 10%. Aquest increment ha estat encara major en les zones més afectades per la gentrificació lligada a la indústria turística, com Balears amb una pujada que arriba al 19%, Canàries amb el 14%, Catalunya i la Comunitat Valenciana amb el 13% o la Comunitat de Madrid i Andalusia amb el 12%.

El govern "progressista" va deixar per fora del seu pacte d’investidura qualsevol mesura de control i limitació dels preus del lloguer. Durant l’Estat d’Alarma es van negar a aprovar la suspensió de lloguers i hipoteques, i a canvi van oferir ajornaments voluntaris o crèdits de l’ICO per a garantir que els propietaris no deixaven d’ingressar.

Mentre aquesta és la situació de milers de joves i famílies, en l’Estat espanyol hi ha més de 3 milions d’habitatges buits i s’ha rescatat amb 70.000 milions d’euros a la banca que té centenars de milers d’habitatges buits. El problema no és l’"okupació", per molt que els focus, els discursos de mà dura i les bandes sonores dramàtiques en les televisions s’obstinin a dir el contrari.

I si pensem més enllà de condemnar o justificar a qui ha de recórrer a entrar en un habitatge buit i ens veiem com articular la baralla perquè no hagi d’haver-hi més ocupacions ni persones sense habitatge?

Solament un programa que garanteixi el dret a l’habitatge i avanç sobre els drets i privilegis de les grans forquilles pot evitar-ho. Que parteixi de la prohibició permanent dels desnonaments, l’expropiació dels habitatges dels especuladors i la banca, la creació d’un parc públic de lloguer que es fixi en un màxim del 20% de la renda famílies i un pla d’obres públiques fins a garantir l’accés universal a un habitatge digne.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics