×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Airbus España: CGT convoca vaga indefinida davant la negativa de l’empresa a parar la producció

El sindicat CGT, després de consultar a la seva afiliació, convoca una vaga indefinida a Airbus a partir del 30 de març, en la qual ofereix cobertura a tot treballador independentment de la seva afiliació sindical. La mesura és en resposta a la negativa de la direcció d'Airbus a paralitzar la producció en tots els seus centres a Espanya enmig de la crisi sanitària.

EsquerraDiari.cat

dijous 26 de març de 2020
Facebook Twitter

Aquesta setmana la CGT ha anunciat la convocatòria d’una vaga general indefinida a Airbus España, en concret als centres de treball de Getafe, Illescas, Barajas, Tablada i Albacete. La vaga començaria el dia 30 de març i CGT ofereix cobertura a tot treballador que vulgui unir-se a la iniciativa independentment de la seva afiliació sindical.

Els motius de la vaga es troben en la negativa per part de la direcció d’Airbus a paralitzar la producció enmig d’una crisi sanitària. Els treballadors han plantejat que es tracta d’un sector no essencial que hauria d’estar parat i que ells junt amb les seves famílies no haurien de posar-se en risc la seva salut, en una activitat que avui dia no aporta res a la lluita contra el coronavirus.

La setmana passada, del 16 al 20 de març, la pressió dels treballadors va aconseguir paralitzar la producció. No obstant això, el dilluns de 23 de març els torns tornaven a funcionar amb normalitat com denúncia Miguel Fadrique, secretari general de la Federació Estatal de Sindicats de la Indústria Metal·lúrgica-CGT.

El sindicat denuncia la falta de contenidors biosanitaris i d’equips de protecció individual. Tenint en compte que solament a Getafe, diàriament acudeixen a la fàbrica 12.000 persones i que és impossible segons comenten els propis treballadors, mantenir la distància de seguretat, és obvi que la plantilla s’exposa a greus riscos de salut.

El comitè d’empresa hauria tractat de dialogar tant amb la direcció d’Airbus com amb la inspecció de Treball, rebent d’una banda passivitat i tornada al treball i en el cas de Treball, segueixen sense resposta segons comunicava Fadrique el 25 de març.

El que si ha aconseguit CGT són les dades d’incidència del COVID-19 o Coronavirus en la plantilla de l’empresa, sent els següents:

Al que es sumaria un total de 3 casos de persones recuperades. A aquestes dades, per contextualitzar, hem de sumar-li que Getafe, on podem observar que es concentren la majoria dels casos, es tracta d’un dels municipis amb major saturació a l’hospital universitari, la qual cosa afegeix més problemes a la situació sanitària.

CGT ha tractat de sumar a la resta de sindicats del comitè d’empresa a la iniciativa, però desafortunadament no han volgut secundar-la, a pesar que com a expressa CGT es tracta d’una necessitat per a la salut dels treballadors i una mesura lògica en tant que realment només hauria de treballar un 1-2% de la plantilla en tot cas per a feines de manteniment de la maquinària, al no tractar-se d’un sector essencial de la producció. “Fer avions no és essencial en aquest moment”, afirmava Fadrique.

L’exemple d’Airbus França: “Que l’empresa doni màscares per als sanitaris o no tornem al treball”

Aquesta situació no és exclusiva de l’Estat espanyol, ni el sentir de la plantilla d’Airbus España és una cosa aïllada, tot el contrari. Com expressava Gaëtan Gracia, delegat sindical de CGT Tallers Haute-Garona, subcontracta d’Airbus, a Tolosa (França), en una entrevista per a Esquerra Diari, els treballadors no han de posar en risc la seva salut per a benefici dels empresaris.

Per això, mentre el gegant de l’aeronàutica francesa pressiona a les seves fàbriques perquè tornin al treball malgrat la gran crisi sanitària que s’està travessant, els treballadors exigeixen mesures que són un exemple a seguir: 1) la donació de les màscares que posseeix Airbus als sanitaris francesos (l’empresa disposa d’un escandalós estoc d’un material de 20 mil màscares, que escasseja en el sector sanitari francès); 2) l’aplicació de mesures sanitàries dràstiques que protegeixin als treballadors; 3) l’existència d’un comitè de control compost per delegats triats del comitè d’empresa més cada treballador que vulgui sumar-se a l’activitat d’aquest comitè, per a dirigir l’aplicació de les mesures exigides en tant que no es fien de la direcció de l’empresa, i finalment, 4) el manteniment de tots els llocs de treball, inclosos els treballadors temporals, sense pèrdues de salari.

Et pot interessar: Treballadors d’Airbus França: "Que l’empresa doni mascaretes per als sanitaris o no tornem a la feina"”

Que extraordinari seria que s’estengués la solidaritat i coordinació entre totes les plantes d’Airbus a França, l’Estat espanyol i Europa, i juntament amb això les mesures de lluita i d’organització que plantegen els seus treballadors. L’adopció d’una política comuna enfront de l’avarícia dels capitalistes, que no dubten a sacrificar les vides dels treballadors per a mantenir els seus beneficis, com denuncien els treballadors d’Airbus a un costat i a l’altre dels Pirineus, és clau per a enfortir la lluita de la nostra classe i prefigurar una sortida obrera a aquesta crisi. Perquè les nostres vides valen més que els seus beneficis.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE