×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acorralat pels armilles grogues, Macron va anunciar concessions mínimes

En un breu discurs Macron va anunciar una sèrie de mesures salarials i impositives que resulten mentideres i insuficients. Un augment salarial que no és tal, i un bo de finalització d'any a discreció dels empresaris, entre uns altres.

dimarts 11 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Amb la crisi oberta per les enormes protestes que sacsegen França des de fa setmanes, el president de França, Emmanuel Macron, va donar un discurs de tretze minuts en el qual va anunciar una sèrie de mesures econòmiques, salarials i impositives que van resultar sens dubte insuficients.

L’anunci que més va ressonar és el del suposat augment de 100 euros sobre el salari mínim que en realitat és una sort de subsidi estatal avançat d’una promesa que Macron ja tenia en carpeta. De fet el president va confirmar que aquest augment no implicarà cost algun per als ocupadors sinó que l’augment serà subsidiat amb els impostos que paguen els propis treballadors.

El mandatari li va demanar als empresaris "que puguin", deixant ben clar que no obligarà a que es compleixi amb el pagament, que lliurin als seus empleats un bo de finalització d’any que també quedarà exonerat d’impostos.

A més el president va assegurar que els jubilats que guanyin menys de 2.000 euros mensuals veuran anul·lada la pujada de la Contribució Social Generalitzada (CSG), encara que aquest va beneficiar no arriba a cobrir el nivell d’inflació.

Macron va decretar en el seu discurs un "estat d’emergència econòmic i social", reconeixent la crisi en la qual està submergit l’Estat francès.

Aquest dilluns al matí, el president francès s’havia reunit amb dirigents sindicals, empresaris i membres del parlament per intentar reprendre les regnes de la situació de crisi social i política que va desbordar tot el poder estatal. Així, amb l’ “ajuda” de la burocràcia sindical, va intentar omplir de contingut els seus anomenats a el “diàleg” i a el “respecte” per aconseguir una organització de l’Estat, com es va referir fa minuts.

Amb escassa legitimitat i la seva popularitat pel sòl, va deixar anar frases demagògiques com “volem que a França puguem viure dignament del nostre treball” i fins a va dir “assumir la seva responsabilitat”.

Et pot interessar (en castellà): L’estratègia de la por no funciona més: una massiva mobilització a París i en tota França

No obstant això, des del començament del discurs va arremetre contra les armilles grogues, als qui va acusar de tenir un “comportament inacceptable” i que van portar a una “violència inadmissible”. Si només ens detenim en la dada que des del 17 de novembre van ser detingudes 4523 persones en tot el país (2 mil només l’últim dissabte de protestes), en un context d’una brutalitat policial inusitada, amb operatius que no es veien des de maig de 1968, podem concloure que la violència que inadmissible és la del propi Estat francès i les seves forces policials, que van ferir a desenes de manifestants en tot el país i, fins i tot, va haver-hi persones mortes.

Caldrà veure si Macron aconsegueix calmar les aigües de les jornades de lluita que viu França amb mesures limitades com les quals va anunciar. Sense anar més lluny, un dels reclams era que es restableixi l’impost a la fortuna, alguna cosa bàsic i elemental, però ni tan sols això es va dignar a cedir.

El moviment de les armilles grogues, que va sorgir com una protesta contra la pujada d’impostos als combustibles en el marc de l’anomenada “transició ecològica” a França, va obrir una lluita més profunda contra les desigualtats que afecten cada dia més als treballadors i treballadores francesos i, en part, s’evidencia en el propi discurs de Macron, que es va referir a la construcció d’un “nou contracte per a la nació”.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah