×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acord de la Llei d’Habitatge: maquillatge progressista que no posa límit ni a preus ni a desnonaments

Aquest divendres ha estat presentat l'acord entre ERC, EH Bildu i el Govern PSOE-UP sobre la futura Llei per al Dret a l'Habitatge. Una vegada més, maquillatge progressista que no incorpora cap de les grans reivindicacions per les quals venen lluitant sindicats de llogaters i plataformes anti desnonaments.

Clara Mallo

dissabte 15 d’abril
Facebook Twitter

La norma va ser pactada en el si del Govern i aprovada en Consell de Ministres fa ja un any i mig, és ara que l’Executiu de coalició ha finalitzat les negociacions amb els seus socis en el Congrés, ERC i EH Bildu que garanteix el suport parlamentari.

Han estat de fet totes dues formacions les que han fet públic aquest divendres l’acord en una roda de premsa conjunta on han donat els últims detalls i incorporacions a la llei d’habitatge després de les negociacions desenvolupades en les últimes setmanes. Com han explicat, “l’acord aconseguit inclou algunes novetats importants respecte al text que ja va sortir del Consell de Ministres”.

Amb aquestes novetats es refereixen a la limitació estructural de les revisions de contractes de lloguer que serà del 3% durant 2024 i, d’ara endavant, quedarà fixat per un nou índex encara per definir; la regulació dels lloguers que es trobin en zones tensionades, de la qual cosa no es coneix el detall; la regulació dels requisits necessaris perquè les comunitats autònomes i els ajuntaments puguin declarar zones tensionades en els seus territoris (aquelles on els lloguers són més alts respecte a la renda mitjana); i a més, el fet que les comunitats autònomes podran, en funció de les seves competències, rebaixar la condició de “gran tenidor” a 5 immobles.

A part de la inconcreció de totes aquestes mesures, l’acord no incorpora cap de les principals qüestions per la qual venen lluitant i mobilitzant-se col·lectius d’inquilins i antidesnonaments. L’acord anunciat no posa fre a l’augment de preu de lloguers i no protegeix ni acaba amb els desnonaments dels col·lectius més vulnerables. Tampoc incorpora mesures per desenvolupar plans d’habitatge públic o lloguer social.

Per part seva, Podemos també fa bandera d’aquesta llei i la defineix com una norma en la qual “inclinem la balança a favor de la gent enfront dels abusos de l’especulació”. En aquesta ocasió aquestes formacions han hagut d’exercitar bastant la seva imaginació a l’hora de desplegar un discurs progressista entorn de la llei que presenta molt pocs, per no dir cap, punts de suport per a això.

Poc després de conèixer-se l’anunci alguns grups i sindicats en defensa del dret a l’habitatge ja han publicat comunicats molt crítics sobre la llei mostrant el veritable caràcter de la norma que, lluny de protegir el dret a l’habitatge i blindar els preus de lloguers, sembla tractar-se més de maquillatge electoral, com ja ha ocorregut amb altres de les mesures aprovades pel Govern “progressista”.

El sindicat de llogateres de Madrid en un comunicat explica referint-se a la llei que “en línies generals proposa una regulació dels lloguers que és una farsa”. i denúncia que amb la nova norma “El dret a l’habitatge segueix sense estar blindat en tot el territori i s’usa com a basa en plena campanya electoral”. També el sindicat de llogateres ha publicat un comunicat en el qual defineix la llei com “una regulació de lloguers dissenyada perquè els preus continuïn pujant.” La PAH de Barcelona en el seu comunicat ha indicat que “l’acord anunciat avui no canvia el fet que la futura llei segueix sense acabar amb els desnonaments de persones vulnerables que no tenen una alternativa residencial”.


El límit del 3% en les revisions de contracte: una mesura totalment insuficient que permet que els preus continuïn pujant

Aquesta llei regula el mercat del lloguer però permet sense cap mena de límit que els preus continuïn augmentant.

Això és així en primer lloc perquè l’únic límit que estableix la llei és respecte a l’actualització de contractes. Això vol dir que no estem parlant d’un topall al preu dels lloguers, que continuaran estant subjectes a les lleis del mercat immobiliari dins de l’economia capitalista que, per cert, res tenen a veure amb la dignitat de la vida de les persones. És a dir, els propietaris podran posar el preu de lloguer que desitgin, quan facin un contracte (al preu que sigui) només se’ls exigirà que quan aquest es renovi no augmenti més d’un 3%, i això només durant 2024. Quelcom que a més podria incentivar que els contractes inicials tendeixin a ser més elevats.

D’altra banda, la mesura parteix ja de contemplar una pujada en la renovació de lloguers, quelcom que, tenint en compte el punt en el qual estem, més que un topall seria necessària una baixada generalitzada dels lloguers que acumulen anys de pujades galopants.

A més, a pesar que la llei parla d’una regulació estructural, el límit només estarà vigent en 2024, a partir d’aquí no s’especifica quin serà l’índex que mesurarà el mateix, ni que vagi a estar garantit, ja que quedarà subjecte a la voluntat dels futurs governs. Què dir que presenten un 3% com a mesura excepcional en temps de crisi social, quin percentatge establiran en altres moments?

Aquesta mesura, també inclou té un perill com adverteixen els sindicats d’inquilines. En tractar-se d’un límit en la renovació de contractes, es pot crear un “incentiu perillós: expulsar a l’inquilí actual per poder pujar el preu sense límit a un nou inquilí”.

A part d’allò limitat de la mesura que només afecta a les renovacions, els sindicats d’inquilines també adverteixen que existeixen molts mecanismes dins de la pròpia llei que permeten i faciliten esquivar aquesta mesura. D’una banda, no es regula la figura del “lloguer de temporada”, que queda exclosa de qualsevol tipus de límit o regulació, per la qual cosa es podrien fer pujades sense cap mena de límit recorrent a aquesta figura. I, d’altra banda, l’acord contempla que si s’al·leguen reformes o canvis en l’habitatge es pot augmentar el preu de lloguer fins a un 10%. Pel que les opcions per envoltar el límit del 3% són molt variades.


Carta blanca per als desnonaments: bancs i fons voltor podran continuar desnonant sense cap mena d’obligació o penalització

Entre les mesures anunciades a so de bombo i platerets tampoc n’hi ha cap que posi fi als desnonaments, ni tan sols als dels col·lectius més vulnerables.

Ara, amb aquesta llei sí que es prohibeix els desnonaments sense data i hora predeterminades, com sí que succeeix actualment, i inclouen noves pròrrogues en els procediments de llançament, però més enllà d’això no posa cap vedat als desnonaments que continuen estant a l’ordre del dia. Fins i tot sense voler arribar tan lluny, tampoc s’han incorporat mesures com l’obligatorietat, per a grans propietaris, d’oferir lloguer social a les famílies que acreditin vulnerabilitat. Sí s’han preocupat d’incloure mesures cosmètiques que no porten a cap costat com l’obligatorietat que els propietaris se sotmetin a una mediació, que no garanteix res ja que la resolució de la mateixa no es té per què respectar.

És a dir, com a denúncia la PAH de Barcelona, els “grans tenidors com bancs i fons voltor podran continuar desnonant sense cap mena d’obligació o penalització”.

A part de no limitar lloguers ni preu de l’habitatge, la nova llei que es diu “del dret a l’habitatge” tampoc inclou cap mesura per desenvolupar un mercat d’habitatge públic i lloguer social, ni toca ni un dels milers de pisos buits en mans de bancs i fons voltor. Tampoc parla del problema hipotecari agreujat per l’augment de l’Euribor en els últims mesos.

Durant aquests anys el problema de l’habitatge no ha fet més que agreujar-se. Un drama social difícil de suportar per a les milers de famílies que viuen al límit a causa de la pujada generalitzada de preus. Un drama social davant el qual el que el maquillatge progressista no té cap resposta que donar.

El problema de l’habitatge és un problema estructural en el capitalisme espanyol que s’aguditza ara amb l’escalada inflacionista i la situació de crisi social que desencadena. En tot aquest temps el Govern “progressista” no ha pal·liat ni en gens ni mica les conseqüències més dramàtiques d’aquesta problemàtica. Coneixedor del drama de la falta d’habitatge per a molts, el Govern de PSOE-UP ha fet algunes temptatives de maquillatge progressista com el decret “anti desnonaments” que no han tingut cap impacte real i a les quals ara presenta el seu corol·lari final amb aquesta llei.

La problemàtica de l’habitatge està condicionada per la precarietat laboral al que se suma la voracitat de la lògica capitalista molt especialment en mercats com el de l’habitatge. Això ens situa en un greu problema estructural. Aquí que el problema de l’habitatge necessiti de solucions de fons, radicals, que toquin els interessos dels grans tenidors d’habitatge com la congelació de tots els lloguers, la intervenció del mercat del lloguer sota el control dels llogaters, l’expropiació dels habitatges dels grans tenidors per crear un parc públic de lloguer social, així com unes altres no exclusives a l’àmbit de l’habitatge com la incorporació immediata de clàusules de revisió salarial en tots els convenis que indexin l’IPC de manera mensual i de manera automàtica o la nacionalització sense indemnització i baix control de treballadors i usuaris dels oligopolis de l’energia i el transport entre altres.

Mesures urgents per a evitar que aquesta crisi es descarregui sobre les famílies treballadores.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?