×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acord d’ERC i Comuns per salvar uns pressupostos neoliberals: cal enfrontar-los al carrer

Dies de negociacions frenètiques per tal d’evitar la reprovació dels pressupostos catalans. El govern està dividit i ERC anuncia un preacord amb els Comuns.

Guillermo Ferrari

dilluns 22 de novembre de 2021
Facebook Twitter

La direcció de la CUP, ha anunciat aquest dissabte que manté la impugnació als pressupostos presentats pel govern d’ERC i JxCat. La diputada Eulàlia Reguant ho va anunciar després de negociar tot el que ha pogut uns pressupostos completament liberals, defensats per Jaume Giró.

Esquerra Republicana ha anunciat que ha arribat a un preacord amb els Comuns per tal de tirar cap endavant els pressupostos. Tot i que en un primer moment Junts se n’havia desmarcat. De fet, aquest mateix diumenge Jordi Sánchez va fer una roda de premsa per anuncia que no acceptaran cap canvi substancial al projecte presentat. Què passarà? Acceptarà JxCat aquest preacord?

La crisi ja està servida. Un altre crisi més de govern. Esquerra Republicana i els hereus de l’antiga convergència estan governant des d’aquell híbrid que es va anomenar “Junts pel Sí”. Fins i tot, Esquerra Republicana va donar suport prèviament a dos pressupostos d’Artur Mas que preservaven les retallades.

Aquestes dues organitzacions estan “condemnades” a estar juntes ja que el poble català va expressar massivament i en moltes ocasions el seu desig d’autodeterminar-se. Però al mateix temps lluiten entre sí per quotes de poder. Si parlen d’independència no es perquè ho siguin, sinó perquè és la forma d’evitar ser engolits per l’onada independentista que amenaçava la seva existència.

Cal lluitar contra els pressupostos neoliberals

La CUP ha estat exigint durant aquests mesos al Govern i als partits del procés uns “pressupostos socials”. Com si ja no s’estiguessin configurant els pressupostos neoliberals amb “cara progre” combinat amb els dels convergents de sempre.

Que cal fer perquè la CUP reconegui que no es pot demanar allò impossible als partits capitalistes? El que calia, una vegada més, era desenvolupar una política independent, de classe i combativa contra aquests partits.

Portem quatre anys de “política gestual” completament buida amb la legislatura de Quim Torra i la de Pere Aragonès. Estan fent i han fet tot el possible per desviar el moviment català. El mateix que van fer Junqueras i Puigdemont després de l’1O. Ha quedat clar que hi ha un 52% de votants que potser volen la independència, però no així de diputats catalans. Ara s’estan barallant al Parlament pels fons europeus i com ho fan arribar a les grans empreses.

És mentida això de “tres de quatre euros” van a la despesa social. Perquè els diferents governs catalans van utilitzar milions d’euros de l’educació i la sanitat públiques per finançar les empreses privades d’aquest sector, això que es diu capitalisme d’“amiguets”. I això és el que el govern està negociant amb el repartiment dels fons europeus: beneficiar a les grans empreses i macro-projectes.

Més enllà de com avancin les negociacions dels pressupostos, la crisi de govern està servida. No se sap si això compromet la legislatura o si serà una altra crisi més superada. Però el que queda clar, és que la política de Pere Aragonès i la Jordi Sánchez va en contra del poble treballador i a favor de les grans empreses catalanes. I, en aquest sentit, estan negociant els pressupostos neoliberals amb la força de Jèssica Albiach i Ada Colau. De fet, Ernest Maragall ja ha anunciat que donarà suport als pressupostos de la ciutat de Barcelona d’Ada Colau i el PSC.

Ja veurem com pot afectar les negociacions dels pressupostos catalans també als pressupostos generals de l’Estat (PSOE-UP). Però el que està clar és que ERC i JxCat es troben en un procés de restauració autonomista i han deixat a banda el desig d’autodeterminació del poble català.

En enfront de tot això, quina és l’alternativa anticapitalista i d’esquerres per fer front a uns pressupostos que continuaran atacant a les classes treballadores i populars?

La CUP ha de trencar amb el govern i cridar a la mobilització per enfrontar aquests pressupostos

El no als pressupostos de la CUP es deu al fet que tenen tants gripaus per empassar-se que no es podien votar per una formació anticapitalista. Però és que ERC i JxCat són hereus d’Artur Mas i Jordi Pujol. Estan fent polítiques econòmiques autonomistes a favor de les mateixes empreses que a partir del 3O van treure el seu domicili social de Catalunya davant del referèndum de l’1O, la gran vaga de treballadors del 3O i la crida de l’“a por ellos” del Rei.

Si la direcció de la CUP vol ser conseqüent amb el refús dels pressupostos, ha de trencar amb el govern que mai havia d’haver votat. Els pressupostos són la llei més important de l’any, ja que condensa la política que ha de desenvolupar el govern. I si un grup no hi està d’acord, vol dir que no té acord amb la seva política. La pregunta és, com pot la CUP mantenir el seu suport al govern d’ERC i JxCat?

Si la CUP està contra dels pressupostos de debò, hauria de preparar-se per lluitar contra la seva aplicació i fer una crida urgent per la mobilització als carrers. Aquests pressupostos no contemplen la “Fixesa Ja” que demanen milers de treballadors interins. Fins i tot Esquerra Republicana va demanar diners per pagar indemnitzacions dels interins que acomiadarà. Pensar que hi ha jutges que donen la fixesa, ERC es posa a la dreta del poder judicial (!!!).

Aquests pressupostos serveixen per finançar a les grans empreses que paguen misèria, subcontracten i precaritzen a les dones i al jovent. Per tant, no n’hi ha prou a què els diputats votin en contra dins de la cova de lladres que són els parlaments burgesos. Cal posar totes les seves forces al carrer, entre els estudiants i els treballadors, en alerta per poder encegar l’espurna de la lluita pels drets dels treballadors, el poble i el dret democràtic a l’autodeterminació.

Et pot interessar: Després de l’esmena de la CUP als pressupostos, cal un pla de lluita independent del govern


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah