×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acomiadaments a CaixaBank i BBVA: els treballadors responen amb aturs i vagues

En les últimes setmanes treballadors de CaixaBank i BBVA han protagonitzat nombroses mobilitzacions davant els intents d'aquestes entitats financeres d'imposar sengles ERO unilaterals que deixarien al carrer a 12.000 empleats.

Pablo Juárez

dilluns 24 de maig de 2021
Facebook Twitter

En aquests últims mesos s’han produït una cascada d’EROs i acomiadaments massius en grans empresa com Inditex, el Corte Inglés, la indústria, etc. Un dels sectors més colpejats és també la banca. D’aquesta manera molts dels grans bancs han anunciat importants retallades de la seva plantilla. Entre els ERO més destacats es troben els que pretenen implementar CaixaBank i el BBVA.

Entre aquestes dues entitats financeres pretenen acomiadar a més de 12.000 treballadors. Encara que no es tracta d’una situació nova, ja que en els últims anys en la banca s’han destruït 10.0000 llocs de treball, si que es tracta d’un salt de qualitat en el nivell d’atac per part de la patronal.

És la primera vegada que empreses d’aquest sector es disposen a implementar EROs amb tants acomiadaments. Aquesta agressivitat patronal ha cridat fins i tot l’atenció a CCOO i UGT, que en tot aquests anys han tractat de mantenir costi el que costi la pau social i la passivitat entre les plantilles, fins i tot malgrat la sagnia de llocs de treball constant i la degradació de les condicions laborals. No obstant, aquesta vegada tant CaixaBank com el BBVA pretenen dur a terme aquestes retallades en les seves plantilla de manera unilateral i afectant de manera traumàtica a milers de treballadores i treballadors.

L’aposta de les directives d’aquests bancs és la d’imposar acomiadaments sense cap grau de voluntarietat, i fins i tot afectant sectors de la plantilla més jove. Fins ara la patronal financera sempre havia disfressat els seus ERO com una cosa voluntària i en forma de prejubilacions per als treballadors de més edat. En aquesta ocasió sembla que no està disposat ni tan sols a prendre aquestes mesures pal·liatives.

Aquesta situació contrasta brutalment amb les pujades de salaris que acaben d’atorgar-se els directius d’aquests bancs. D’aquesta manera el president de CaixaBank Jose Ignacio Goirgalzorri ha passat de cobrar 500 mil euros a 1,65 milions d’euros.

La irritació que provoca totes aquestes mesures són les que han provocat que des de les diferents organitzacions sindicals hagin convocat nombroses concentracions i mobilitzacions en les últimes setmanes. A més hi haurà aturs parcials en BBVA el 25 i el 31 de maig, i una jornada de vaga el 2 de juny.

La predisposició dels treballadors per a enfrontar aquestes mesures antisocials contrasta amb la passivitat del Govern, que s’ha limitat a enviar una carta d’advertiment a aquests bancs, perquè s’asseguin a negociar quants empleats es queden finalment al carrer. Això és fins i tot més escandalosos ja que el propi Estat és un dels accionistes més importants de CaixaBank.

Una vegada mes el govern “més progressista de la història” demostra que, més enllà de qualsevol declaració buida, sempre acaba agenollant-se als interessos de l’Ibex 35. És degut a això que només mitjançant la mobilització i la coordinació de tots els treballadors que estan enfrontant aquests processos d’acomiadaments i degradació de les seves condicions laborals que podrem frenar la voracitat de la gran patronal.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna