Política Estat espanyol

PRESOS POLÍTICS CATALANS

Accés a la Constitució de les Corts espanyoles entre mesures de custòdia i a l’espera de la seva suspensió

dimarts 21 de maig de 2019| edició del dia

Avui, com ahir, els líders sobiranistes presos han accedit al Congrés dels Diputats i al Senat entre fortes mesures de custòdia policial per a les sessions constitutives de les dues Cambres.

Els presos polítics han estat traslladats des de la presó de Soto del Real custodiats per un fort dispositiu policial i emmanillats fins a l’arribada d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull a l’edifici de la Cambra Baixa, així com Raül Romeva a la Cambra Alta. Una vegada allà han estat reclosos en sengles sales aïllades.

Com ha denunciat el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, en declaracions a TV3, "no hem pogut saludar als nostres companys, no ens han deixat veure’ls perquè els custodiava la policia".

Tan sols uns minuts abans que comencés la sessió constitutiva han pogut accedir a l’hemicicle els quatre presos amb acta de diputats que van poder recollir ahir entre les mateixes mesures policials, moment en el qual s’ha fet present un fort aplaudiment per part dels altres diputats electes d’ERC, Junts per Catalunya i EH Bildu.

D’altra banda, també s’han sentit crits de "Fora, fora" per part de diputats electes de Vox just quan els líders sobiranistes presos accedien a l’hemicicle i més tard el grup parlamentari de l’extrema dreta ha boicotejat els moments en que els diputats d’ERC i Junts per Catalunya prometien amb referències a la república, l’1-O o als presos polítics.

Al senat, d’igual manera, Raül Romeva s’ha fos a la seva entrada en una abraçada amb Jami Matamala, també amb acta de senador i que ha estat durant tot aquest temps acompanyant a Carles Puigdemont en el seu exili.

Tot seguit ha començat la votació per a l’elecció de president o presidenta del Congrés, en aquest cas Meritxell Batet, del PSC, i a proposta de Pedro Sánchez, a càrrec de la mesa d’edat del congrés, la qual ha sigut conformada per Javier Zamarrón (PSOE) com a diputat de major edat, i les dues diputades més joves de la cambra, Lucía Muñoz (Podemos) y Marta Rosique (ERC) amb una samarreta amb el lema d’"Acció anti-feixista, Països Catalans".

Una elecció que ha hagut d’arribar a la segona votació perquè Batet aconseguís majoria simple amb 175 vots a favor, i que en aquest cas han estat a un ritme inusualment frenètic, provocant-se enormes cues de diputats en el propi hemicicle.

Cal destacar també que les imatges emeses pels mitjans propis del Congrés no han ensenyat en cap moment com Oriol Junqueras feia efectiu el seu dret a la votació. Senyalar, d’igual forma, que, els mateixos presos politics amb acta de diputats només podràn fer us de la paraula quan sigui el seu torn per jurar o prometre el seu càrrec.

Després de la primera votació, els diputats electes presos, que continuen sent jutjats durant aquests dies pel Tribunal Suprem, han pogut saludar al president en funcions Pedro Sánchez i altres diputats del PSOE com la mateixa Meritxell Batet, així com també a alguns diputats d’Unidas Podemos com Pablo Iglesias.

No obstant això, la vice presidenta en funcions del PSOE, Carmen Calvo, sentenciava a primera hora que "la suspensió [dels presos polítics] és evident si s’aplica el reglament del congrés i el senat". És a dir que els líders sobiranistes presos seran suspesos com a diputats en les pròximes hores o dies, quan es reuneixin per primera vegada els membres de la Mesa del Congrés.

Sens dubte, paraules que demostren que amb el PSOE en el Govern, la situació de repressió judicial i policial de part del Règim del 78 cap al procés democràtic català continua estant latent.

Hi haurà ampliació
temes relacionats

Presos polítics catalans   /    Política Estat espanyol   /    Règim del ’78   /    Catalunya

Comentaris

Comentar