×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acabem amb la EBAU, una prova segregadora a la mesura de la universitat neoliberal

Com cada juny centenars de milers d'estudiants de tot l'Estat ens veiem obligats a examinar-nos de la EBAU, jugant-nos el nostre futur acadèmic a una única carta en aquest sedàs injust, segregador i classista.

Contracorrent

dilluns 7 de juny de 2021
Facebook Twitter

[

Aquesta prova concentra el pitjor d’un sistema educatiu basat a memoritzar el temari i vomitar-lo en l’examen. No té cap sentit des del punt de vista educatiu i per això ha estat qüestionada per molts pedagogs que demanen reduir la seva importància i fins i tot eliminar-la.

Però la selectivitat no existeix per motius acadèmics, sinó que està per a restringir l’accés a la universitat o a bona part de les seves carreres a centenars de milers d’estudiants. Ja a la fi del segle XIX Francisco Giner de los Rius defensava implantar un examen d’accés a la universitat amb l’objectiu de “la limitació del nombre d’alumnes que poden concórrer a una mateixa càtedra”. Des de la seva implantació definitiva en 1975 la selectivitat ha mantingut aquest objectiu, això és fa gairebé 50 anys i sota el franquisme!

Per descomptat, les que ens veiem especialment afectades per aquest sedàs som les filles i els fills de les famílies treballadores, és a dir, aquelles que no podem permetre’ns una acadèmia o classes particulars ni papà ens paga instituts privats en els quals ens regalen les notes. Som les que venim de centres educatius que han sofert les retallades en educació, la massificació de les aules i els problemes de l’ensenyament en línia en temps de covid.

Un estudi de Xarxas Vives en 2019 va revelar que només el 10,6% dels universitaris són de classe baixa enfront del 55% que representarien els estudiants de classe alta. Aquesta desigualtat en l’accés a la universitat s’aconsegueix mitjançant la selectivitat, les cada vegada més altes taxes de matrícula, limitant i retallant places o fent impossible compaginar estudis amb treball, entre molts altres mecanismes.

El Pla Bolonya de 2008, la reforma de la selectivitat i la pujada de les taxes de matrícula en 2012, entre altres contrareformes universitàries, no sols van suposar l’expulsió de més de cent mil estudiants de classe treballadora, sinó que van consolidar un model d’universitat neoliberal al servei de les grans empreses.

Les universitats estan segrestades per bancs i grans multinacionals com el Santander, el BBVA, Iberdrola, Endesa o el grup PRISA, entre altres, a través dels Consells Socials. En aquests organismes presents en totes les universitats representants d’aquestes empreses confabulen amb la casta universitària de rectors i degans per a decidir l’oferta d’estudis, les places, el preu de les matrícules i, en general, com continuar privatitzant la universitat pública i lliurant-la als interessos dels capitalistes.

Als i les estudiants no se’ns dóna cap possibilitat de decidir sobre el destí de la universitat. El nostre vot val trenta vegades menys que el d’un catedràtic i som una minoria en els òrgans de representació malgrat ser la immensa majoria de la comunitat universitària. Òrgans que d’altra banda estan d’adorn, perquè les veritables decisions es prenen en els despatxos i en els esmentats Consells Socials. La universitat neoliberal és profundament antidemocràtica.

Aquesta és la universitat a la qual accedim quan superem el sedàs de la selectivitat, però no és la universitat amb la qual hem de conformar-nos. Hem de lluitar per una universitat pública, gratuïta i universal. Perquè l’accés a la universitat sigui lliure acabant d’una vegada per sempre amb la EBAU i ampliant el nombre de places. Per a qüestionar el sistema d’avaluació per exàmens que estructura tot el sistema educatiu. Perquè l’ensenyament sigui de qualitat augmentant el seu finançament mitjançant forts impostos a les grans fortunes i milionaris del país.

Per una universitat radicalment democràtica en la qual els i les estudiants, al costat de docents, treballadors i treballadores dels campus prenguem les decisions i no un grapat de grans empreses. Lluitar perquè el que es vaig ensenyar en les universitats serveixi per a resoldre les necessitats socials de la classe treballadora i el poble i no per a continuar reproduint aquest sistema capitalista generador de pandèmies, misèria i crisi climàtica.

Hem de tornar a posar en peus un moviment estudiantil assembleari i democràtic que lluiti per aquesta perspectiva. Un moviment estudiantil que haurà d’enfrontar en primer lloc a aquest govern que es diu progressista però que està preparant una nova contrareforma neoliberal de la universitat, la LOSU, de la mà de Manuel Castells, el ministre que defensa el model americà d’universitat privada i elitista.

La joventut de Contracorrent portem anys organitzant-nos i lluitant per una universitat per a la transformació de la societat que sigui punta de llança contra el sistema capitalista i aquest règim monàrquic podrit. Per a això participem en vagues obreres i estudiantils, ens organitzem cada 8M al costat de les nostres companyes de Pa i Roses, realitzem assemblees i mobilitzacions, referèndums sobre la monarquia, seminaris de la Càtedra Lliure Karl Marx, escrivim en EsquerraDiari.cat… Perquè volem passar del qüestionament de la universitat de classes a la crítica de la societat de classes.

Et convidem a organitzar-te i lluitar al costat de nosaltres per aquestes idees. Que el teu pas per la universitat no es limiti a anar a classe i fer exàmens, tal com volguessin els empresaris, rectors, el Govern, etc. No hi ha major aprenentatge ni creixement personal que el que s’adquireix lluitant per un món lliure d’explotació i opressions. Suma’t!


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah