×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Abascal menteix: la majoria dels feminicidis no són comesos per immigrants

Per a VOX no només no existeix la violència masclista, sinó que el seu discurs misogin es tenyeix de racisme i xenofòbia quan sosté que la majoria dels agressors sexuals "són estrangers". Per què encara les dones hem de suportar discursos tan vetustos?

Cynthia Lub

dimarts 7 de gener de 2020
Facebook Twitter

Els feminicidis i la violència masclista han estat eixos molt recorreguts en tot el debat d’investidura. El discurs de l’extrema dreta de VOX es remunta al discurs sépia o blanc i negre, negant rotundament la violència masclista, i sostenint que "no hi ha víctimes de primera i de segona”, per la qual cosa una llei contra la violència de gènere hauria de desaparèixer.

“Sense gèneres ni classes”, li agrega Casado del PP. I Abascal li dóna un toc de racisme ranci, donant com a resultat una combinació fosca de misogínia xenòfoba i islamófoba, mentint descaradament per a acusar que "en 20 hores de debats no hi ha hagut ni un segon per a denunciar la plaga de violacions en manada comeses per estrangers”.

Ara bé, si d’alguna cosa serveix desemmascarar aquestes mentides, no és realment treure a la llum l’origen dels violadors, agressors i els executors d’assassinats masclistes. Per a les dones que lluitem als carrers contra la violència masclista això no té importància. Una violència que durant el 2019 es va cobrar 100 víctimes de feminicidis més, si ens limitem al fet que amb la Llei orgànica contra la Violència de Gènere, només es registra com a feminicidis aquells ocasionats en el marc d’una relació de parella.

Et pot interessar: 2019: l’any amb les xifres més altes de violència masclista

VOX menteix, per què les dones hem de suportar els discursos de VOX?

La clau aquí és córrer les cortines del racisme obtús de l’extrema dreta, perquè és mentida, com denúncia VOX i altres grups d’extrema dreta com a Democràcia Nacional en les seves xarxes i mitjans, que el 86% de tots els detinguts per aquests motius són estrangers, sense basar-se en cap dada oficial, ni molt menys en les plataformes del moviment de dones.

Tot el contrari: més del 70% dels assassinats per violència de gènere dels últims cinc anys van ser comesos per homes nascuts a l’Estat espanyol. I aquestes dades no només es poden obtenir de plataformes independents, sinó també del propi Ministeri de la Presidència.

Mireia Vehí de la CUP ha respost en el debat d’investidura que l’única cosa que tenen en comú els agressors no és la seva condició d’origen sinó la seva condició de gènere, “són homes”. Una idea bàsica que en teoria les dones ja no hauríem d’haver d’explicar a ningú: existeix la violència masclista.

Però sí, hem de sentir els crits d’idees vetustes com que el feminisme és “un càncer” la “ideologia de gènere que busca una guerra de sexes”, “ això només serveix per a criminalitzar als homes”. Aquest discurs contra les dones ja tenia un llarg recorregut en la política espanyola, però troba un ampli altaveu en la minuciosa cobertura mediàtica del partit d’Abascal. Per què?

Perquè és una expressió més que sota aquest sistema capitalista patriarcal, els avanços en els nostres drets estan permanentment qüestionats i atacats pel seu retrocés. Ja ho va intentar el PP amb la seva contrareforma de llei contra el dret a l’avortament. El moviment de dones va sortir als carrers en resposta, el ministre de Justícia Gallardón va haver de retrocedir i dimitir. I encara així, les menors de 16 anys no poden avortar sense permís i les dones migrants “sense papers” tampoc perquè no tenen dret a les seguretat social.

Perquè el moviment de dones de l’Estat espanyol, a to amb l’onada a nivell mundial, no es va frenar i es va posar en alerta. Dues vagues generals feministes, que exigien amb les dones migrants al capdavant, lluitar contra el racisme i la xenofòbia, contra els CIEs creats pel PSOE i les deportacions que van tenir sempre el beneplàcit de tots els partits del Règim. Contra totes les Reformes laborals i la precarietat laboral al costat de les Kellys i les temporeres de la maduixa. I així vam mostrar que el racisme és institucional i que està legitimada per tots els seus partits i els seus plans neoliberals.

Per què, llavors, hem de suportar a senyors carques neo-franquistes com els de VOX? Perquè no és un partit outsider del Règim, és fill del mateix sistema que va deportar a milers de dones “sense papers” executant les reaccionàries lleis d’estrangeria. El primer treball de les immigrants és de “interna” en condicions d’esclavitud moderna.

Senyors de VOX, no necessitem que ens defensin d’“els agressors estrangers”. El moviment feminista també és antiracista i moltes de nosaltres lluitem contra aquest sistema imperialista i xenòfob, volem que alliberin a homes i dones de les presons per a estrangers i que ningú més mori al Mediterrani o a les concertines de les tanques.

Aquests anys el moviment de dones ha sabut construir els seus espais d’autoorganització, trobades estatals, assemblees locals, assemblees i comitès de vaga en els centres de treball, a les universitats i instituts, en els barris. I molts col·lectius feministes i de dones no deixarem que ens domestiquin i ens facin retrocedir al model de dona “àngel de la llar”.

Tampoc a la institucionalització i moderació de les nostres demandes, pasivitzant-nos ni abandonant els carrers, o enganyant-nos que aquest sistema ens regalarà quelcom “des de dalt”. Perquè a l’extrema dreta se la combat als carrers, amb l’autoorganització del moviment de dones independentment de les institucions d’aquest Règim i els seus partits, al costat del conjunt de la classe explotada i oprimida, si el que volem és no només defensar allò conquerit, sinó avançar en l’emancipació total contra el sistema capitalista patriarcal.


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Doctora en Historia en Universidad de Barcelona (UB), especializada en clase trabajadora durante el franquismo y la Transición y en el estudio sobre género. Educadora y dinamitzadora sociocultural.

Barcelona | @LubCynthia

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya